На Закарпатті бринзу варять чоловіки

Приготування бринзи - натурального, смачного й корисного продукту з овечого молока - справжнє мистецтво. Воно має свої секрети, що передаються з покоління в покоління. Втім, горяни, хоч і тримають їх у таємниці, але охоче діляться з туристами власними рецептами на традиційних фестивалях. Тут можна не тільки насолодитися незвичайним смаком сиру, але й самим взяти участь у приготуванні цього продукту під керівництвом знаменитих на всю околицю чабанів.

На Закарпатті бринзу варять чоловіки

- Бринза визначає побут і спосіб нашого життя, - розповідає Юрій Москалюк, представник династії вівчарів з гірського селища Ясіня. - Будз, бринза і вурда - головні різновиди гуцульського сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, структурою і технологією приготування. Свіже овече молоко відразу після закипання у величезному казаніі квасять клягом - спеціальним сухим ферментом, який роблять зі шлунку молодого теляти.

У домашніх умовах вариво проціджують через марлю, а на полонинах - через ялинові гілочки - у великі дерев'яні путері (казани). Зібраний сир (а головки важать від 10 до 18 кілограмів!) підвішується чи викладається на сонці. Через тиждень його подрібнюють і перетирають з сіллю. Так народжується справжня бринза. З часом вона набуває пікантної гіркоти, а за смаком бринза може посперечатися з відомими французькими та голландськими сортами.

- Готувати бринзу нелегко, - приєднується до розмови дружина Юрія Москалюка Олена, яка теж працює чабаном. - Одна вівця дає на день лише три склянки молока. Щоб отримати 10 кілограмів сиру потрібно видоіти 250 тварин, а потім зварити. Спробуй-но підійми величезну головку бринзи, та не одну, а десяток-другий. Не кожній жінці така праця по плечу, але мені подобається.

Віагра горян

Горяниі вважають бринзу джерелом енергії, справжньою місцевою віагрою. Чому ж вона така корисна?
- Вівця вживає в їжу лише верхівки рослин, - розповідає потомствений вівчар Ольга Красняник з Синевірської Поляни Міжгірського району. - А пасеться вона тільки в екологічно чистих місцях. Брудну траву тварина їсти не стане, любить полонини, де багато цілющих трав. Виходить, молочко у овець екологічно чисте, а бринза вбирає, крім сили зілля, ще й енергію сонця, адже ціле літо отари проводять високо в горах. Наші діди-прадіди, які їли бриндзю (так ласкаво горяни називають сир), жили по 100 років і більше. Недарма і понині Міжгірський район славиться довгожителями.

Вурда схожа на масло

- Ще один вид овечого сиру - вурду - роблять з молока, яке залишається в казані після приготування бринзи, - розповідає чабан з Великого Бичкова, що на Рахівщини, Михайло Курильце. - Його переливають у металевий казан, додають трохи свіжого молока і ставлять на вогонь. Невеликі згустки виловлюють ковшем. Вурда - дуже ніжний сир, за смаком чимось нагадує ароматне солоне м'яке масло.
Втім, всі ці смачності можна купити чи не в кожному селі Закарпаття.

Ганна Тарасова, "Вечерние Вести"
14 липня 2009р.

Теги: сир, бринза, вурда, чабан, будз, полонина, гуцульський

Коментарі

Юрій 14.07.2009 / 20:36:00
До Адміну - в заголовку помилки, і в тексті - також. Для отримання сиру овече молоко викисає, а не закипає. З закипілого молока сир вже не получиться ніколи! А от вурда відварюється, а для бринзи кришиться і солиться сир (будз).

НОВИНИ: Соціо

11:28
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олегом Гойбергом Фото новина
20:09
/ 2
В Ужгороді у вівторок призупинять водопостачання у центральній частині міста
11:25
/ 1
У вівторок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Василем Чурговичем Фото новина
13:37
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Віктором Мургою Фото новина
15:39
/ 1
У Мукачеві в неділю стартують заходи до Днів міста (ПРОГРАМА)
18:43
Тячівський суд наклав арешт на землю під будівництво МГЕС в Калинах (ДОКУМЕНТ)
11:17
/ 1
Головою Закарпатського окружного адміністративного суду переобрали Ярославу Калинич Фото новина
00:05
/ 1
У Великому Березному проведуть в останню дорогу нацгвардійця Олега Соценка Фото новина
22:59
/ 2
"Вужі на сковороді" пралісів "Шипота"
14:15
/ 1
Підтверджено загибель Артура Ковача з Калин на Тячівщині, який вважався зниклим безвісти понад півтора року Фото новина
13:33
/ 1
У Рахові поховають сироту-переселенця з Запоріжжя Дмитра Баришполя, який загинув пів року тому на Донеччині Фото новина
21:02
Два КПП на кордоні зі Словаччиною та угорщиною тимчасово не працюватимуть
11:15
/ 1
У Мукачеві в п'ятницю попрощаються з Богданом Магійовичем, який загинув ще 2 роки тому Фото новина
13:18
/ 3
Зупиняючи московську орду на Харківщині, поліг Андрій Алексик з Онока Виноградівської громади Фото новина
11:14
/ 1
У лікарні в Сумах від отриманих на російській Бєлгородщині ран помер Юрій Порошенко з Осою Іршавської громади
14:20
За I квартал 2025 року НСЗУ сплатила 1,1 млрд грн медзакладам Закарпаття за Програмою медичних гарантій
13:15
/ 2
На Донеччині поліг Артем Песик з Берегова Фото новина
19:27
/ 2
Питання про створення парку "Чорні озера", підтримане ужгородцями в петиції, виносять на сесію міськради (ДОКУМЕНТИ)
21:12
/ 2
У лікарні в Ужгороді після важкої хвороби помер військовий із Ясіні на Рахівщині Олексій Боклажук Фото новина
20:22
/ 1
У Голубиному на Мукачівщині попрощаються з полеглим захисником Михайлом Пауком Фото новина
04:44
ВІДЕОФАКТ. На Закарпатті розцвіла Долина нарцисів
21:52
/ 3
Двоє знайомих "нагріли" ужгородку на продажі 10-ти її квартир на понад 14 млн грн Фото новина
19:16
/ 2
У неділю в Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Володимиром Дубровським Фото новина
16:49
/ 11
Ужгородцеві Роберту Бровді "Мадяру" присвоєно звання Героя України
16:15
/ 3
Ужгородцеві Анатолію Тегзі "Варвару" посмертно присвоєно звання Героя України
» Всі новини