Закарпатські Ратівці відзначили 725-й рік народження

Задовго до третьої, на яку був призначений початок веселощів, сільський стадіон був у повному розпорядженні власників яток, які поповнювали прилавки різноманітним крамом, та дітей, котрі вмить створили черги біля продавців цукрової вати й повітряних кульок та каруселі. Ближче до сцени, біля двох казанів із бограчем та мангалом із шашликом чаклували Тиберій Ковач, Юрій Ляшкай, Йосиф Бодор та Шандор Буковчик. Забігаючи наперед скажу, чари подіяли - обидві страви були надзвичайно смачними.

Закарпатські Ратівці відзначили 725-й рік народження

Звучать позивні, ведучі святкового концерту Крістіна Андрусь та Естер Сабо запрошують на імпровізовану сцену Ратівецького сільського голову Тетяну Андрусь, яка привітавши жителів та гостей свята, надала слово заступнику голови Ужгородської райради Степану Мацку, виконавчому голові районної організації Демократичної спілки угорців України Бейлові Сані та виконавчому директору Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олегу Лукші.

Після офіційної частини, яка була насичена вітаннями та побажаннями, настала черга художньої самодіяльності. Програма концерту була складена виключно з виступів місцевих аматорів сцени, які щодня проводили репетиції, підбирали новий та повторювали старий репертуари. Відомо, що першим завжди важко, але наймолодші артисти - вихованці садочка, котрим довелося відкривати святкову програму хореографічною композицією, впоралися з цим завданням на "відмінно".

Зірвавши шквал оплесків, малеча зі сцени розбіглася в обійми рідних. Естафету вправно підхопили учасниці жіночого вокального ансамблю "Ратівчанка" (концертмейстер Данієль Сорока) з угорською народною піснею. За ними учні загальноосвітньої школи представили на розсуд глядачів свій танець. Неодноразово на сцену запрошували Роксану Молнар, яка спочатку розворушила глядачів запальною піснею, а вже згодом у її виконанні присутні побачили східний танець, який теж удостоївся бурхливих оплесків.

За угорською народною піснею звучить закарпатська та словацька. За ліричним віршем "Доля" настає черга жартівливим свіжим новинам. За наймолодшими на сцену виходять досвідчені. Й так протягом п'яти годин. При вході для бажаючих випробувати свою долю сільрада влаштувала розіграш лотереї. Призи, скажу вам відверто - солідні. Завдяки спонсорам - директору Ужгородського коньячного заводу Володимиру Гісему, начальнику Закарпатського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів Федору Лукіті, гендиректору ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" Василю Ковачу, голові правління ЗАТ "Будавтодор" Василю Кураху, депутатам обласної ради - Олександру Анталу та районної - Ігорю Матюку, сільським фермерам Степану Герберу та Василю Дякуличу, підприємцям Руслану Левку та Олександру Андрусю й цього року відбувся розіграш. За п'ять гривень кожен мав можливість виграти телевізор, поросятко, качку, кроля, вентилятор та інші, не менш цікаві та цінні речі. Між іншим, оскільки найцінніші призи так нікому й не дісталися, додатковий розіграш вирішили провести за місяць, на загаль-носільському Дні картоплі.

Подбали організатори свята й про розваги для дітей. Окрім атракціонів - гойдалок та надувного замку, повітряних кульок та солодкої вати, малечу безкоштовно пригощали морозивом, різноманітними соками та вафлями "Артек", закупленими завдяки підприємцям Василю Фенчаку та Олександру Андрусю. А колишній голова села Іван Адам ще й катав бажаючих на прикрашеній бричці, яку тягли два поні.

Після десятої вечора стадіон стовідсотково належав молоді. Саме для даної аудиторії була влаштована дискотека, яку обслуговував Микола Петрунь, та організована цікава шоу-програма. Градус веселощів та хорошого настрою дійшов найвищої точки, коли в небі над Ратівцями запалахкотів мільйонами барв святковий феєрверк. Але й на цьому масові гуляння не скінчилися. Молодь розважалася до ранку.

І, насамкінець, від імені сільської ради Тетяна Андрусь зі сторінок "Вістей" хотіла б висловити найщиріші слова подяки всім, хто не залишився осторонь проведення цього свята. А саме: Марії Прислубській, Йосипу Югасу, Федору Гуладкану, Даніелу Адаму, Єві Бойза, Агіці Данч, Степану Осаку, Міклошу Горвату.Степану Ветровсь-кому, Алісі Варга, Магді Лакатош, Карлу Бадею, Юрію Жганичу, Івану Штелисі, Василю Сабо, Василю Галаго-вцю, Барнабашу Адаму, Оксані Мицик, Андрію Бугайцю, Василю Перебзяку.

Тетяна Павлова, "Вісті Ужгородщини"
08 серпня 2009р.

Теги: Ужгородський район, Ратівці, день народження, свято, концерт

Коментарі

2011-05-29 / 00:14:00
словянські поселення були тут раніше, але святкування або вмзнання дати сіл приймається за письмовими згадками. Нема письмових джерел про словян, які жили тут до приходу угрів із-за Уралу ... От так і відмічається...

2011-05-29 / 00:10:00
недобре-Прислубській, а правильно- Прислупській, недобре- Гуладкану, а правильно Гулаткану. .... Хтось неправильно написав, може і навмисне, або ненароком і неуважно...

Istvan 2009-08-09 / 09:32:00
Дуже цікаво, що пока угорські села відзначають 700- або 800-й рік народження, українські-русинські села святкують свій 400-500-й ювілей. А кажуть, що вони були тут раніше...

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини