"Лохотрон" для молоді, або Стережіться обману та сумнівних фірм

Так збіглося, що і криза впала, як сніг на голову, та ще й літо прийшло, тому наші гаманці помітно худнуть й починають "дотримуватись" суворої дієти. Гроші "розлітаються" так, ніби їх і не було. Сезон відпусток "викачує" всі наші фінанси, бо ж хочеться й на природу з'їздити, і коктейль попити, а ще й вітрини магазинів хизуються різноманітним літнім вбранням, тому доводиться або економити на собі (а це мало кого потішить), або шукати тимчасову роботу.

"Лохотрон" для молоді, або Стережіться обману та сумнівних фірм

У цей спекотний період бажання у молоді підзаробити загоряється з новою силою. На кожному кроці стоять юні продавці морозива, дехто роздає буклети магазинів та фірм, інші допомагають вибрати окуляри чи продають дзвінки на мобільний. Кожен хоче годувати ненаситний гаманець грішми. А, як відомо, у пересічного студента ці гаманці - справжні ненажери. Адже яке це літо без драйво-вої вечірки та подорожей? А оскільки сісти "на мілину" нікому не хочеться, молодь постійно в пошуках літньої роботи.
Пропозицій море: там шукають офіціантку, туди потрібно продавця. Вибір є, проте варто не забувати й про так званий "робочий лохотрон". Оголошення про солідну фірму, яка шукає комунікабельну та приязну молодь на посаду мерчендайзера віком від 18 до 25, не завжди є відображенням дійсності. Зарплатню обіцяють по 80-100 грн. на день і ласкаво запрошують до себе в офіс. Хто "клюнув" на таку солодку наживку, того чекає розчарування. Після двогодинних пошуків ти ледве знаходиш так звану фірму, про яку свідчить перекошена табличка, прибита нашвидкуруч до залізних дверей. Приходиш в те, що називають офісом, і заповнюєш анкету. А "на десерт" дізнаєшся, що тут займаються косметикою, назву якої ти вперше чуєш, і твоя робота полягатиме у тому, щоб з важкою торбою того добра носитися по спеці містом чи по селах й пропонувати свій товар кожному зустрічному. Приємного мало, так ще й зарплатня далеко не так гарно звучить, як на оголошенні. Скільки продасте, стільки й заробите, та ваша частка - це 5% з усього доходу. Золоті гори, які обіцяло оголошення, руйнуються, залишаючи по собі голу правду. На жаль, це все випробувано на власному досвіді.
Та не все так погано. Літню роботу можна знайти й таку, яка буде задовольняти по всіх параметрах. А щоб не потрапити у таку пастку, найліпше звернутися в Обласний центр зайнятості, який порадить підходящу роботу. За офіційними даними центру зайнятості, найпопулярнішими тимчасовими роботами є продавці охолоджуючих напоїв, морозива, рознощики різноманітних продуктів наторгові точки. Як стверджує Іван Васильович Гобка, заступник директора Обласного центру зайнятості, - влітку на молодь у нас дефіцит. Головною проблемою є випускники професійно-технічних училищ, які по закінченні не мають де влаштуватись, а також болючим питанням залишається сільська молодь, яка має бажання та потребу працювати, проте роботою держава не забезпечує. Популярним способом працевлаштування є оголошення по місту або в пресі.
Іван Васильович радить довіряти, але перевіряти такі пропозиції: "Насамперед, щоб уберегтись від обману, потрібно наперед домовлятись про оплату. На тимчасовій роботі зарплатня обов'язково повинна бути щоденною, максимум - щотижневою. Зароблені вами кошти мають виплачуватись не з власної кишені роботодавця, а з фірми, а тому повинні бути офіційно оформлені відомості та контракти навіть на такий короткий термін роботи. Обов'язково домовтеся й документально зафіксуйте форму виплати та конкретну суму й не працюйте за принципом "перший місяць безкоштовне навчання, а далі буде видно". На оголошенні обов'язково має бути вказаний номер - не мобільний, не номер посередника, а тої фірми, яка наймає на роботу".
Існує проблема з такими фірмами-філіалами, "серце" яких може знаходитись у різних містах України. Такі фірми не реєструються в Обласному центрі зайнятості і є непідвладними даному центру, тому працюють неофіційно. Це повідомила Любов Федорівна Болдижар, заступник начальника відділу організації взаємодії з роботодавцям: "На даний момент саме в Ужгороді досить мало фірм, що звернулись до нас за потребою у молодих та активних працівниках. Зараз вакантними місцями для молоді є тимчасова робота страхового агента у фірмах , а для студентів-заочникїв досить популярною є робота економіста. Минулого року сільськогосподарське підприємство "Коник" (Ужгородський район) приймало на літо бажаючих на збір яблук, груш, сезонних фруктів. На жаль, цього року поки що від них таких заявок до нас не надходило".
У Міжгір'ї щороку міською владою виділяється 5 тис. грн. для школярів, що влітку залишаються без діла, для громадських робіт - прибирання територій шкіл та підклеювання старих книг у бібліотеках. Так і гроші можна заробити, і попрацювати на благо суспільства.
Студентка філологічного факультету УжНУ Крістіна Яновська в активних пошуках тимчасової роботи: "Потрібно заробити на відпочинок й мати власні гроші у кишені, оскільки стипендії влітку не виплачують, а протягом канікул не хочеться "чахнути" вдома й сидіти без діла. Найпершою проблемою працевлаштування в Ужгороді є обман та афера, на які "багаті" оголошення. У цьому я пересвідчилась на власному гіркому досвіді. Зателефонувала по оголошенню, де пропонували вакансії продавців у магазин із кафетерієм. На прохання розповісти детальніше про роботу почула відверту грубість. Особливо небезпечним є пошук роботи по Інтернету, де дається кілька номерів телефонів, за якими потрібно подзвонити, а 12 секунд такої розмови коштує 7 грн. Врешті-решт це виявляється зовсім не тим, що пропонували, а просто "викачуванням" грошей. Зараз я шукаю роботу продавця-консультанта чи морозива, та поки що нічого путнього не знайшла".
А кому пощастило витягнути "щасливий білет", можуть поділитись враженнями від цікавої роботи. Так, Леся Штефура, студентка комерційного технікуму, спеціальність "менеджер готельного бізнесу", заочниця, з радістю повідомляє, що задоволена своєю роботою продавцем морозива у "Флоренції": "Спочатку було досить важко адаптуватись, але потім потроху призвичаюєшся до роботи. Тут нудьгувати не доводиться". На запитання "як влаштувалась на роботу?" відповідає: "По знайомству, знайомі та родичі поганого не порадять. Оголошенням не довіряю, бо виявила, що одна й та ж фірма подає різні об'яви, проте з одним і тим же номером телефону. Але найліпше не працювати, а насолоджуватись спекотними канікулами і вільний час присвятити собі, а робота ще чекає на нас попереду".
Отож стережіться обману та сумнівних фірм, бо гарна обгортка від цукерки не завжди означає, що вона смачна.

Яна КОЗАК, студентка відділення журналістики УжНУ
11 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, лохотрон, молодь, робота, безробіття, літо

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини