Закарпаття: Дєньчик з тортом і свічками відкладається до осені?

Після двох резонансних випадків масового отруєння в Мукачеві та Мукачівському районі в Ужгороді санепідслужба призупинила роботу всіх підприємств і цехів, які виробляють кондитерські вироби з кремом. Головний санлікар обласного центру Василь Петричко, посилаючись на матеріали засідання обласної надзвичайної протиепідемічної комісії та результати перевірок, лабораторних досліджень щодо поширеності інфекційних захворювань кишкової групи, видав постанову (№ 03 від 15 липня 2009 р.) про тимчасове призупинення виготовлення й реалізації кондитерських виробів із кремом з 18 липня до 15 вересня.

Закарпаття: Дєньчик з тортом і свічками відкладається до осені?

Проте Микола Ващенко, заступник директора фірми "Твінс", де виготовляє свої кондитерські шедеври відомий далеко за межами Закарпаття майстер Валентин Штефаньо, і головний санітарний лікар Ужгорода в 1983–2004 роках, жорстко критикує свого наступника. Зокрема, каже, що попередньо пан Петричко видав ще одну постанову, більш неоковирну, яка зупиняла роботу кондитерських аж до 1 жовтня. Та й постанова від 15 липня, на його думку, не відповідає букві закону. Адже ні в протоколі засідання обласної надзвичайної протиепідемічної комісії (від 13.07), ні в дорученні за рекомендаціями Мінздоров’я, підписаному головним санітарним лікарем області Вірою Чиж, не йдеться про закриття виробництв, а лише наголошується на необхідності перевірити дотримання санітарного законодавства на об’єктах громадського харчування й харчової промисловості, насамперед тих, що провадять виробництво кондитерських кремових і кулінарних виробів. Тотальне закриття всіх кондитерських цехів, розповідає Микола Іванович, суперечить також Закону України "Про санітарно­епідемічне благополуччя". Відповідно до нього, зупиняти роботу підприємств можна тільки за результатами перевірок і даних лабораторних досліджень, якщо виявлено порушення, а не "авансом" і "щоб, бува, чого не вийшло". Також, згідно зі статтею 17 цього закону, відповідальність за порушення в роботі покладається безпосередньо на підприємства.

     Ужгородські виробники, а серед них такі відомі й за межами міста бренди, як  "Фантазія", "Диво", численні кафе через заборону працювати зазнають великих збитків.  Скажімо, у "Твінсі" закуплена дорога сировина не використовується і може згодом зіпсуватися, зриваються контракти, за якими постачання мали проводитися, у тому числі й до Києва (наприклад, є замовлення уже на кінець липня вартістю 50 тисяч гривень), 10 працівників залишилися без роботи. При цьому, за словами Ващенка, який ефект дасть те, що кремові тістечка заборонили виготовляти в Ужгороді, якщо немає заборони привозити їх із інших регіонів? І справді, у наших супермаркетах вистачає тортів, наприклад, зі Львівщини, Києва. А де гарантія, що в нинішню спеку їх безпечно доправлять у наш регіон? Скажімо, "Твінс" нещодавно закупив спеціальну охолоджувальну машину вартістю 19 тисяч євро для перевезення своїх виробів, але чи кожному навіть великому,  не те що містечковому дрібному виробнику таке під силу? Звісно, виходом із цієї ситуації може бути звернення до суду, однак поки буде хоч якийсь його вердикт, спливе і термін дії постанови. Тому залишається ходити до головного санлікаря, домовлятися... Отаку підтримку має, серед інших і наш земляк, лауреат багатьох міжнародних конкурсів, який примножує славу Закарпаття.

     На запитання ЗІА "Простір" із приводу цієї ситуації, головний санлікар області Віра Чиж повідомила, що за її відомостями тепер роботу кожного конкретного виробника солодощів в Ужгороді ретельно вивчають і, якщо порушень не буде, дозволять працювати. Винесення постанови – запобіжний захід, який особливо актуальний на тлі недавніх харчових отруєнь, що сталися на Закарпатті. Скарг від підприємців до Віри Григорівни наразі не надходило.

     А головний санлікар Ужгорода Василь Петричко розповів, що за останні 10 днів у місті втричі зросла кількість захворювань на ентероколіти (захворювання шлунково­кишкового тракту, зумовлені патогенною мікрофлорою), а також виявлено 10 випадків сальмонельозу. Тому робота всіх 17 кондитерських цехів тимчасово призупинена постановою, але вже завершуються перевірки кожного з них, додаткові медичні обстеження персоналу, і той, у кого все буде гаразд, дістане дозвіл працювати. Пан Василь запевнив, що попередньо запровадження такого превентивного заходу було обговорено з підприємцями, і вони на нього погодилися. Зрештою, людина, котра видала постанову, може її й скасувати.

      До речі, про успішне випробува­ння перевіркою й відновлення роботи кондитерського цеху при супермаркеті "Дастор" повідомив нас директор цього комплексу Роберт Горват.

      Що ж до солодощів, котрі завозяться з­за меж Ужгорода і навіть області, Петричко сказав, що це вироби інакші – у них значно довші терміни придатності. Втім нашим цехам заборонили робити будь­які креми...

     Схоже, це випадок, коли попікшись на молоці, наші чиновники вирішили дути й на воду. Але ж хіба мета виправдовує засоби?

      Уповноважена Держкомпідпри­ємництва з питань захисту прав підприємців у Закарпатській області Маргарита Мощак наголошує: "За нашим законодавством, було б бажання, можна знайти зачіпку й закрити, "вбити" будь­яке підприємство. Постанови "з переляку" пана Петричка нічим не здивували – коли працюють з порушеннями "потрібні структури", проблеми з ними вирішують тишком­нишком, а в цьому випадку підприємцям доводиться ходити на поклон до чиновника, який вирішив побігти попереду паровоза. Навіть за офіційними даними Кабміну відбувається на 30 % зниження споживчого попиту, триває економічна криза, високий рівень безробіття, і тому так бити на повал місцевих виробників – це просто шкідництво й непатріотичність. Адже підприємці мають кредити, так само позики є у їхніх працівників – як їх повертати, коли нема роботи?  Дбати про здоров’я людей, звісно, треба, але вимагати дотримання закону слід теж законними методами".

Лариса Подоляк, "Старий Замок "Паланок"
23 липня 2009р.

Теги: Мукачево, Ужгород, санепідемстанція, кондитерські цехи, отруєння

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини