Закарпатські Коритняни відгуляли День села

До Дня села у с.Коритняни Ужгородського району підготувалися заздалегідь. Сільський голова Іван Вайда очолює громаду вже 13 років і давно переконався, що лише спільними силами можна досягти успіху. У його команді - вірні помічники: депутати сільради, завідуючий клубом Віталій Пастор, колективи місцевих мистецької і загальноосвітньої шкіл, а також підприємці. Саме дякуючи їм, свято вдалося на славу.

Закарпатські Коритняни відгуляли День села

 Ще задовго до його початку над стадіоном звучала музика, закликаючи гостей. їх не бракувало. Вражала велика кількість молоді та дітей, що безперечно свідчить про розвиток села, його майбутнє.

І сільський голова, і його команда мають чим похвалитися. Завершено газифікацію радіоцентру, зроблено капітальні ремонти житлових будинків військового містечка. Упорядковано вулицю Гагаріна у Коритнянах, Миру та Весни - у Кінчеші. Лише на ремонт цих доріг витрачено понад 50 тисяч гривень. Освітлено 2 вулиці: Садову - у Коритнянах та Сонячну - в Кінчеші. Нині у цих двох селах ремонтуються клуби. Бюджет сільради складає 1 мільйон 130 тисяч гривень. За 7 місяців його дохідна частина виконана на 103 відсотки. Але, звичайно, за словами сільського голови, найголовніше - це люди. Гордяться коритнянці науковцем Іваном Чучкою, заслуженим лікарем України Іваном Калабігою, музикантом високого класу Тетяною Іллар та багатьма іншими, які високо несуть честь рідного села.

Звідки ж така назва у цього населеного пункту? Є багато версій. Про них розповіла на святі заступник директора місцевої школи Катерина Горбунова. В одних історичних документах йдеться про те, що тут виготовляли висококласні корита, які слугували європейцям за ванни та човни, в інших - що в цій місцевості водилися їстівні черепахи-коритниці, яких купували по всій Європі. Нині Коритнянам виповнилося 694 роки. І якщо у 1315 році в селі налічувалося 5 дворів, то нині тут 460 будинків і проживає 1550 осіб. 15 вулиць - одна від другої гарніша, 9 магазинів різної форми власності. Про все це йшлося на святі.

Село - спортивне. Чого тільки варта волейбольна дівоча команда, яка відома на всю Україну! І на святі волейболістки теж показали свою майстерність, дали справжній майстер-клас усім, хто хотів з ними зіграти. У затишному куточку під деревами змагалися шахісти, тенісисти: Показали свою майстерність і футболісти 5 команд: двох коритнянських, з Кінчеша, Баранинців і ПП „Влад". Перше місце дісталося Баранинцям, друге - Кінчешу.

Прекрасно виступили на святі вихованці та викладачі місцевої дитячої школи мистецтв. Довго не відпускали зі сцени хореографічну групу, співачок Андріяну Іллар, Камілу Товт і Тетяну Вайду. Родзинкою на святі були виступи найменших мешканців села. Вихованці місцевого дитячого садка під керівництвом музичного керівника Світлани Пергач так гарно співали й декламували, що їм аплодували найбільше. Чимало оплесків дісталося гостям із Часлівців. Танцювальні колективи - і молодший, і старший - просто зачарували своєю майстерністю присутніх. І угорський, і циганський, і канкан - ці танці були настільки запальними, що байдужими нікого не залишили. Винагородою були бурхливі оплески.

Іван Цебер, Микола Булак та. Сергій Пейк варили бограч, підприємці торгували солодощами та безалкогольними напоями. Підприємець з Кам'яниці Сергій Максимович признався, що любить робити виїзну торгівлю в цьому селі, бо тут гарно проходять свята. Були організовані й дитячі атракціони. Малята могли покататися на поні. А пізно ввечері в небі над стадіоном тисячами різнокольорових зірок розлетівся фейерверк, чаруючи своїм різномаїттям узорів.

Довго не спали Коритняни цієї літньої ночі: і молодих, і старших вабили на стадіон звуки дискотеки: веселилася, танцювала молодь. Свято ж бо!

Марія Підгорна, "Вісті Ужгородщини"
17 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, Коритняни, День села, свято, волейбол, концерт, танці, бограч, спорт

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини