Чи з'явиться на Закарпатті унікальний ландшафтний парк "Притисянський"?

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, на якому обговорювалася проблема створення Регіонального ландшафтного парку "Притисянський" на Закарпатті. Йшлося про унікальність природного об'єкту, який закладають в області.

Чи з'явиться на Закарпатті унікальний ландшафтний парк "Притисянський"?

24 липня депутати обласної ради на сесії мають прийняти рішення: бути ландшафтному парку в області чи ні. Науковці та представники екологічних громадських організацій хвилюються, у разі негативної позиції народних обранців Закарпаття може втратити унікальні території.

Як розповів Роман Кіш, науковий співробітник міжвідомчої науково-дослідної лабораторії охорони природних екосистем, на територіях, які пропонуються під створення парку, упродовж  2003-2008 років проводили дослідження понад 50 науковцями з України та інших держав. Загалом екологи зацікавилися ще років 20 тому. Висловив підтримку закарпатцям і Світовий фонд збереження дикої природи (WWF), який профінансував окремі наукові проекти.  Дослідженнями закарпатців пройнялася  навіть британська королівська родина. 

"Територія парку охоплює близько 20 тисяч га і складається з трьох  частин: міждамбовий простір Тиси (це остання незарегульована ріка в Європі), Латориці, де ще  збереглися болота та ліси, а також  Боржавський масив. На цих територіях зосереджено надзвичайно високе біорізноманіття. Найбільш цінними є заплавні ліси, де збереглося 20% рідкісних видів краю. Зокрема в’язові-ясеневі діброви, в яких 10-20% складають дерева 120-300 річного віку. На жаль більшість таких лісів перебуває на межі знищення і потребують охорони",-- каже науковець. 

Згідно з дослідженнями на територіях, виділених для резервування, зустрічаються окремі види безхребетних, які є тільки в нашій області. Фауна надзвичайно різноманітна: зафіксовано до 74% видів ссавців Закарпаття, понад 60 видів денних метеликів, 160 видів водних жуків, 278 видів жуків-турунів, 12 видів земноводних та п’ять видів плазунів у різні пори року тут зустрічаються від 158 до 192 видів птахів із 229 видів, які є на Закарпатті. Заплавний комплекс Боржави володіє третиною всіх кажанів України. Загалом у заплавних та призаплавних ділянках відзначено більш, ніж 20% видів Червоної книги України, близько 7% Європейського Червоного списку та 65% видів, рідкісних для Закарпаття.

Людвіг Потіш, кандидат біологічних наук (УжНУ), підкреслює, що природоохоронний статус цій території пропонується не для того, щоб щось заборонити. Навпаки на цих територіях необхідно випасати худобу, проводити сінокосіння, дозволяється рибальство та полювання. А от активне лісокористування може бути обмеженим, так  як і  авто та моторалллі.

"Створення такого парку на Закарпатті  — це чудовий шанс для розвитку територій, туризму та рекреації. Закарпаття знане для пересічних туристів більше як гірський регіон, по унікальній рівнинній частині Закарпаття є маловідомим. Парк має стати головним осередком природоохоронної мережі області та продовженням   природоохоронної мережі Угорщини та Словаччини, оскільки межує з резерватами цих країн",-- думка ще одного науковця  кандидата біологічних наук, керівника екологічного клубу "Рутенія" Василя Сабадоша.

Директор інституту ботаніки з м. Вільнюс (Литва) Валеріус Рашомавічіус, який також взяв участь у засіданні, підтримує своїх колег: "Щоб побачити такі чудові заплавні місця, як на Закарпатті, не потрібно їхати на північ. Саме у вашій області збереглися рівнинні екосистеми, де і зароджувалась власне культура людини. Ці території без сумніву повинні бути природоохоронними, і якщо за них не в’язатися тепер, пізніше це буде зробити важче і набагато дорожче для держави".

21 липня 2009р.

Теги: ландшафтний парк, Притисянський, Червона книга, туризм, рекреація

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини