Закарпатці і далі полюбляють відпочивати за кордоном

Економічні негаразди, що почалися минулого року у нашій країні, змінили плани багатьох людей щодо їх сімейних справ. Але, схоже, лише не в організації літнього відпочинку. Його прагнуть усі. І таку-сяку копійчину у міру своїх можливостей на відпустку старався відкласти кожен. Ми намагалися з'ясувати, чи зменшилася кількість охочих відпочити на закордонних морях. У результаті, як ми з'ясували, туристичні оператори на брак клієнтів не скаржаться.

Закарпатці і далі полюбляють відпочивати за кордоном

"Найпопулярнішими закордонними курортами серед наших краян залишаються Хорватія, Чорногорія та, трохи менше, Словенія, – розповів "СЗ "Паланку" президент Асоціації туристичних підприємств Закарпаття Володимир Чепа. – Люди, котрі полюбляють виключно морські узбережжя, надають перевагу відпочинку у Єгипті чи Туреччині".

За словами експертів, закарпатці вибирають європейські країни саме через те, що у них можна не лише похлюпотатися у морській водичці, а й відвідати цікаві місця, пов’язані з історією, архітектурою, природою тощо. Єгипет чи Туреччину навпаки – полюбляють ті краяни, котрим і одного моря більш ніж достатньо. Більшість готелів у цих країнах працюють за принципом "Усе – в одній ціні". Тобто, туристу намагаються у курортній зоні надати все, аби у нього не було бажання виходити за її межі. Тому що там, в силу географії країн, може бути навіть небезпечно. Туристичні агенти жартома називають такі готелі курортними концтаборами.

Відпочинок у Криму і надалі залишається дорогим і, почасти, може обійтися гаманцю дорожче, ніж рівноцінне дозвілля закордоном. Хоча ціни, як зазначив В.Чепа, порівнювати не дуже доречно, оскільки вони залежать від різних критеріїв. Зокрема, від умов у готелі та від часового сезону. Як говорить Володимир Іванович, є щонайменше 5 часових сезонів. І, наприклад, у тій же Хорватії в кінці травня-на початку червня доба проживання сім’ї із 3 чоловік у середньостатистичному готелі коштує приблизно 30 євро. Потім вона іде на підвищення і з настанням нинішнього – високого сезону, за добу проживання доведеться викласти 90 євро.

Володимир Чепа констатує, що чомусь закарпатці прагнуть потрапити на європейські курорти саме у пік високого сезону. І це попри те, що ціни у готелях чи не вдвічі дорожчі, а пляжі переповнені відпочивальниками із Західної Європи. З ними ситуація зрозуміла, оскільки у Європі у серпні більшість підприємств згортають виробництво і чи не силоміць відправляють працівників відпочивати. Українці, і закарпатці зокрема, маючи можливість відпочити скоріше або пізніше серпня, її ігнорують. А тоді відпочинок кращий, і дешевший.

Готуючись до відпустки за кордоном, експерти радять принаймні за місяць готувати необхідні документи, аби уникнути всіляких непередбачуваних обставин. Наприклад, Хорватія цього року запровадила на період відпочинкового сезону безкоштовні туристичні візи. Але реально від цього нововведення виграли лише ті, хто відправлявся на її узбережжя літаком. Ті ж відпочивальники, що добираються до цієї країни наземним транспортом, а таких – 70%, все одно мають клопоти з оформленням транзитних віз.

Останнім часом закарпатці почали надавати перевагу не просто поїздкам  до одного місця відпочинку, а турам по багатьом країнам. Цього року любителям такої форми проведення відпуски, пропонується, зокрема, подорож на автобусі на фестиваль слов’янської культури, що пройде у одному із міст Хорватії. Перед тим відпочивальники відвідають ряд цікавих місць Європи, зокрема віденські озера. Коштує такий тур 450 євро.

Загалом, констатують в Асоціації туристичних підприємств Закарпаття, туроператори кількістю клієнтів задоволені – цьогорічний сезон відпочинку не є зірваним. Хоча напередодні такі побоювання дійсно були. В цілому кількість охочих відпочити за кордоном, у порівняння  з минулим роком, зменшилася на незначний відсоток.

Ярослав Гулан, "Старий Замок "Паланок"
15 липня 2009р.

Теги: Закарпаття, туризм, відпочинок, море, Чорногорія

НОВИНИ: Соціо

23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
» Всі новини