Закарпаття: Зв'яжися із кандидатами у президенти!

Закарпатській обласній газеті "Старий Замок "Паланок" не вдалося оперативно почути від них відповідь на запитання.

Закарпаття: Зв'яжися із кандидатами у президенти!

Заробітчанин, який у черговий раз не поїхав закордон, бо там закінчилася робота. У рідному районі її з 1991 року і зовсім не було. Чоловіку 30 років. Вдома дружина, що працює за мінімальну зар­плату, і дитина, що йде у 1 клас. Чоловік у відчаї. Знайома для нашого краю картина, чи не так?.. Зазвичай, людина з таких обставин якось виходить, а перед тим ділиться бідами із друзями у найближчій забігайлівці. Віднині своїми переживаннями можна поділитися ще й з політиками – телефоном чи з допомогою мережі Інтернет. А вони обіцяють дати цінну пораду. Кореспондент "СЗ "Паланку" спробував увійти в роль заробітчанина й зв’язатися з цього приводу з кандидатами у Президенти.

 Передвиборча президентська кампанія, між тим, офіційно ще не стартувала, а вулиці наших міст і сіл уже вщент набиті агітаційними біл-бордами із рекламою кандидатів у Президенти.  Однією з фішок цьогорічної кампанії є саме заклики кандидатів звертатися громадянам особисто до них зі своїми питаннями й пропозиціями телефоном або ж через мережу Інтернет. Кандидати як один твердять, що цінують думку кожного. Ба більше – вони готові допомогти людині, якщо та до них звернеться. Ми вирішили перевірити, чи діалог "виборець – кандидат" є реальним механізмом або ж черговим ноу-гау політтехнологів, яке виборцю на практиці нічого корисного не дає. Звичайно, особисто політики за телефоном не сидять – якби так було, то, як зазначив колега в редакції, гріш би їм усім ціна. Звернення людей приймають працівники штабів. Натомість їх відповіді на запитання сміливо можна вважати офіційними відпові­дями від кандидатів у Президенти. Ми зателефонували й написали електронною поштою листа кандидатам, що найактивніше себе рекламують, а заодно й партіям, які представлені у парламенті і  вже заявили про висунення у Президенти свого лідера.

 ВІДПОВІДЬ ЧЕКАЙТЕ ЧЕРЕЗ ТИЖДЕНЬ


Найперше телефонуємо в штаб до Сергія Тігіпка, який, судячи з його рекламних біл-бордів, знає і коли криза закінчиться, і як боротися зі сваволею влади, і ще багато чого іншого. Слухавку бере дівчина-оператор, яка вітається російською мовою, проте після нашого "добридень" одразу переходить на українську. Питання намагаємося сформулювати якнайконкретніше: що пропонує С.Тігіпко зробити для захисту закарпатських заробітчан від безробіття й можливої сваволі проти них за кордоном. Оператор каже, що зафіксувала запитання, яке буде передано особисто С. Тігіпку. Але відповідь слід очікувати щонайменше за тиждень – мовляв, надто багато питань опрацьовується. Найцікавіше, що відповідь буде розміщена на офіційному сайті С. Тігіпка, а також у спецвипуску газети "Комсомольская правда". Дівчина не уточнила, звідки людині в закарпатській глибинці дістати цей спецвипуск. Сказала лише, що його слід шукати у місцях масового скупчення людей... Дістати відповідь звичайною поштою оператор не запропонувала. Звідси робимо висновок, що людям, які не користуються мережею Інтернет (а таких у Закарпатті все ще більшість), дізнатися те, що їх цікавить, досить проблематично – ну не буде ж іти заробітчанин із глибинки в Ужгород шукати, де безкоштовно роздають агітпродукцію кандидата. До Інтернету безплатно можна зайти у районних бібліотеках, якщо там він є. Але знову ж таки – не всі заробітчани так легко розберуться, де саме шукати відповідь кандидата у Всесвітнім електроннім павутинні. Щоправда, лист  пропонують надіслати на електронну адресу, якщо у вас вона є.

Паралельно з аналогічним питанням ми написали й листа зі згаданою вище актуальною для Закарпатського краю проблемою. Текст із повідомленням про те, що лист дуже важливий для кандидата, на нашу електронну скриньку прийшов одразу, а ось відповіді по суті ми за 7 днів так і не дочекалися (щоправда, 2 із них припали на вихідні, але у передвиборчу пору, як відомо, штаби працюють без вихідних. – Авт.).

Не дістали ми відповіді й від поки що наймолодшого кандидата у Президенти, який має намір урятувати країну. Телефон, за яким пропонувалося зв’язатися, якщо прагнете "приєднатися до команди", постійно був занятий (тобто не працював). Після відправлення на електронну адресу громадської організації кандидата листа від заробітчанина, прочитали на сайті лише коротку стрічку: "Дякуємо, що звернулися до нас. Зміст пропозиції буде розглянуто протягом найближчого часу". За 7 днів відповідь на нашу електронну скриньку також не прийшла.

 КАНДИДАТОВІ ЦІКАВІ ЛИШЕ МЕНЕНДЖЕРИ

Нинішній спікер, який заявив, що країні все ще потрібен і для цього йде у Президенти, виявився найоригінальнішим: оголосив, що набирає кандидатів у депутати рад усіх рівнів людей із регіонів. Для цього всім, хто відчуває потребу в депутатстві, слід телефонувати на всеукраїнську гарячу лінію. Ми й зателефонували, проте не як потенційні кандидати, а, згідно з придуманою легендою, як заробітчани. Дівчина-оператор на тому кінці дроту люб’язно пояснила, що лінія працює не для людей із проблемами, а для людей, які готові їх вирішити. І з’ясовує, чи це, бува, не менеджер телефонує. Після того, як ми пояснили, що це заробітчанин, питає, чи є у нас конкретні ідеї. Далі пропонує оформити анкетні дані. Від такого люб’язно відмовляємося.

І від В. Литвина відповіді на нашого електронного листа протягом тижня не прийшло.

Оригінальністю не вирізнилася політична сила чинного Прем’єр-міністра Ю. Тимошенко. Дівчина-оператор загальноукраїнської телефонної лінії пояснила, що передати головній урядниці питання телефоном не можна. Натомість дала адресу громадської приймальні у м. Тячеві (бо саме заробітчанином із Тячівщини ми представилися), а також запропонувала адресу Кабміну, куди можна написати листа поштою.

 ТЕЛЕФОНИ Є НЕ У ВСІХ


Що може бути спільного у комуністів, регіоналів і нашоукраїнців?.. Напевне, нічого, окрім того, що у цих партій наразі нема гарячих телефонних ліній, куди б міг звернутися виборець. У комуністів на їх офіційному сайті не вказано навіть електронної адреси, на яку їм можна щось написати. Утім для цього може бути й пояснення – істинним прихильникам КПУ в силу свого віку вже не до освоєння новітніх комп’ютерних технологій.

Регіоналам через їхній офіційний сайт питання поставити вдалося, а от відповідь так і не прийшла. До речі, веб-сайт цієї партії не має українськомовної версії.

Відповіді від "Нашої України", куди ми так само надіслали питання через її офіційний веб-сайт, також протягом 7 днів не дочекалися.

У тому, що листи на нашу електронну адресу принаймні від кількох політичних сил таки прийдуть, сумніватися не доводиться, а от те, як "оперативно" реагують штаби на звернення виборця, просто дивує. Напевне, їх керівники все ще не усвідомили, що більшість користувачів Інтернету – це мобільні люди, які не звикли чекати довго. І тиждень  очікування – це для них занадто. Навряд чи виборець відчує симпатію до кандидата, який буде "відповідати" тижнями чи місяцями. Відповідно, поки що рекламований зв’язок через телефон чи Інтернет може вважатися просто елементом політтехнологій. Але це також позитив, бо до наступних виборів така фішка може еволюціонувати до реального механізму контактування політиків зі своїм електоратом. А це відчутний плюс у розбудові демократичності в нашій країні.

Ярослав Гулан, Ужгород, "Старий Замок "Паланок" по
20 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, вибори, президент, кандидати

Коментарі

Андрій 2009-09-04 / 00:51:00
Тепер Тігібко книгу рекламує. Хто хоче може купити!

АНЦЯ 2009-08-21 / 22:45:00
Сих, болтунів-кандидатів, треба би перед виборами, хоч на еден сезон, отправити у поле, на бураки.....

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини