Вступні привілеї, або Як в УжНУ приймають за національною ознакою

У законі України "Про вищу освіту" визначено процедуру прийому на навчання до вищого навчального закладу, зокрема умови конкурсу мають забезпечувати дотримання прав громадян у галузі освіти (пункт 2 статті 44).

Вступні привілеї, або Як в УжНУ приймають за національною ознакою

Проте, починаючи з 2005 року, Ужгородський на­ціо­­нальний університет проводить прийом на навчання для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр із спе­­ціальності "історія", а з 2008 року – і спеціальностей "ма­те­ма­ти­ка" і "фізика", встановивши привілеї за мовними ознаками і ознаками етнічного походження.

Так, у 2008 році при вступі на денну форму навчання за освітньо-професійною програмою бакалавра із спеціальністю "іс­то­рія" 50 місць державного замовлення, як нам видається, неправомірно розподілили за мовно-етнічним принципом: 20 – для вступників угорського по­ход­ження, 30 – для вступників, які представляли всі етнічні спільноти. Тобто замість одного офіційно оголошеного конкурсу з ініціативи і за наполяганням ректора Вегеша М.М. паралельно було проведено два конкурсні відбори, хоча декан історичного факультету і голова предметної комісії з історії звертали увагу на неправомірність зарахування угорськомовних вступників не за рейтингом результатів оцінювання їхніх знань, а за етнічним привілеєм.

Прийом на навчання на цій основі є сумнівним, позаяк відповідний дозвіль­ний документ не оприлюднювався, у "Пра­ви­­лах прийому до Ужгородського національного університету" та доведених Міністерством освіти і науки України "Обсягах дер­жав­ного замовлення" у 2005 – 2008 роках це жодним чином не обумовлено.

Зрештою, подібна практика суперечить статті 24 Конституції України, де гарантується те, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом, тому не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Проте й нині приймальна комісія Ужгородського національного університету проводить прийом документів від вступників 2009 року для участі в конкурсі щодо зарахування на навчання за освітньо-професійними програмами бакалавра, спеціаліста і магістра із зазначених спеціальностей ("історія", "ма­те­ма­ти­ка", "фізика") за етнічною і мовною ознаками.

Більше того, 21 липня цього року приймальна комісія під головуванням ректора Вегеша М.М. вирішила розподілити 45 місць державного замовлення з підготовки бакалаврів історії на денній формі навчання за сумнівною формулою: 18 – для вступників угорського по­ход­ження, 27 – для інших. Обґрунтування законності цього не надавалося, а вступників, по суті, вводять в оману.

Справа в тому, що цей аспект не відображено в інформаційній системі "Конкурс" (www.vstup.info), призначеній надати прозорості вступу до вищих навчальних закладів України III-IV рівнів акредитації. Адже офіційно подається єдиний список абітурієнтів на денній формі навчання за напрямом бакалавра історії в Ужгородському національному університеті. У той же час неправомірно уведені привілеї за етнічною ознакою.

Отож питання про те, хто і коли припинить протиправну діяльність в Ужгородському національному університеті, залишається відкритим. Як видається, його керівництво не розуміє слово "національний" в назві, плутає статус університету з неправомірним критерієм конкурсного відбору.

 

Член приймальної комісії Ужгородського на­ціо­­нального університету, декан історичного факультету доцент Володимир Фенич

Голова предметної комісії з історії, професор Роман Офіцинський

23 липня 2009р.

Теги: УжНУ, університет, мовно-етнічний, Вегеш

Коментарі

Студент УжНУ 2010-06-03 / 00:33:00
Друзі, ну прийом до університету за етнічними ознаками - це, звичайно, погано. Але в мене питання до пана Фенича (якщо він його, звісно, побачить): Ви ж чудово знаєте про те, що через професора Володимира Євгеновича Задорожного багато українців поступають на істфак "поза конкурсом", тобто через хабар. І ви про не знати не можете, бо ви декан, і ці всі операції проходять через вас (напевно, Задорожний гарно "на лапу" дає). Тим паче ви із Задорожним з одної кафедри... То що, й далі будете звинувачувати Вегеша?? А самі...



Для читачів: Сам з перевірених джерел знаю, що В.Є.Задорожний заходив до студентів-заочників 6 курсу (випускників) з проханням: "Якщо треба буде когось в універі влаштувати, то тільки через мене"...

вуйко 2009-08-31 / 21:28:00
шановні друзі, порівнювати Фенича, Офіцинського з Вегешом некоректно в цілому. Ці взяточники неісправимі і ще на щось претендують. Дякуючи в тому числі і Вегешу просунулися.

Василь 2009-08-15 / 22:55:00
14.08.09 (15:16)

Заява Президії Демократичної спілки Угорців України з приводу нападок на природничо-гуманітарний факультет УжНУ

Президія Демократичної спілки угорців України стурбована серією нападок на природничо-гуманітарний факультет УжНУ. Вважаємо незрозумілим, що деякі викладачі університету, натомість аби радуватись тому, як розвивається та розширюється найстаріший вуз нашого крає - воюють з угорськомовними українцями-студентами та навіть з власним ректором.



Президія ДСУУ з обуренням констатує, що використовуючи ображеність та жагу до кар'єри доцента Володимира Фенича та професора Романа Офіцинського, націоналістичні організації відкрили широкий наступ, спрямований на дискредитацію цього новоствореного факультету.

Президія Демократичної спілки угорців України твердо підтримує природничо-гуманітарний факультет, студентів, які там навчаються, а також керівництво УжНУ, рішуче відкидає будь-які спроби, спрямовані на роздмухування міжнаціональної ворожнечі та міжнаціональні конфліктів.

http://uzhgorod.net.ua/news/36741

pudkarpatec 2009-07-30 / 12:55:00
местный, prijatnoj tebe asszimiljacii :)))

"почему - уже писал, не хочу быть бояном"

Mozset ja oligofren, no tvoi obosznovanija proszto ne ponimaju. Szvoi ja napiszal tautologicseszki, mozses sz nimi poszpority.



"региональные языки и языки нацменшинств должны развиваться, но не в ущерб гос. языку."

regionalynye jazykam i jazykam nacmenysin vszegda dolzsno udelyjatyszja POZITIVNAJA diszkriminacija, kak eto delaetszja naprimer svedszkomu v Finljandii



"русскоязычные украинцы - не россияне всё же"

Puszty oni szami etot voprosz resat, kto oni i na kakom jazyke predpocsitajut razgovarivaty, ty tolyko pro szebja govori,

kakogo roda ty zsiraf :) Po moemu mneniju eto proszto abszurd, csto na Ukraine nyetu vtorogo goszudarsztvennogo jazyka.

местный 2009-07-30 / 11:22:00
пудкарпатец, я категорически против каких-либо квот по национальному признаку. почему - уже писал, не хочу быть бояном :)

согласись, на отделение венгерской филологии вряд ли повалят толпы невенгров, вероятнее всего, именно венгры будут составлять там абсолютное большинство. но пускай они туда поступят, по знаниям, а не по нац. квоте. если поступит большинство евреев - так тому и быть, если цыган - тоже самое :-D

никто никого ни за какое место не ущемляет. региональные языки и языки нацменшинств должны развиваться, но не в ущерб гос. языку. просто нужна четкая и понятная программа развития языков в Украине.

русскоязычные украинцы - не россияне всё же :)

pudkarpatec 2009-07-29 / 18:30:00
местный, ruszkojazycsnyh ukraincev (de facto rosszijan) bolee 20 millionov na Ukraine. Russzkojazycsnym abiturientam tozse nada zdavaty teszty na ukrainszkom, nado obucsatszja v vuzah na ukrainszkom i t.d. Eto proszto necivilizovano, 20 million rosszijan zaszluzsivaet namnogo bolyse vnimanija, v Ukraine nado veszti vtoroj goszudarsztvennyj jazyk kak minimum (ruszkij) i mnogoe csego pereocenity, inacse pri takih tempah Ukrainu mozsno posztavity kreszt, ne dam emu 10 let.



Vernuvsiszj k vengram, kotoryh 160 tyszjacs naberetszja na Zakarpattye: oni dolzsny polucsaty takoe szamoe obrazovanie, kak i vsze, na rodnom jazyke v skolah i gimnazijah i na rodnom jazyke zdavaty teszty. I na nekotorye fakulytety oni dolzsny zacsiszljatszja po kvotah, potomu csto nuzsny vengerszkojazycsnye pedagogi v opredelennom csiszle, neuzseli ne ponjatno tem, kto v etom kontekszte kricsit za prokuraturu, SZBU i t.d. I eto sz sztorony goszudarsztva ne kakoj to podarok, scsedroszty ili iniciacija Vegesa.



A pan Vakarcsuk puszty pocelujet ...

местный 2009-07-29 / 17:02:00
да надо бы силы сплотить. будете "сплотителем"?

Я 2009-07-29 / 11:57:00

Пока необразованные русины воюют с такими же русинами-украинцами, мадьяры получают не самое худшеее образование в Ужгородском университете.

Ну не ******?



Вместо того, чтобы нести всякую чепуху на 99% русинов-украинцев, лучще бы 1%-ые сплотили свои силы, в борьбе за хорошее образование. А то, чаще всего, стыдно читать комменты земляков-русин.

pudkarpatec 2009-07-28 / 15:53:00
Dobryj deny местный! A kak tam u tyebja disszertacija polucsaetszja po teme "Pharao nerek"? :)))

местный 2009-07-28 / 12:17:00
"Istvan 27.07.2009 09:27 Местный, вы слишком разбираетесь в методах работы прокуратуры и СБУ. С вами все ясно... Просто агент последний" :-D ну оборжаться с вас. все кто не мадьяроны - те агенты. список спецслужб мира прилагается :-D

pudkarpatec 2009-07-28 / 11:51:00
"Отож питання про те, хто і коли припинить протиправну діяльність в Ужгородському національному університеті, залишається відкритим. Як видається, його керівництво не розуміє слово "національний" в назві, плутає статус університету з неправомірним критерієм конкурсного відбору."



Pan Fenics ne ponimaet, csto eszli imenno etot universzitet podgotovlivaet pedagogov dlja nacionalynyh mensinsztv, togda tam dolzsna szuscsesztvovaty opredelennaja kvota. Konecsno mozset i ne szuscsesztvovaty - toga puszty ukrainszkoe goszudasztvo pozabotyitszja za obrazovanie detej nacmenysin kak hocset, daet szubszidiju insztitutu Rakovci Ferenc ili puszty plytit za ucsobu u vuzah Vengrii. Vrode v ukraine szuscsesztvuet Konsztitucija, neuzseli? Nu i csto tam napiszano?



Szlava takim naucsnym dejatelyjam, kotorye vsze vidjat cserez szvoi tupye hohljackie nacionaliszticseszkie ocski i dazse szvoju Konsztituciju ne znajut.

pudkarpatec 2009-07-28 / 11:32:00
In media res ... A vot po moemu etot processz csaszticsno napravlen dlja poszlablenija pozicii insztituta Ferenca Rakovci II., razrusaja sz etim vszju vengerszkojazycsnuju obrazovatelynuju szisztemu. Isztoricsnyj fakulytet UZSNU v eti vremena kak raz i vypuszkaet szpecialisztov sz konkretnoj ideologicseszkoj podgotovkoj. V obscsem to tuda v bolysinsztve budut posztupaty abiturienty te, kotorye uzse apriori znajut ukrainaszkij jazyk, ergo vypuszkniki ukrainszkojazycsnyh skol - i konecsno sz deformirovannym nacionalynoj identicsnoszti (mis-mas, fel modjor, fele tovt). Kakie vypuszkniki budut sz etih detej i kakuju oni pedagogicseszkuju rabotu budut provodiy v vengerszkih skolah - predszkazuemo.



Pan X: "Зарахування у ВУЗи по квотам по національному признаку є відхиленням Критерій повинен бути тільки один: результат тестування."

Vy csaszticsno pravy. No vengerszkojazycsnye deti puszty prohodjat tesztirovania na szvoem rodnom jazyke!!! I poszle togo puszty nacmenysiny imejut vyznacsennuju kvoty v podhodjascsih dlja eto insztitutah, szmotri vyszse - eto proszto szvjazi sz tem, csto goszudarsztvo dolzsen pozabotyityszja za obrazovanie szvoih grazsdan, v tom csiszle i pro obrazovanie szvoih nacionalynyh menysinsztv, neuzseli?

Nu i kto ne zselaet byty pedagogom, a hocset sz isztoriej, matematikoj i fizikoj zanimatyszja na naucsnom urovne, to puszty idet v UZSNU, zdajet teszt na szvoem rodnom VENGERSZKOM jazyke, a potom ucsitszja na UKRAINSZKOM, kak vsze osztalynye.



A teper polucsaetszja, csto eto vsze tolyko "vakarcsukizacija" processza podgotovki pedagogov.



ember 2009-07-27 / 11:15:00
Otpusk zakonchilsja, no vizhu vsjo tak, kak mesjats tomu...

U vsekh demokrtaicheskikh stranakh suchestvuet pozitivnaja diskriminatsija v stroronu natsmenshin. Dazhe v tom sluchaje, kogda za eto ne platjat. A Budapest za eto dajot sumashedshie dengi. Vy posmotrite kak chastj zdanija vygljadit v UZHNU, kotoraja byla obnovlena za vengerskie dengi, i kak vygljadjat vse ostáljnye. (ja byol studentom v 80-kh, cherez zakrytye okna sneg padal na nas!).

Nado sponinatj i istoriju: v 40-kh godakh talantlivykh pidkarpatskikh rusinov zaprosili v Budapest uchitja, stipendiju, zhiljo garantirovali (Kerekes, Skrobinets, Khudanych, Vakarov.....)

A teperj... Vypusknikam vengerskikh shkol nado zdavatj testy na ukrajinskom jazyke, na rodnom dazhe na vengerskuju filologiju ne mazhet ekzamen sdavatj, nado ili na anglijskom, ili na franzuskom, ili na nemetyskom, ili na ispanskom. Bednyj Einstein v Ukrajine naverno ne stal by takim uchonym, kak stal v Amerike, gde do kontsa svoej zhizni ne vyuchil normaljno anglijskij jazyk, a govoril po nemetski... Nu i pojavljajutsja takie materialy...

Istvan 2009-07-27 / 09:27:00
Местный, вы слишком разбираетесь в методах работы прокуратуры и СБУ. С вами все ясно... Просто агент последний...

местный 2009-07-26 / 08:50:00
"цікаво, як прореагує прокуратура, це вона повинна реагувати на такі замітки". От эти самые органы должны реагировать на статьи в инете? Вы чё? Тогда нас захлестнет 9-ый вал анонимок

Х 2009-07-25 / 19:38:00
Зарахування у ВУЗи по квотам по національному признаку є відхиленням Критерій повинен бути тільки один: результат тестування. Інша справа, що не повинно бути обмежень по національному признаку. І якщо є порушення то потрібно звертатись в суд. А взагалі цікаво, як прореагує прокуратура, це вона повинна реагувати на такі замітки. Думаю, що рекції не буде.

Адмін 2009-07-25 / 14:01:00

Якщо так звана інтеліґенція УжНУ не припинить таке неприглядне з'ясування стосунків у коментарях до цієї публікації, я змушений буду обмежити доступ до написання коментарів для деяких "авторів", особливо для тих, котрі зловживають тут використанням різних нікнеймів.



Є факти корупції (з обох боків) - прошу до правоохоронних органів. Немає - пишіть по суті публікації.


Наш ресурс - не помийна яма УжНУ.

местный 2009-07-25 / 09:00:00
графы "национальность" формально нигде нет - каким же образом рассчитываются эти самые проценты? потом будем устанавливать нац. квоты, потом еще какую-нить черту оседлости установим? слегка бред... чтоб можно было чистить УжНУ нужны не анонимные посты в инете, а заявления в конкретные органы от конкретных лиц... а так "С известных причин мы не можем подписаться. просим СБУ, Милицию, Прокуратуру обратить внимание на наш факультет" - не хочу разочаровать девочку, но наша СБУ, Милиция, Прокуратура инет не читает.

предок 2009-07-25 / 00:06:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

Istvan 2009-07-24 / 22:12:00
А хтось нарахував, скількі угорців на іншіх факультетах? Є 10%?

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини