Сотню майбутніх стоматологів прийняв на навчання один із найкращих факультетів УжНУ

У День знань "першачків" урочисто вітали не лише школи, а й стоматологічний факультет УжНУ. Цього року заклад поповнився 94 новими студентами, тож тепер велика сім'я факультету нараховує 345 майбутніх стоматологів. Привітати професорсько-викладацький та студентський колективи прийшли перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога, ректор УжНУ Микола Вегеш, депутат обласної ради Володимир Чубірко та інші поважні гості.

Декан стоматологічного факультету УжНУ Юрій Переста
Декан стоматологічного факультету УжНУ Юрій Переста

Факультет, відкритий у 2006 році за підтримки Віктора Балоги, пройшов нелегкий етап становлення. Нині ж він – один з найкращих в Ужгородському національному університеті. Свого часу колишню їдальню вишу капітально реконструювали для майбутніх стоматологів, тож зараз студенти мають не тільки сучасні спеціалізовані аудиторії, нове обладнання, а й практикуються на манекенах у так званому фантом-класі.

"УжНУ чи не єдиний в Україні класичний університет, що має як медичний, так і стоматологічний факультети, – каже декан останнього Юрій Переста. – А ще ми єдиний серед стоматологічних факультетів України, на якому навчання проводиться за Болонською системою. Обладнанням не поступаємося провідним клінікам краю. Його закуплено завдяки обласній програмі підготовки та перепідготовки лікарів-стоматологів, лікарів-інтернів, студентів стоматологічного факультету (на це з бюджету краю виділили 2 мільйони гривень — Авт.). Залучивши і спонсорські кошти, заклад зміг відкрити унікальну клініку". 

Уже завершено реконструкцію першого та другого поверху, де розмістили деканат, Інтернет-центр, лекційний зал на 110 студентів, два фантомні класи, кафедри терапевтичної та хірургічної стоматології, чотири стоматологічні кабінети, відділення фізіотерапії, рентген-кабінет, радіовізіограф, навчальні кабінети та студентське кафе. Навесні на базі факультету відкрито перший в Україні центр дитячої дентальної гігієни. За рік-два керівництво планує завершити реконструкцію факультету.

"Напередодні нового навчального року тривало оновлення закладу, – розповідає Юрій Переста. – Так, за спонсорські кошти ми змогли замінити вікна та двері на металопластикові. Також наприкінці серпня завершили реконструкцію фасаду".

Ректор УжНУ Микола Вегеш висловив впевненість, що один із наймолодших факультетів університету і надалі динамічно розвиватиметься. "Це факультет майбутнього, і я впевнений, що ви станете професіоналами своєї справи, — звернувся до першокурсників ректор. — Треба віддати належне Вікторові Балозі, за сприяння якого і був відкритий заклад, а також керівництву області, депутатам обласної ради, що сприяли розвиткові факультету. Впевнений, що ця співпраця триватиме і надалі".

Перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога теж привітав присутніх зі святом та пообіцяв, що команда Віктора Івановича й надалі підтримуватиме всі проекти, спрямовані на поліпшення життя закарпатців. "Завдяки злагодженій роботі команди небайдужих людей в області діє факультет європейського зразка. Приємно констатувати, що невдовзі в краї працюватимуть стоматологи, яких виховано в стінах закарпатського університету", – відзначив Іван Балога.

Урочистості завершилися святковим концертом творчого колективу із села Кваси Рахівського району та врученням студентам-першокурсникам залікових книжок.

ЗІА "Простір"
01 вересня 2009р.

Теги: УжНУ, стоматологічний, Юрій Переста

НОВИНИ: Соціо

11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини