На Закарпатті бринзу варять чоловіки

Приготування бринзи - натурального, смачного й корисного продукту з овечого молока - справжнє мистецтво. Воно має свої секрети, що передаються з покоління в покоління. Втім, горяни, хоч і тримають їх у таємниці, але охоче діляться з туристами власними рецептами на традиційних фестивалях. Тут можна не тільки насолодитися незвичайним смаком сиру, але й самим взяти участь у приготуванні цього продукту під керівництвом знаменитих на всю околицю чабанів.

На Закарпатті бринзу варять чоловіки

- Бринза визначає побут і спосіб нашого життя, - розповідає Юрій Москалюк, представник династії вівчарів з гірського селища Ясіня. - Будз, бринза і вурда - головні різновиди гуцульського сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, структурою і технологією приготування. Свіже овече молоко відразу після закипання у величезному казаніі квасять клягом - спеціальним сухим ферментом, який роблять зі шлунку молодого теляти.

У домашніх умовах вариво проціджують через марлю, а на полонинах - через ялинові гілочки - у великі дерев'яні путері (казани). Зібраний сир (а головки важать від 10 до 18 кілограмів!) підвішується чи викладається на сонці. Через тиждень його подрібнюють і перетирають з сіллю. Так народжується справжня бринза. З часом вона набуває пікантної гіркоти, а за смаком бринза може посперечатися з відомими французькими та голландськими сортами.

- Готувати бринзу нелегко, - приєднується до розмови дружина Юрія Москалюка Олена, яка теж працює чабаном. - Одна вівця дає на день лише три склянки молока. Щоб отримати 10 кілограмів сиру потрібно видоіти 250 тварин, а потім зварити. Спробуй-но підійми величезну головку бринзи, та не одну, а десяток-другий. Не кожній жінці така праця по плечу, але мені подобається.

Віагра горян

Горяниі вважають бринзу джерелом енергії, справжньою місцевою віагрою. Чому ж вона така корисна?
- Вівця вживає в їжу лише верхівки рослин, - розповідає потомствений вівчар Ольга Красняник з Синевірської Поляни Міжгірського району. - А пасеться вона тільки в екологічно чистих місцях. Брудну траву тварина їсти не стане, любить полонини, де багато цілющих трав. Виходить, молочко у овець екологічно чисте, а бринза вбирає, крім сили зілля, ще й енергію сонця, адже ціле літо отари проводять високо в горах. Наші діди-прадіди, які їли бриндзю (так ласкаво горяни називають сир), жили по 100 років і більше. Недарма і понині Міжгірський район славиться довгожителями.

Вурда схожа на масло

- Ще один вид овечого сиру - вурду - роблять з молока, яке залишається в казані після приготування бринзи, - розповідає чабан з Великого Бичкова, що на Рахівщини, Михайло Курильце. - Його переливають у металевий казан, додають трохи свіжого молока і ставлять на вогонь. Невеликі згустки виловлюють ковшем. Вурда - дуже ніжний сир, за смаком чимось нагадує ароматне солоне м'яке масло.
Втім, всі ці смачності можна купити чи не в кожному селі Закарпаття.

Ганна Тарасова, "Вечерние Вести"
14 липня 2009р.

Теги: сир, бринза, вурда, чабан, будз, полонина, гуцульський

Коментарі

Юрій 14.07.2009 / 20:36:00
До Адміну - в заголовку помилки, і в тексті - також. Для отримання сиру овече молоко викисає, а не закипає. З закипілого молока сир вже не получиться ніколи! А от вурда відварюється, а для бринзи кришиться і солиться сир (будз).

НОВИНИ: Соціо

17:32
На Закарпатті прикордонник переправляв ухилянта до Румунії за криптовалюту Фото новина
16:54
На Берегівщині попрощаються із захисником Іваном Серебряковим Фото новина
16:05
На Тячівщині вогнеборці врятували будинок багатодітної родини Фото новина
14:59
Підтверджено загибель Героя із села Лоза на Іршавщині - Василя Химича Фото новина
14:12
Закарпатець планував переправити харківʼянина за кордон за 20 тисяч євро Фото новина
12:56
/ 1
Поліція оприлюднила подробиці нічної смертельної ДТП в Ужгороді Фото новина
12:13
/ 1
На Закарпатті викрили багатомільйонні махінації під час будівництва спорткомплексу Фото новина
10:44
На війні з рф поліг захисник із села Тарнівці, на Ужгородщині - Володимир Пазяк Фото новина
09:37
В Ужгороді в ДТП загинула 20-річна дівчина Фото новина
09:07
У Мукачеві всиновили немовля, від якого відмовилася мати у пологовому
18:00
/ 1
На Закарпатті прихистили родину з п’ятьма дітьми, евакуйовану з Дніпропетровщини Фото новина
17:21
На Виноградівщині у ДТП постраждали четверо людей Фото новина
16:20
/ 2
Безпілотник допоміг прикордонникам виявити трьох порушників на Ужгородщині Фото новинаВідео новина
15:57
/ 3
Забудова полонини Руна: у Львові заслухали докази екологів, які подали апеляцію на рішення Закарпатського суду
15:09
Мукачівські прикордонники вибороли призові місця на Всеукраїнському турнірі Фото новина
14:03
На Мукачівщині рятувальники загасили пожежу в гаражі Фото новина
12:54
В Ужгородському ліцеї створять простір для емоційного відновлення дітей Фото новина
11:32
На Тячівщині 34-річний чоловік жорстоко побив пенсіонерку Фото новина
10:08
У Мукачеві відзначили День святого Мартина Фото новина
08:58
/ 2
На Донеччині загинув поліцейський із Закарпаття Юрій Василиженко Фото новина
18:01
В Ужгороді чоловік облаштував у гаражі підпільну фабрику з виготовлення цигарок Фото новина
16:44
На Закарпатті судитимуть чотирьох переправників
15:43
Закарпатські лікарі відновили обличчя 14-річного хлопця після серйозного перелому Фото новина
14:20
В Ужгороді відбувся перший в історії області Відкритий кубок з черліденгу Фото новина
13:19
/ 1
В Ужгороді у середу попрощаються полеглим захисником Борисом Барчем Фото новина
» Всі новини