ЗакДУ нарощує авторитет в Україні і пробивається на європейський освітній ринок

1 вересня Закарпатський державний університет розпочав свій чотирнадцятий навчальний рік. Уже традиційно відбулося урочисте розширене засідання Вченої ради університету. Цього разу першокурсників, їх батьків, а також гостей з-за кордону, вітали в облмуздрамтеатрі. "СЗ "Паланок" також запросили на урочисте відкриття нового навчального року.

ЗакДУ нарощує авторитет в Україні і пробивається на європейський освітній ринок

У вітальному виступі ректор університету Федір Ващук окреслив здобутки навчального закладу минулого року. Зокрема, він розповів про реалізовані заходи щодо поєднання освітнього й наукового процесів, переходу на кредитно-модульну систему навчання. В університеті створено систему контролю знань студентів із застосуванням комп’ютерних технологій. Як вислід, протягом навчального року 72 % студентів були звільнені від складання заліково-екзаменаційних сесій, бо дістали позитивні оцінки за результатами поточного модульного контролю.

Ректор наголосив на тому, що студенти денної форми, що навчаються на державне замовлення й за результатами сесії претендують на стипендії, забезпечені нею на 100 %. А за особливі здобутки у навчанні й науковій роботі 115 студентів ЗакДУ отримують підвищені іменні та персональні стипендії, в тому числі стипендії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, ім. М. Грушевського, Закарпатської ОДА та стипендію ректора.

"Ми ставимо перед собою завдання дальшого впровадження інформаційних технологій, поглибленого вивчення іноземних мов, української ділової мови і, звичайно, підвищення якості знань із фахового предмета. Це чотири основні кити, які забезпечать конкурентоспроможність нашого випускника і його дальшу успішну долю", – зауважив Федір Ващук. Ми ж додамо, що впродовж кількох останніх років ЗакДУ постійно залучає до викладання провідних науковців Європи та світу, українських і зарубіжних вищих навчальних закладів, академічних наукових установ. Ректор пишається тим, що нині за фахом працевлаштовуються 100 % випускників-магістрів і 93 % спеціалістів.

Такий високий відсоток працевлаштування, безперечно, впливає на зростання популярності університету. Цього року право стати студентом ЗакДУ виборювали 3624 вступники, що вдвічі більше, ніж торік. Нині в університеті за рахунок коштів державного бюджету навчається 63 % стаціонарників та 30 % заочників, що, за словами Федора Ващука, є найкращим показником на всій Західній Україні. Стосовно цьогорічного вступного конкурсу, то найвищим він був на спеціальностях "Міжнародні відносини" (майже 27 осіб на місце), "Туризм" (18,9), "Фінанси і кредит" (15,3), "Облік і аудит" (13,4), "Комп’ютерні науки" (11,6).

Університет динамічно розвивається й нарощує авторитет на Західній Україні. Про це свідчить бодай той факт, що цьогоріч утворено навчально-науковий інститут ЗакДУ у Львові. У ньому наразі здобувають вищу освіту 567 студентів.

Окремо слід наголосити на інтеграції Закарпатського державного університету в міжнародну систему вищої освіти і науки. Тільки цьогоріч підписано низку нових угод – із Мішкольським університетом (Угорщина), Вищою школою в Сладковічеві (Словаччина), Братиславським економічним університетом (Словаччина), Вищою школою інформатики і менеджменту (Польща). Зовсім недавно підписано угоди з одним із найпрестижніших вишів світу – Університетом Ніцци (Франція). Загалом укладено й виконується близько 40 угод про міжнародну співпрацю. Щорічно більше ста студентів та аспірантів ЗакДУ проходять стажування у закордонних вищих навчальних закладах.

Один із таких європейських партнерів ЗакДУ – румунський Західний університет ім. Васіле Голдіша з міста Арад. На урочистому відкритті нового навчального року в Ужгороді побував його засновник і ректор, світило європейської науки, відомий румунський громадсько-політичний діяч Аурел Арделян. На розширеному засіданні Вченої ради йому надали звання почесного доктора ЗакДУ – "Доктор гоноріс кауза". До слова, Аурел Арделян є ректором найбільшого приватного румунського вишу, в якому навчається понад 30 тисяч студентів.

"Два роки тому ми почали співпрацю із Закарпатським державним університетом, підписали відповідну угоду, – розповів у коментарі "Паланку" пан Арделян. – Тепер хочемо відкрити філію Західного університету ім. Васіле Голдіша в Ужгороді. Закарпатський університет дуже престижний у Європі. Я радий, що ми знайшли спільні ідеї співробітництва не тільки в освіті, а й у галузі наукових досліджень. Після приїзду Федора Ващука в Арад (він запланований на 1 жовтня. – Авт.), ми будемо втілювати спільні ідеї й розвиватимемо співпрацю між університетами. Я впевнений, що ці контакти будуть корисні не тільки для наших вишів, а й загалом для наших країн. Співпраця сприятиме покращенню іміджу Румунії та України на європейському освітньому ринку".

Федір Ващук також покладає великі надії на партнерство з Арадським університетом: "Румунія – потужна центральноєвропейська країна, повноправний член ЄС, хоча ми, на жаль, на неї звертаємо мало уваги. Західний університет ім. Васале Голдіша – потужний виш, відомий у всій Європі. У ньому навчається більше студентів, ніж у всій нашій області. Тому ми дуже зацікавлені у співпраці. Тим більше, що на Закарпатті проживає близько 80 тисяч румунів. А, хай як це прикро, найнижчий відсоток фахівців із вищою освітою – серед закарпатських румунів. Вони дотепер просто не мали можливості навчатися в Україні. Відкриття відділення Західного університету в Ужгороді може кардинально змінити ситуацію, дасть змогу представникам цієї  меншини Закарпаття здобувати вищу освіту рідною мовою".

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
03 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, вища освіта, ЗакДУ, Федір Ващук, навчання, освітній ринок,

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини