В Ужгороді циганчата вже не випрошують гроші, а вимагають

Ужгород можна назвати містом, де іноземці-подорожуючі охоче залишають свої гроші. Мої друзі з-за кордону не втомлюються повторювати про своє захоплення старовинним Ужгородом, Корзо, липовою алеєю, набережними та Ужем. Та всі ці позитивні враження можна перекреслити одним штрихом - набридливими маленькими ромами. Вони так потребують грошенят на "хлібчик із молочком", що ладні порвати тобі сукню, обплювати, облити пивом. Розмовляють вони лише мовою ультиматуму. Ці наполегливі хлоп'ятка і дівчатка твердо знають чого хочуть і усвідомлюють, що гроші з туристів треба брати не жалістю, а брудними хитрощами.

В Ужгороді циганчата вже не випрошують гроші, а вимагають

Банальний приклад. П’ю каву з канадським товаришем у славнозвісному кафе на Корзо. Терасу оточили чорненькі малюки з пляшками пива в руках. Один сміливець підходить до нашого столика й, нахабно всміхаючись, вимагає дві гривні. Ми його ігноруємо. А малий погрожує, мовляв, пивом обіллє. Ось до чого докотилися — тепер від нас не просто просять, нас ставлять перед фактом: дав або пропав. Украй ошелешена дістаю гроші з гаманця. Прохач відходить, а ми з канадцем починаємо про малого говорити. Ром повертається і починає шкірити зуби, себто, будемо про нього говорити, то тим паче пивом обіллє. Я обурююся, куди ж дивляться офіціанти, чому вони допускають, аби "знедолені" заходили до кафе й тягнули "капусту" з клієнтів закладу.

Ще один типовий приклад. Гуляємо з поляком по Волошина, по Корзо, фотографуємо. Тут налітає мала шпана й починає "жалібно" вимагати "пару копійок". Ми з приятелем прямуємо далі, а дівчиська починають нас проклинати, ба, більше, одна каже, що сукню мені розірве. Мене охоплює злість і я починаю викидати монети з гаманця.

З бешкетниками-про­ха­ча­ми можна здибатися у відомій піцерії, що на проспекті Свободи. Офіціантам цієї "їдальні", здається, начхати як на клієнтів, так і на жебраків, які пхають руки до столиків. Тут тобі й настрій зіпсований, адже лунають погрози на кшталт — не даси копійки, обплюю тебе.

Після кількох таких випадків закрадається думка, що над тобою беруть гору, тобі ставлять ультиматум, ти робишся безсилим. Така собі система "добровільних внесків", проти якої, боюся, і боротися не так то й легко. Це запущений механізм, з яким треба щось вдіяти. Хтось може накричати на малих, а хтось починає ще більше боятися, а що вже казати про туристів. Вони приїжджають до Ужгорода, аби, очевидно, насолодитися красою сакур, лип, Ужа, проте будь-яке позитивне враження можуть зіпсувати настирливі малі прохачі...

Дозволю собі висловити власну думку — так не має бути. Ужгород процвітає як туристичне місто, до нас приїжджають гості з-за кордону, чому їх мають пивом обливати? З подіб­ною проблемою борються у всіх містах, до яких навідуються туристи. У тому самому Лондоні влада виділила десятки мільйонів на відеоспостереження і тепер тут майже припинилися крадіжки на вулицях. У багатьох обласних центрах України також встановлюють камери в історичних центрах. Навіть більше, з настирливими малими та старшими жебраками дають собі раду в Мукачеві. Щоправда, тут їх ганяють міліціонери. Для того, щоб виправити ситуацію в Ужгороді, також було б доцільно встановити кілька відеокамер спостереження, наприклад, на Корзо, Театральній площі та Волошина. Створити невеличкий опорний пункт міліції, куди би були виведені монітори з цих камер, тоді б міліція могла оперативно реагувати на кримінал та бешкетування. Спокійніше було б не лише туристам, а й мешканцям міста. Та й комунальне майно було б цілішим.

Евеліна Гурницька, РІО
31 липня 2009р.

Теги: Ужгород, циганчата, роми, Корзо

Коментарі

вакпн 2009-08-01 / 23:01:00
Вітаю! Досягненння РІО - так не має бути. Коли твій хаязяїн каже, що інші соціально-важливі процеси мають бути висвітлені інакше, то це нормально. А тут глянеш, то й інших проблем нема. Хоча дивно, що РАТА вже наїжджає на свій електорат.

Урзус 2009-07-31 / 21:23:00
Ай-яй-яй, як так можна! Це ж ображає гідність Великого Етносу! Зараз тут має з"явитись або один місцевий пан, або нова пані з "Фонду толєрантності" і зробити авторці та редакції зауваження. Як так - вказувати, представники якої саме народності чіпляються до туристів?! (Авторка забула вказати, що наша держава платить мамашам цих "чіпляльщиків" такі гроші за поповнення генофонду, які іншій дурний українець і на роботі не отримує).



Від себе додам - я таких посилаю за відомою їм адресою, а можу й копнути (руками торкатись - гидко). Але бачив, як на літню терасу однієї з кав"ярень заходили (регулярно) представники не буду казати якого етносу і допивали напої з стаканів. Потім з цих стаканів будемо пити ми, в тому числі й затяті "толєрасти"

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини