В Ужгороді реалізовується проект з підготовки до пандемії грипу

Товариство Червоного Хреста України з липня цього року розпочало реалізацію проекту "Підготовка до пандемії людського грипу", який працюватиме в 10 областях країни.

В Ужгороді реалізовується проект з підготовки до пандемії грипу

Закарпатська організація Червоного Хреста в рамках цього проекту організувала “круглий стіл”, у якому взяли участь представники обласної СЕС, управління охорони здоров’я ОДА, головного управління ветеринарної медицини, управління з питань надзвичайних ситуацій, обласний Центр здоров’я та інші для того, аби домовитися про співпрацю в реалізації проекту.

Представники влади та медики зібралися для обговорення вкрай актуального нині питання - загрози, яку несуть для людства небезпечні свинячий та пташиний види грипу. Їх назви об’єднали в “людський”, бо сучасні науковці так і не змогли довести, що ці хвороби передалися людям від тварин, а згаданий проект працюватиме якраз у сфері людської недуги. Підготовка медиків та владних структур до пандемії грипу аж ніяк не означає, що Україна очікує на спалах цієї хвороби, але представники управління охорони здоров’я ОДА не виключають, що взимку на теренах держави можливі випадки зараження свинячим або пташиним грипом. Для того, щоб не допустити розвитку пандемії (пандемії через те, що ці види грипу розповсюдилися вже по всіх континетах земної кулі), Червоний Хрест вирішив перевірити готовність партнерських організацій до спалаху хвороби та створити громадський штаб із підготовлених працівників та волонтерів з метою інформування населення про методи профілактики грипу. Організація Червоного Хреста вже має досвід у проведенні подібних робіт, адже 2007 року реагувала на спалахи пташиного грипу в Криму та сусідніх регіонах. Тепер проект набув ширших масштабів та охопив більшу частину країни, в тому числі й Закарпаття як прикордонний регіон.


Власне, медики стверджують, що кордони та методи, які при їх перетині застосовують, аби уберегтися від занесення небезпечних вірусів, виявилися малоефективними, натомість набагато більше уваги слід приділяти загальному стану здоров’я людей. Так, обласна СЕС щотижнево проводить підрахунок уражених вірусною недугою (минулого тижня в області зареєстрували 1200 хворих на гострі респіраторні захворювання, більшу частину яких становлять діти) та стежить за тим, аби вчасно зреагувати на можливий спалах вірусу. Представник обласного управління охорони здоров’я відзвітував про те, що всі лікарні області готові до зимового періоду, саме на який традиційно припадає пік захворюваності на грип. Уже завезені й розповсюджені по медичних закладах 1200 упаковок противірусного препарату “Осельтамівір”, який показав хороші результати в боротьбі зі свинячим грипом. Власне, ліків проти цього штаму вчені ще не винайшли, тому й наголошують на тому, що людям слід самим дбати про своє здоров’я, адже найкращою протидією вірусу є міцна імунна система.

Отже, як захистити себе від наближення епідемічного сезону? Лікарі радять перш за все відмовитися від шкідливих звичок і вести здоровий спосіб життя. Ближче до холодів варто звернути увагу на такі “дієві” продукти, як цибуля та часник, подбати про проведення профілактичного щеплення, яке значно знизить ризик заразитися грипом, або подумати про вживання спеціальних імуностимулюючих медичних препаратів. Якщо в країні все ж розпочнеться епідемія свинячого або пташиного грипу, слід пам’ятати, що хвороба передається не лише повітряно-крапельним шляхом, а й через дотик. Для того, аби вберегти себе й членів своїх родин від недуги, в період активності грипу слід носити спеціальну маску (варто знати, що одноразові марлеві пов’язкі, які продаються в аптеках, треба заміняти на чисті кожні 2-3 години) та часто мити руки. Варто уникати місць великого скупчення людей (громадський транспорт, кінотеатри, концерні зали тощо) і, звісно, при перших ознаках хвороби звертатися до лікаря (згаданий нами “Осельтамівір” допомагає лише на ранніх стадіях свинячого грипу, тож медикам слід показатися в перші 48 годин після виникнення ознак хвороби).

Обласна організація Червоного Хреста вже скоро планує проведення широкої просвітницько-пропагандистської ро-боти з профілактики та визначення перших ознак грипу й почати збирається із школярів та літніх людей, котрі через недосконалість імунної системи першими заражаються небезпечним вірусом.

Тетяна Літераті, "Ужгород"
26 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, пандемія, грип, Товариство Червоного Хреста, вірус, лікарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини