На Закарпатті бринзу варять чоловіки

Приготування бринзи - натурального, смачного й корисного продукту з овечого молока - справжнє мистецтво. Воно має свої секрети, що передаються з покоління в покоління. Втім, горяни, хоч і тримають їх у таємниці, але охоче діляться з туристами власними рецептами на традиційних фестивалях. Тут можна не тільки насолодитися незвичайним смаком сиру, але й самим взяти участь у приготуванні цього продукту під керівництвом знаменитих на всю околицю чабанів.

На Закарпатті бринзу варять чоловіки

- Бринза визначає побут і спосіб нашого життя, - розповідає Юрій Москалюк, представник династії вівчарів з гірського селища Ясіня. - Будз, бринза і вурда - головні різновиди гуцульського сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, структурою і технологією приготування. Свіже овече молоко відразу після закипання у величезному казаніі квасять клягом - спеціальним сухим ферментом, який роблять зі шлунку молодого теляти.

У домашніх умовах вариво проціджують через марлю, а на полонинах - через ялинові гілочки - у великі дерев'яні путері (казани). Зібраний сир (а головки важать від 10 до 18 кілограмів!) підвішується чи викладається на сонці. Через тиждень його подрібнюють і перетирають з сіллю. Так народжується справжня бринза. З часом вона набуває пікантної гіркоти, а за смаком бринза може посперечатися з відомими французькими та голландськими сортами.

- Готувати бринзу нелегко, - приєднується до розмови дружина Юрія Москалюка Олена, яка теж працює чабаном. - Одна вівця дає на день лише три склянки молока. Щоб отримати 10 кілограмів сиру потрібно видоіти 250 тварин, а потім зварити. Спробуй-но підійми величезну головку бринзи, та не одну, а десяток-другий. Не кожній жінці така праця по плечу, але мені подобається.

Віагра горян

Горяниі вважають бринзу джерелом енергії, справжньою місцевою віагрою. Чому ж вона така корисна?
- Вівця вживає в їжу лише верхівки рослин, - розповідає потомствений вівчар Ольга Красняник з Синевірської Поляни Міжгірського району. - А пасеться вона тільки в екологічно чистих місцях. Брудну траву тварина їсти не стане, любить полонини, де багато цілющих трав. Виходить, молочко у овець екологічно чисте, а бринза вбирає, крім сили зілля, ще й енергію сонця, адже ціле літо отари проводять високо в горах. Наші діди-прадіди, які їли бриндзю (так ласкаво горяни називають сир), жили по 100 років і більше. Недарма і понині Міжгірський район славиться довгожителями.

Вурда схожа на масло

- Ще один вид овечого сиру - вурду - роблять з молока, яке залишається в казані після приготування бринзи, - розповідає чабан з Великого Бичкова, що на Рахівщини, Михайло Курильце. - Його переливають у металевий казан, додають трохи свіжого молока і ставлять на вогонь. Невеликі згустки виловлюють ковшем. Вурда - дуже ніжний сир, за смаком чимось нагадує ароматне солоне м'яке масло.
Втім, всі ці смачності можна купити чи не в кожному селі Закарпаття.

Ганна Тарасова, "Вечерние Вести"
14 липня 2009р.

Теги: сир, бринза, вурда, чабан, будз, полонина, гуцульський

Коментарі

Юрій 2009-07-14 / 20:36:00
До Адміну - в заголовку помилки, і в тексті - також. Для отримання сиру овече молоко викисає, а не закипає. З закипілого молока сир вже не получиться ніколи! А от вурда відварюється, а для бринзи кришиться і солиться сир (будз).

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини