Закарпатці та львів'яни обговорили з поляками вектори розвитку добросусідства

У м. Устри́ки-Долі́шні (Ustrzyki Dolne) - місто в середньому Бескиді на р. Стрвяж, що в Польщі відбулася зустріч воєводи Підкарпатського воєводства Мирослава Карапити з дипломатами і повпредами органів місцевого самоврядування сусідніх країн. Серед учасників - представники 80 посольств-країн, акредитованих у Польщі, та органів місцевого самоврядування Львівської й Закарпатської областей України.

Закарпатці та львів'яни обговорили з поляками вектори розвитку добросусідства

Звертаючись до присутніх, воєвода зазначив, що Підкарпатське воєводство знаходиться на південному сході Польщі. Його можна назвати польським басейном ініціатив, що здійснюються підприємствами авіаційної, інформаційної, ливарної галузі, тобто, у сучасних галузях, які динамічно розвиваються. З 1993 року воєводство входить у склад Карпатського Єврорегіону (який охоплює прикордонні регіони п’яти держав: Угорщини, Польщі, Словаччини, України, а також Румунії). Найважливіші досягнення відносяться до сфери культурного обміну, а також до розвитку співпраці в торговельній і екологічній сферах у рамках транскордонного співробітництва. Ми стараємося, – підкреслив воєвода, – щоб слідом за кожною угодою про добросусідство, за кожним виконавчим протоколом йшли конкретні справи, які сприятимуть розвитку двосторонньої співпраці та обміну досвіду між нашими державами та прикордонними регіонами. Ми щиро зацікавлені в інвестиційних проектах та тісній співпраці із сусідніми регіонами, зокрема, Закарпатською та Львівською областями України.

     Заступник голови облради Василь Брензович, який представляв наш край, звертаючись до господарів та учасників зустрічі, відмітив, що брати участь у такому святі – це завжди радість. Для нас, закарпатців, тим більше. Адже Закарпатську область України і Підкарпатське воєводство об’єднує не тільки спільний кордон, а й давня щира дружба, тісне ділове та культурне співробітництво. І ми гордимося тим, що з кожним роком на основі Угоди про співробітництво між Закарпаттям та Підкарпатським воєводством зростає товарообмін, збільшуються інвестиції в економіку краю, розвиваються культурні контакти, співпраця органів місцевого самоврядування і трудових колективів. Традиційними стали і Дні добросусідства на українсько-польському кордоні. Цьому сприяє і наша співпраця в рамках Програми Добросусідства „Україна-Польща-Бєлорусь“. Активно працює на Закарпатті польське національно-культурне товариство. А два роки тому в Ужгороді відкрито Центр українсько-польських ініціатив.

     Великий потенціал багатостороннього співробітництва закладено і в рамках міжрегіональної асоціації „Карпатський Єврорегіон“, до якої входять також Закарпатська область та Підкарпатське воєводства. І нам приємно констатувати, що останнім часом українська та польська сторона в цьому міжрегіональному об’єднанні діють активно і скоординовано, висуваючи спільні проекти двосторонньої та багатосторонньої співпраці. Зокрема щодо спільного вирішення екологічних проблем Карпат.

     На завершення Василь Іванович від імені очільника обласної ради, голови Міжнародної Асоціації „Карпатський Єврорегіон“, члена Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Михайла Кічковського передав вдячність керівництву воєводства, зокрема пану Маршалеку Холевінському за підтримку ініціативи української делегації в Конгресі Ради Європи стосовно розгляду питання про сталий розвиток Карпат, а також запрошення пану Маршалеку та пану Воєводі для участі у Міжнародній конференції з цього питання, яка відбудеться в Закарпатті у вересні ц. р.

     Користуючись нагодою, Василь Брензович висловив щирі сподівання закарпатців щодо прискорення відкриття вело-пішохідного пункту пропуску „Лубня-Волосате” на українсько–польському кордоні, що на Великоберезнянщині, позаяк жителі нашого краю прагнуть розвивати добросусідство динамічніше і результативніше. Оскільки Польща займає шосте місце за рівнем залучення інвестицій на Закарпатті.

Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада
14 липня 2009р.

Теги: Польша, добросусідство, співпраця, Карпати, Підкарпатське воєводство

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини