Чому з Чернівців до Ужгорода потяги їдуть через Львів?

Якщо подивитися на карту залізниць України, то впадає у вічі відсутність раціонального залізничного сполучення між Чернівецькою та Івано-Франківською областями з одного боку і Закарпаттям (Мукачеве-Чоп), а далі Угорщиною, Словаччиною, Австрією з іншого боку.

Чому з Чернівців до Ужгорода потяги їдуть через Львів?

Географічно Закарпаття з рештою регіонів України з’єднують п’ять перевалів через головний хребет Українських Карпат. Ми вирішили звернути свій погляд на найбільш східний з них, Яблунецький, адже саме через нього проходять головні транспортні артерії, - шосе і залізниця, які найкоротшим шляхом з’єднують Чернівці і Івано-Франківськ з Хустом, Мукачевим, Ужгородом і прикордонними Словаччиною та Угорщиною.

Тут важливе транзитне значення має місто Рахів, - саме через нього по автотрасі проїздять ті, хто долає Яблунецький перевал (931 м над рівнем моря) у напрямку Західної Європи. Відповідно Рахів має пряме автомобільне та залізничне сполучення зі Львовом, Івано-Франківськом, Коломиєю, Чернівцями і Ужгородом. Проте залізничний вокзал не функціонує, бо перебуває в аварійному стані, а автодорога, що веде до автовокзалу в такому жалюгідному стані, що годі й говорити. З такими ж вибоїнами та горбами і об’їзна автомобільна дорога по якій йде весь транзитний транспорт у напрямку з Івано-Франківськ-Яремче або Чернівці-Коломия до соляних озер і шахт села Солотвино, а далі у напрямку до міст Мукачево – Чоп - Ужгород і аж до кордону.

Відтак, якщо 160 км, відстань між Івано-Франківськом і Раховом, за сприятливих погодних умов на автомобілі можна подолати за 2 години, на рейсовому автобусі за 3 години, то на потязі за 6 годин… Стосовно залізничного транспорту, то тут особлива історія. Залізнична колія тут була прокладена ще за Австро-Угорщини, тоді ж у горах на шляху колії, були прориті чотири залізничні тунелі. Отож, були часи, коли з Івано-Франківська (Станіслава) чи Чернівців через Рахів на потязі можна було дістатися до Ужгорода, Будапешта і Праги. Нажаль, зараз це не можливо. Тепер Рахів, вірніше станція Берлібаш (с.Ділове), - кінцева станція. Оскільки незначний відрізок залізниці від села Ділове до станції Тересва, (близько 35 км) проходить через румунську територію на іншому березі річки Тиса, то нині всі поїзди з Чернівців та Івано-Франківська на Чоп рухаються не зі сходу на захід, а з півдня на північ в об’їзд за сотні кілометрів, через Стрий-Самбір.

Ми вирішили звернутися за коментарями і роз’ясненнями до Фіняка Зіновія Михайловича, першого заступника начальника "Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень" Львівської залізниці.

- Чому ж все-таки так повільно рухається потяг "Івано-Франківськ – Рахів", таке враження, що цей відрізок залізниці не модернізували з часів її побудови, з часів Австро-Угорщини (кінець 19 століття). А це ж туристична зона, саме тут розташовані курорти Яремче, Микуличин, Ворохта, Буковель, Драгобрат, Солотвино і т.д.

- Нині "Укрзалізницею" за допомогою коштів ЄБРР реконструюється Бескидський тунель і Лавочнянський хід, - це напрямок Львів-Стрий-Ужгород. Зокрема, передбачається реконструкція тунелю з будівництвом під`їзних шляхів; будівництво нового двошляхового залізничного тунелю завдовжки 1 км 822 м. Передбачено виділення кредиту "Укрзалізниці" на суму 120 млн. доларів США.

Я не можу Вас порадувати, що щось буде капітально робитися на залізниці, що йде через Яблунецький перевал. Цей Рахівський хід є малопотужним. Суть в тому, що залізниця в основному заробляє гроші на вантажних перевезеннях. Тому модернізація, чи якісь капітальні роботи проводяться на тих дільницях, на яких є великий вантажопотік. Ми в напряму Рахова їдемо рідко, - всього декілька вагонів отримує Ворохта, декілька Рахів, Ясиня, тай усе. Перспективи вантажопотоків не видно, є тільки одні пасажирські перевезення. Генеральний директор "Укрзалізниці" планував зробити реконструкцію цієї ділянки залізниці, для сприяння розвитку туристичної галузі в Карпатах, проте фінансово-економічна криза зруйнувала всі плани… Проводилися вже навіть проектно-пошукові роботи, планувалося відновити станцію Татарів, зробити капітальний ремонт колії від Надвірної далі на Делятин, Яремче і до Рахова. Ці роботи на даний час припинено. В цьому році там точно нічого робити не будемо.

- А чому не відбувається електрифікація залізниць в Івано-Франківській області? Чому у нас немає жодної ділянки з двоколійними перегонами? Я вже не кажу про напрямок на Рахів, а про Івано-Франківськ – Львів, Івано-Франківська –Чернівці?

- Зрозумійте, на все потрібні величезні кошти.

- Але ж Львівська область має електрички, а у нас немає…

- Якщо взяти Львівську область, то там є Бескидський тунель і Лавочнянський хід, про які ми вже говорили. Цією дорогою йде основний потік експорту в Європу, я би його назвав "Росія- Донбас-Карпати-Європа". Тому цей перевал необхідно підтримувати на високому рівні.

Двоколійні перегони, електрифікація, - вони швидко окупаються на тих дільницях де велике вантажозавантаження. Залізниця рахує гроші. Безперечно, що нам вигідніше електротяга, вона економічніша і екологічніша. Але щоб обґрунтувати початок модернізації тієї чи іншої ділянки залізниці має бути показаний вантажопотік, прораховані об’єми вантажоперевезень. Якщо їх немає, то і вкладати гроші ніхто не буде… Львівська область транзитна, а Івано-Франківська, - ні.

- Але ж транспортні потоки можна формувати, а якщо є бажання то і перенаправляти в більш раціональному напрямку, тоді і Івано-Франківська область стане транзитною і з великими вантажопотоками…

- Так, колись планувалося зробити електрифікацію ділянки Львів-Івано-Франківськ через Ходорів, бо тут є велика кількість пасажирських поїздів, але нині все зупинено, немає грошей.

- А хіба до Ходорова немає електрички?

- Є, але це дільниця Стрий-Ходорів, а зі Львова немає.

- А скажіть будь-ласка чи це правда, що за Австро-Угорщини було пряме залізничне сполучення Станіслав (Івано-Франківськ) – Тернопіль? Кажуть, що ця гілка проходила через міста Галич-Бережани…

- Так, така залізниця колись була, це кілометрів 30-40 у напрямку Івано-Франківськ - Галич-Бережани - Тернопіль. На сьогодні є гілка на Тернопіль через Ходорів

- Через Ходорів гілка то є, а потяг з Івано-Франківська до Тернополя і навпаки, все одно їде через Львів, в об’їзд.

- Так. Отож, було колись пряме сполучення Івано-Франківськ-Тернопіль, але нині тут про відновлення чи вірніше будівництво нової залізничної гілки не говориться, бо коштів на реконструкцію чи відновлення старого ніхто не дасть, - це величезні затрати. Новий хід, нову гілку залізниці, роблять там, де буде вантаж, а на ділянці Тернопіль-Івано-Франківськ достатнього вантажопотоку не прогнозується. Але не можна сказати, що нами нічого не робиться. З кожним роком зростає кількість пасажирських потягів, що прибувають до Івано-Франківська. Щоб нормально обслуговувати, обробляти пасажирські потяги ми частково, поетапно робимо реконструкцію Івано-Франківського залізничного вузла. Побудували додаткові колії екіпірування залізничних составів, винесено локомотивне депо на вулицю Хриплинську. Робиться найнеобхідніше, але на все не вистачає грошей. В області зупинені такі промислові гіганти місцевого масштабу, як Надвірнянський нафтопереробний завод, Калуський "Карпатнафтохім", а вони давали левову частку замовлень на перевезення. Коротше кажучи, в цьому році порівняно з 2008 роком кількість вантажоперевезень впала на 33%. Це навіть заставило нас працювати в чотириденний робочий тиждень, - у нас на залізниці п’ятниці стали вихідними.

- А чому Івано-Франківський автовокзал не перебирається на вулицю Залізничну? Взагалі як Вам подобається те, що автовокзал розмістився на території залізничного вокзалу?

- Це для нас дуже болюча тема. Коли ще начальником Львівської залізниці був Г.Кирпа, у 2000 році, залізниця безкоштовно віддала Івано-Франківську велику територію під будівництво автовокзалу. Ми якраз мали на меті розвести залізничний і автовокзал в просторі, посунувши місця зупинок автобусів і висадки пасажирів на кілька сотень метрів у бік. Це була цільова передача землі під автовокзал. Але міська влада поділила землю між кількома господарюючими суб’єктами, ті набудували невідомо що, але тільки не автовокзал. Звісно ми на таке не згідні, ми хочемо тих, хто загарбав цю землю звідти виселити і не можемо, бо справи застряли в судах. Наголошую, ми хочемо щоб територія, яка прилягає до залізничної станції Івано-Франківськ і йде вздовж залізниці (вулиця Залізнична) використовувалася за призначенням, або нехай місто віддає нам цю землю назад. Ви ж бачите в час пік залізничний вокзал не проїзний, а поряд територія використовується не за призначенням.

- А що стосується залізничного вокзалу у місті Рахів. Чому він перебуває у такому жалюгідному стані? Правда в такому ж стані і дорога до сусіднього з ним автовокзалу, але це вже проблема міської влади…

- Ремонт вокзалу проводиться, ми вже там виконали великий об’єм робіт, на суму 1,5 млн. грн. Завершення ремонту залізничного вокзалу планується в 2010 році. Заплановано там зробити сучасний європейський вокзал.

- Чому не функціонує ділянка залізниці Берлібаш (с.Ділове) – Тересва? В результаті ми не маємораціонального залізничного сполучення між Чернівецькою та Івано-Франківською областями з одного боку і Закарпаттям (Мукачеве-Чоп). Самі штучно перенаправляємо пасажиро і вантажопотоки в об’їзд на Львівську область… Можна ж побудувати гілку залізниці - "станція Берлібаш" до "станція Солотвино" по українській території, або їздити по румунській території…

- Ми цим ходом їздили два чи три роки назад, зараз він не діючий. І технічна можливість залізничного руху на даному відрізку залізниці є, та і домовленість з румунською стороною існує. Років 5 тому у нас і приміський поїзд їздив Рахів–Сігет. Але нині все закрито. Немає тут пасажиро і вантажопотоку.

- Щось мені не віриться, що коротшою дорогою з Івано-Франківська і Чернівців до Мукачевого і Ужгорода не вигідно їхати, просто цим питанням напевно ніхто не хоче займатися.

- Просто, все має бути фінансово і економічно обґрунтовано і швидко окупитися.

Сергій Стефанко, "ОстроВ"

31 липня 2009р.

Теги: Ужгород, ЧернівцІ, Львів, потяг, Мукачево, Чоп, поїзд, залізниця

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини