Закарпатські природоохоронці керуються принципом "Якщо не ми, то хто?"

Напевно, багатьом читачам "Паланку" буде цікаво дізнатися про функціонування при Державному управлінні охорони навколишнього природного се­редовища Орхуського інформаційного центру. Він створений, щоб забезпечити наші з вами права на вільний доступ до даних про стан довкілля. Ще 1998 року в данському місті Орхус було схвалено Конвенцію про доступ до інформації. Україна її ратифікувала, тож, відповідно, кожен із нас має право знати все, що стосується нашого здоров'я. Цікавитися можна всяким: починаючи від діяльності промислових підприємств і закінчуючи тим, які з продуктів на полицях супермаркетів є генетично модифікованими.

Закарпатські природоохоронці керуються принципом "Якщо не ми, то хто?"

"Згідно з Орхуською Конвенцією, на розгляд і надання відповідей людям, що звертаються до нашого інформаційного центру, встановлені конкретні терміни, – каже начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища Андрій Погорєлов. – Я особисто контро­люю розгляд і виконання звернень Героїв Соціалістичної праці, інвалідів Великої Вітчизняної війни та праці, осіб, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, багатодітних сімей, одиноких матерів та інших громадян, що потребують соціального захисту й підтримки. Крім того, затверджено графіки особистого прийому громадян керівництвом управління. Тож, як бачите, ми відкриті для суспільства, готові до спілкування з людьми".

Як розповіла "Паланкові" керівник прес-служби управління Наталія Фулим, підтримувати діалог екологів із суспільством допомагає і Громадська рада неурядових громадських організацій природоохоронного спрямування, що створена при управлінні на паритетних засадах, тобто рівноправної присутності усіх сторін. Наразі до її складу входить 16 організацій екологічного спрямування.

Засідає рада щоквартально. Обговорюється діяльність окремих об’єктів і їх вплив на довкілля, питання створення системи екологічного моніторингу, формування регіональної схеми екомережі, спільна участь у природоохоронних акціях. Громадська рада відкрита для нових організацій. Щоб стати її членом, треба надати лист-заяву про намір вступу й копії статуту та свідоцтва про реєстрацію.

"Особливу увагу звертаємо на екологічну освіту й виховання молоді, – продовжує Андрій Вікторович. – При цьому прагнемо, щоб учні й студенти не лише вивчали і обговорювали екологічні проблеми та шляхи їх вирішення. Наша робота ефективніша а результат кращий, коли вони особисто беруть участь у виконанні конкретних завдань. Для цього ми спільно проводимо конкурси, влаштовуємо екологічні експедиції, проводимо семінари й конференції. За фінансової підтримки управління видаються  інформаційно-довідкові матеріали на природоохоронну тему – листівки, буклети, брошури, календарі".

До прикладу, вже традиційним став конкурс дитячих творчих робіт "Збережемо природу Закарпаття!". Його спільно організовують і проводять Держуправління охорони навколишнього природного середовища, управління освіти і науки ОДА та Закарпатський відділ Українського географічного товариства. Через фото, малюнки, екологічні твори чи казки, вірші, сувеніри й навіть розказані життєві історії діти не тільки демонструють свою творчість, а й пропонують ідеї, висловлюють власні думки щодо збереження довкілля. Торік, до прикладу, участь у конкурсі взяло понад 1000 дітей із усіх куточків Закарпаття, а переможці отримали цифрові фотоапарати й мобільні телефони.

Ще один напрямок просвітництва – проведення в Ужгороді у Палаці дітей та юнацтва місяця екології і туризму "Я відкриваю Землю". Він проходить за фінансової підтримки управління і має на меті виховання екосвідомості у дітей і юнаків. Молодь залучають до цікавої натуралістичної роботи, природоохоронних акцій, дослідницьких рухів. За місяць охочі можуть ознайомитися з фотовиставкою "Світ мандрів", де представлені роботи гуртківців спелеосекції та екологічного туризму. Крім того, наслідком акцій "Посади своє дерево" та "Прибери планету" уже стало закладання на території Падіюну дендрологічного парку з різноманітними деревами та кущами.

Співпрацюють закарпатські екологи і з науковцями й студентами Ужгородського національного університету. Остання зі спільних акцій – кількаденна експедиція на Говерлу, яку організували студентам географічного факультету. Під час експедиції майбутні географи не лише здійснили пізнавальні походи до природоохоронних об’єктів, а й очистили береги водойм від сміття. Тож мандрівка була і цікава, і корисна.

"Ми намагаємося привертати увагу громадськості до екологічних проблем усіма можливими способами, – каже Андрій Погорєлов. – Вдаємося і до нестандартних заходів. Наприклад, цього року 28 березня о 20.30 Закарпаття разом із усією Україною відзначило Годину Землі. Наші краяни долучилися до загальносвітової акції, вимкнувши на годину світло. Цей природоохоронний захід об’єднав людей у понад 1000 містах усього світу. Година Землі продемонструвала безпрецедентну солідарність світової спільноти. Люди об’єднуються навколо ідеї прийняття нової глобальної домовленості про заходи боротьби зі зміною клімату. У грудні лідери світових держав зустрічатимуться в Копенгагені, де, зокрема, мають обговорити й це питання. Після акції 28 березня, коли без світла залишалися московська Вежа федерацій чи офіційна резиденція президента Італії у Римі, політики навряд чи зможуть ігнорувати цю тему". 

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
03 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, Карпати, екологія, Андрій Погорєлов,

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини