Омбудсман України Ніна Карпачова здійснює провадження за зверненнями мешканців села Драгова щодо свавілля міліції

Омбудсман України Ніна Карпачова здійснює провадження за зверненнями мешканців села Драгова Хустського району Закарпатської області щодо порушень конституційних прав на особисту безпеку, недоторканність житла, медичну допомогу, честь і гідність унаслідок протиправних дій працівників Хустського міськрайвідділу міліції та спецпідрозділу "Беркут" Управління МВС України в Закарпатській області, повідомила прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Омбудсман України Ніна Карпачова здійснює провадження за зверненнями мешканців села Драгова щодо свавілля міліції

Представники Омбудсмана зустрілися з потерпілими й очевидцями конфлікту в селі Драгова між місцевими мешканцями і міліцією, спричиненого 11 червня 2009 року працівниками дорожньо-постової служби Хустського міськрайвідділу міліції, які вимагали хабарів. Це викликало стихійний масовий протест драговців: вони намагалися вивести за межі села міліцейський автомобіль та перекинули його. Невдовзі на місце інциденту з Ужгорода прибули бійці спецпідрозділу "Беркут", які затримали й доправили до Хустського міськрайвідділу міліції понад сорок осіб. Озброєні міліціонери, затримуючи підозрюваних у скоєнні правопорушення, діяли брутальними методами: вривалися у помешкання серед ночі, на очах малолітніх дітей одягали наручники на їхніх батьків. При цьому затриманим було завдано численних тілесних ушкоджень та принижень, а також відмовлено у допуску адвокатів та лікарів.

Справа дійшла до розгляду у Хустському районному суді, який ухвалив низку постанов про притягнення до адміністративної відповідальності деяких мешканців села, які були учасниками конфлікту. Однак Апеляційний суд Закарпатської області скасував зазначені рішення, мотивуючи це недоведеністю звинувачень у непокорі селян працівникам міліції, відсутністю у протоколах пояснень затриманих, прізвищ та адрес свідків і потерпілих.

За дорученням Уповноваженого ВР з прав людини Ніни Карпачової представники Омбудсмана зустрілися з керівниками Хустського району, котрі висловили неабияку стурбованість неадекватними діями працівників міліції. В прокуратурі району повідомили про порушення кримінальної справи за цим інцидентом. А начальник Управління Міністерства внутрішніх справ України в Закарпатській області Павло Кононенко поінформував, що викладені вище факти наразі ретельно вивчаються, проводиться службове розслідування, про результати якого буде повідомлено Уповноваженого ВР з прав людини.

Провадження Омбудсмана України щодо контролю за поновленням прав людини, порушених унаслідок конфліктної ситуації у селі Драгова Хустського району Закарпаття, триває.

04 серпня 2009р.

Теги: Драгово, Омбудсман, Хустський, МВС, міліція

Коментарі

Правозахисник 2009-08-05 / 00:23:00
На жаль, переконалися в безрезультативності здійснення Уповноваженим з прав людини Верховної Ради України розгляду громадян щодо порушення їх конституційних прав. Так, на перше звернення до Уповноваженого з прав людини про порушення конституційних прав відповідача при розгляді справи 8/197 надійшла відповідь від 06.05.2009 р., що матеріали переслано до Верховного Суду України для долучення до касаційної скарги на постанову Вищого господарського суду України від 26.01.2009 р., тоді як Верховним Судом України цю касаційну скаргу розглянуто ще 19.03.2009. На друге звернення - від служби Уповноваженого надійшла відповідь від 29.05.2009 р., що звернення направлено до Вищого господарського суду України з проханням повідомити про наслідки розгляду, що суперечить вимогам ст. 7 Закону «Про звернення громадян», так як у зверненні оскаржувалися дії та рішення голови та суддів Вищого господарського суду України. На третє звернення від служби Уповноваженого надійшла відповідь від 19.06.2009 р., що повторне звернення направлено за належністю для надання розяснень до Вищого господарського суду України. Але в усіх зверненнях Уповноваженого повідомлялося про порушення конституційних прав відповідача, з наведенням конкретних фактів і просилося про допомогу. Усі відповіді від служби Уповноваженого за підписом завідувача відділу. А жодних відповідей від Вищого господарського суду України по пересланих службою Уповноваженого зверненнях до сьогодні не отримано. Як і в порушення конституційних прав, закріплених статтею 40 Конституції України, до сьогодні не отримано відповідей на звернення до Голови Вищого господарського суду України, вручення яких працівникам суду 30.01.2009 року та 11.02.2009 року підтверджено поштовим повідомленням, не дивлячись, що про це тричі повідомлялося Уповноваженого з прав людини. Невже наділену такими високими конституційними повноваженнями службу деякі чини мають ні за що. А може щось інше.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини