У першому півріччі держекологи Закарпаття провели 77479 перевірок

В ході державного контролю за додержанням вимог природоохоронного законодавства протягом звітного періоду проведено 77479 перевірок, виїздів та рейдів, у тому числі 1886 перевірок юридичних та фізичних осіб. При цьому було перевірено 781 об'єкт господарювання, з них комплексно - 326, в тому числі один, що входить до "Переліку екологічно небезпечних об'єктів України", - це газокомпресорна станція "Воловець" Хустського ЛВУМГ ДП "Укртрансгаз".

У першому півріччі держекологи Закарпаття провели 77479 перевірок

За порушення вимог природоохоронного законодавства складено  1904 протоколи, до адміністративної відповідальності притягнуто 1901 особу на загальну суму штрафів 108,714 тис. грн. Стягнуто штрафів на суму 89,144 тис. грн. (процент стягнення становить 82 %). Три протоколи передано до судових органів для прийняття рішення.

Як повідомили "Закарпаття online" у Державній екологічній інспекції в Закарпатській області, загальна сума розрахованих збитків становить 2643,873 тис. грн. За звітний період з метою відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища 42 суб'єктам господарювання нараховано та пред'явлено претензії та позови за екологічні збитки на загальну суму 817,479 тис. грн. Інші матеріали передано до правоохоронних органів для вжиття заходів впливу.

З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище у 36 випадках Інспекцією призупинялася виробнича діяльність суб'єктів господарювання всіх форм власності. Зокрема, в частині поводження з відходами винесено 6 рішень про тимчасову заборону діяльності, за порушення  у сфері охорони атмосферного повітря – 7, надрокористування – 2, землекористуваня - 3, охорони лісів – 18.

Інспекцією за звітній період до правоохоронних органів для відповідного реагування було передано 25 матеріалів. За наслідками інспекційних перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства суб'єктами господарювання в І півріччі поточного року порушено 2 кримінальні справи, зокрема Виноградівським РВ УМВС України - за фактом незаконного полювання, чим спричинено шкоду державі в розмірі 1,5 тис.грн. В кримінальному процесі Інспекцію залучено в якості цивільного позивача. А Свалявським РВ УМВС України відкрита кримінальна справа по факту незаконної порубки лісу в урочищі „Свинарниці” за межами с. Солочин Свалявського району, що була виявлена в ході позапланової перевірки Інспекції.

В ході державного контролю за станом зберігання невідомих, непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) Інспекцією в одному з місць зберігання виявлено порушення, внаслідок хімічної корозії, цілісності бочок з пестицидами. В цих бочках знаходяться ХЗЗР, які були затарені у відповідності до договору про закупівлю послуг від 21.08.07 № 99 між Мінприроди України та ТОВ „Науково-виробниче товариство „Динаміка” (м. Запоріжжя).

Враховуючи, що на території області затарено та підготовлено до вивезення 152,877 тонн непридатних пестицидів ситуація, з їх вивезенням на утилізацію, потребує термінового вирішення. З метою забезпечення безпечного зберігання перезатарених невідомих, непридатних та заборонених до застосування ХЗЗР видано відповідні приписи ТОВ НТВ “Динаміка”, головам Мукачівської та Виноградівської райдержадміністрацій, міському голові м. Берегова.

На виконання припису ТОВ НТВ “Динаміка” проінформувала Інспекцію про початок  з 1 червня 2009 року робіт по вивезенню ХЗЗР на утилізацію за межі області у відповідності до договору між Мінприроди України та ТОВ „НВТ Динаміка” № 90 від 28 листопада 2008 року.  Наразі роботи проводяться в Мукачівському районі. Державний контроль та інформування громадськості про  стан зберігання невідомих, непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин та хід проведення робіт по їх підготовці до вивезення для утилізації продовжується.

З метою перевірки виконання місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування делегованих їм повноважень в частині поводження з відходами, вимог Законів України “Про відходи” та “Про благоустрій населених пунктів” Інспекцією проводилися відпрацювання районів області. Всього перевірено 195 сільських, селищних рад та 2 міські ради, притягнуто до адміністративної відповідальності 169 голів місцевих органів самоврядування на суму 15,028 грн., головам райдержадміністрацій вручено приписи.
Протягом  І півріччя 2009 року зафіксовано 30 фактів незаконної вибірки гравійно-піщаної суміші на р. Тиса та її притоках. За виявлені порушення природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 30 осіб на загальну суму штрафів 2,295 тис. грн.

Основними порушеннями природоохоронного законодавства у сфері охорони захисту, використання рослинних ресурсів (лісів) є незаконна рубка дерев, пошкодження дерев до ступеня припинення росту, незадовільне очищення місць рубок від порубкового залишку та інше. Зокрема, в ході перевірок ДП "Мокрянське ЛМГ" виявлено 127 куб.м. самовільних рубок в межах лісосік та в насадженнях. Згальний розмір майнових стягнень та заподіяної шкоди за виявлені порушення склав 264,4 тис.грн., в т.ч. на суму 235,049 тис.грн.

ержпідприємству  виставлено претензію. У філії ГДСЛАП "Закарпатагроліс" "Мукачеводержспецлісгосп" було обліковано 61 м3 незаконно зрубаної деревини, розмір заподіяної шкоди  склав 122,0 тис. грн.

Всього в ході проведення перевірок у сфері охорони захисту, використання рослинних ресурсів (лісів) було виявлено порушень вимог природоохоронного законодавства на загальну суму майнових стягнень 545,780 тис. грн., на які Інспекцією пред’явлено 15 претензій. У 18 випадках призупинялася виробнича діяльність суб’єктів господарювання. П’ятнадцять матеріалів передано у правоохоронні органі для прийняття відповідних заходів впливу.

З метою підвищення рівня екологічних знань серед населення, виховання  в підростаючого покоління екологічної свідомості та бережливого ставлення до природи, залучення громадськості до проблем охорони довкілля Інспекцією проводились різні масові заходи природоохоронного характеру: акції, операції, тощо  та висвітлювалась  діяльність в ЗМІ.

20 липня 2009р.

Теги: Карпати, річки, ліси, екологія, природоохоронне законодавство, штрафи, санкції

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини