Ужгородський наркоман навчився готувати первентин по Інтернету

Працівники міліції систематично проводять різні профілактичні заходи, спрямовані на викриття розповсюджувачів наркотиків, працюють з так званими тяжкими підлітками, беруть участь у заходах для реабілітації та лікування хворих на наркоманію тощо. Адже, чого гріха таїти, ця страшна суспільна недуга набирає дедалі більше обертів.

Ужгородський наркоман навчився готувати первентин по Інтернету

Як розповіли "Закарпаттю online" в ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області, ця історія розпочалася з того, що дільничні інспектори Ужгородського МУ ГУМВС довідалися, що 20-річний Микола, колишній наркоман, знову взявся за старе. До його оселі зачастили  "гості", серед яких був і один неповнолітній. Тож до справи приєдналися співробітники відділів  боротьби з незаконним обігом наркотиків (ВБНОН) та   кримінальної міліції у справах дітей (ВКМСД) ужгородської міської міліції. Правоохоронці  насамперед вирішили з’ясувати походження наркотиків і встановити коло зв’язків Миколи. У квартирі ужгородця провели санкціонований обшук, під час якого оперативники вилучили 16 одноразових шприців із залишками речовини темного кольору, схожої на  психотропний препарат ефедрин, паперовий згорток з марихуаною, баночки з порошком  жовтого кольору та дві пластмасові пляшки, наповнені  наркотичною речовиною. Окрім цього, в одній з кімнат квартири правоохоронці затримали двох 17- і 20-річних ужгородців, які саме "кайфували".

До речі, ефедрин застосовують у медицині як стимулюючий  й (подібний до адреналіну) судинозвужуючий, протиастматичний засіб. Однак наркомани  у домашніх умовах навчилися виготовляти з нього наркотик первинтин (жаргонна назва: "вінт" і "джеф"). Кримінальна відповідальність наступає під час вилучення 0,15 г цієї синтетичної речовини. На перших порах людина, що вживає первинтин, відчуває ейфорію, прилив сил, відчуття непереможності. Втім, уже через деякий час вона стає занепокоєна, тривожна. З’являється  так званий "трем", втрата апетиту, ваги. Тіло починає нестерпно боліти. Через сильну інтоксикацію  виникають конвульсії, параноя та галюцинації.

Як з’ясували оперативники "клієнти" зачастили до Миколи, бо він навчився добре варити саме "вінт". Щоправда, ужгородець цю гидоту  у вени не колов, бо вже  давно знищив їх. А просто її пив. Нині Микола затриманий. До слова, за організацію або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин настає  відповідальність за ст. 317 КК України від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Така перспектива Миколу наразі зовсім не тішить. Аби звільнитися від відповідальності, він має намір погодитися на лікування. Сподівається, суд прийме це до уваги, а також те, що він раніше не був засудженим.

Усю складність ситуації Микола зрозумів лише після того, як опинився за гратами. Можливо, саме тому відразу погодився на відверту розмову. Мешкає він разом з матір’ю. Батька не пам’ятає, бо той покинув сім’ю, коли Миколі було лише шість. Як стверджує начальник ВКМСД Ужгородського міськуправління міліції старший лейтенант Роман Король, саме діти з неповних сімей з часом створюють подібні проблеми як собі, так і правоохоронцям. Після закінчення школи, маючи хист до малювання, він без проблем вступив у художнє училище ім.Ерделі в Ужгороді. Здобув спеціальність "ландшафтний дизайнер". Та роботу за фахом, на жаль, не знайшов.

-- Саме тут, -- ділиться своєю проблемою Микола, -- і чекає на молодих людей пастка. Я став вештатися по місту, завів нових друзів. Спершу вони здалися мені нормальними людьми. Одного разу хлопці запросили мене на вечірку, де підсунули якусь гидоту.  Після першого разу я пообіцяв собі ніколи більше не пробувати наркотиків. Адже успіх і визнання від цього, повірте, не приходять. Навпаки, я вкоротив життя не тільки собі, а  й матері. Найважче встояти перед спокусою. Бо як тільки хтось помахає перед  носом "наркотою", втриматися неможливо. Для цього треба бути дуже сильним духом.

-- Раджу юнакам та дівчатам, -- продовжує Микола, -- активно займатися спортом, аби загартувати не тільки тіло, а й дух. Велику роль у житті відіграє любов та турбота близьких людей. Я свого часу був позбавлений цього. Мене, на  жаль, виховувала вулиця.

Наркотиками Микола "бавиться" упродовж двох років. Цьогоріч, у березні, пройшов курс лікування в обласному наркологічному диспансері. Півроку нічого не вживає. Протриматися  "на плаву" допомогла кохана дівчина. Та одного дня до  нього знову завітали давні приятелі і попросили приготувати первинтин. Звичайно, спробував і сам. Тож наступна настанова молоді від Миколи: треба бути уважними та пильними у підборі друзів.

І на завершення: Микола вважає, що Інтернет – дуже небезпечна річ. З нього можна довідатися багато чого зайвого. Приміром, рецепт виготовлення первентину він отримав саме із Всесвітньої комп’ютерної мережі. Обов’язково мають бути якісь служби, каже мій співрозмовник, які б фільтрували інформацію в Інтернеті.

Хочеться вірити, що Миколині сподівання збудуться: суд не дуже суворо  покарає його і він зуміє попри все повернутися до нормального життя. Та чи вистачить у хлопця сили волі та бажання – покаже життя.

08 серпня 2009р.

Теги: Ужгород, наркоман, ефедрин, первентин, наркотичний, психотропний

Коментарі

Rоn 2010-09-22 / 14:11:00
Все це правильно

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
» Всі новини