За серйозні прорахунки в роботі на період службового розслідування відсторонено від посади начальника та заступника начальника Ужгородської митниці

28 липня відбулось засідання Колегії Держмитслужби України, на якому було проаналізовано роботу Служби за перше півріччя цього року. В роботі Колегії також узяли участь керівник Департаменту з питань економічної, соціальної та екологічної безпеки Апарату РНБО Руслан Черкасський та заступник міністра фінансів України Денис Фудашкін.

За серйозні прорахунки в роботі  на період службового розслідування відсторонено від посади начальника та заступника начальника Ужгородської митниці

Колегія проаналізувала роботу Митної служби за перше півріччя 2009 року. Як зазначалося, робота велася в умовах, несприятливих для зовнішньої торгівлі. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року обсяги імпорту скоротилися вдвічі, відбувся структурний перерозподіл імпорту на користь сировинних товарів, значно зменшилась кількість активно працюючих суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Була відзначена також тенденція переорієнтування українського імпорту на більш дешеві товари іноземного виробництва.

Аналіз роботи виявив також стрімке скорочення обсягів імпорту низки бюджетоформуючих товарів: надходження від митного оформлення легкових автомобілів, наприклад, зменшились у 6 разів,

За звітний період митними органами забезпечено надходження до бюджету у розмірі 38.2 млрд. грн.

Колегія звернула увагу начальників митниць на особисту відповідальність за ефективність роботи по адмініструванню податків та зборів, а також за повноту використання наявної бази оподаткування.

Велика увага Колегії була приділена резервам, найвагоміший з них - посилення контролю за митною вартістю товарів. Як зазначалося, на сьогоднішній день падіння імпорту стабілізувалося, по окремим товарним позиціям є сезонне підвищення.

Детально було проаналізовано результати службового розслідування низки митних оформлень, в результаті якого були притягнуті до відповідальності керівники відділів контролю митної вартості та номенклатури Куп’янської та Ягодинської митниць. Неналежне виконання ними своїх обов’язків дозволило процвітати схемам ухилення від оподаткування.

Члени Колегії наголосили на необхідності посилити роботу по класифікації товарів. Митна служба відзначає повернення до життя припинених раніше схем по заміні коду товару з метою зменшити податкове навантаження. Загалом Колегія констатувала перехід товарної контрабанди у документальну – з використанням складних економічних схем та "шпарин" у законодавстві.

Окремо на засіданні Колегії було обговорено результат роботи комісії по перевірці роботи Дніпропетровської митниці. Як зазначалося, контроль за базою оподаткування там незадовільний, відсутні методики аналізу роботи за напрямком. В результаті 80% товарів, оформлених на митниці, мають найнижчу по системі митну вартість. Керівництво служби вважає такий стан справ вкрай незадовільним. Керівникам Дніпропетровської митниці призначено позачергову атестацію.

Окремо на Колегії проаналізували правоохоронну складову роботи митної системи. За звітний період, було порушено 172 кримінальні справи, майже 11 тисяч справ про порушення митних правил. Як зазначалося, результати могли бути більш ефективними. Серед об’єктивних причин недоліків є відсутність у митників права оперативно-розшукової діяльності, серед суб’єктивної – робота у поспіху, в окремих випадках безсистемна. Колегія особливу увагу при розгляді ситуації приділила саме суб’єктивній складовій. Було констатовано, що пошуково-аналітична робота в окремих митних органах ведеться на низькому рівні, здебільшого порушення кримінальних справ базується на контролі за технологією оформлення, а не аналізі схем по мінімізації оподаткування, покращення також потребує координація роботи з іншими правоохоронними органами.

За результатами Колегія прийняла рішення про звільнення з посад та ротацію ряду керівників митних органів, окремих пунктів пропуску, відділів митного оформлення. Заступникам начальників, що відповідають за економічні питання, митних органів, якими не виконано бюджетний розпис за перше півріччя 2009 року, призначено позачергову атестацію. Відсторонено від посади начальника та заступника начальника Ужгородської митниці на період службового розслідування за допущенні серйозні прорахунки в правоохоронній роботі.

Підсумовуючи Колегію, Голова митної служби України Анатолій Макаренко сказав, що недопрацювання митників не може бути виправдане світовою фінансовою кризою. Протягом другої половини поточного року зусилля митників будуть направлені на посилення контролю за митною вартістю, уніфікацією митних процедур і технологій, запровадження єдиних підходів по всіх митних органах, спрощення митних процедур для тих суб’єктів ЗЕД, які працюють прозоро, і мають "білу" історію оформлення. Крім того, митники посилять контроль за експортними операціями у частині вартості товарних партій та фактичної кількості.

29 липня 2009р.

Теги: Ужгородська митниця, відсторонено, прорахунки

Коментарі

pfr 2009-07-29 / 21:33:00
А що на то Сенгетовська?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини