На Закарпатті бринзу варять чоловіки

Приготування бринзи - натурального, смачного й корисного продукту з овечого молока - справжнє мистецтво. Воно має свої секрети, що передаються з покоління в покоління. Втім, горяни, хоч і тримають їх у таємниці, але охоче діляться з туристами власними рецептами на традиційних фестивалях. Тут можна не тільки насолодитися незвичайним смаком сиру, але й самим взяти участь у приготуванні цього продукту під керівництвом знаменитих на всю околицю чабанів.

На Закарпатті бринзу варять чоловіки

- Бринза визначає побут і спосіб нашого життя, - розповідає Юрій Москалюк, представник династії вівчарів з гірського селища Ясіня. - Будз, бринза і вурда - головні різновиди гуцульського сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, структурою і технологією приготування. Свіже овече молоко відразу після закипання у величезному казаніі квасять клягом - спеціальним сухим ферментом, який роблять зі шлунку молодого теляти.

У домашніх умовах вариво проціджують через марлю, а на полонинах - через ялинові гілочки - у великі дерев'яні путері (казани). Зібраний сир (а головки важать від 10 до 18 кілограмів!) підвішується чи викладається на сонці. Через тиждень його подрібнюють і перетирають з сіллю. Так народжується справжня бринза. З часом вона набуває пікантної гіркоти, а за смаком бринза може посперечатися з відомими французькими та голландськими сортами.

- Готувати бринзу нелегко, - приєднується до розмови дружина Юрія Москалюка Олена, яка теж працює чабаном. - Одна вівця дає на день лише три склянки молока. Щоб отримати 10 кілограмів сиру потрібно видоіти 250 тварин, а потім зварити. Спробуй-но підійми величезну головку бринзи, та не одну, а десяток-другий. Не кожній жінці така праця по плечу, але мені подобається.

Віагра горян

Горяниі вважають бринзу джерелом енергії, справжньою місцевою віагрою. Чому ж вона така корисна?
- Вівця вживає в їжу лише верхівки рослин, - розповідає потомствений вівчар Ольга Красняник з Синевірської Поляни Міжгірського району. - А пасеться вона тільки в екологічно чистих місцях. Брудну траву тварина їсти не стане, любить полонини, де багато цілющих трав. Виходить, молочко у овець екологічно чисте, а бринза вбирає, крім сили зілля, ще й енергію сонця, адже ціле літо отари проводять високо в горах. Наші діди-прадіди, які їли бриндзю (так ласкаво горяни називають сир), жили по 100 років і більше. Недарма і понині Міжгірський район славиться довгожителями.

Вурда схожа на масло

- Ще один вид овечого сиру - вурду - роблять з молока, яке залишається в казані після приготування бринзи, - розповідає чабан з Великого Бичкова, що на Рахівщини, Михайло Курильце. - Його переливають у металевий казан, додають трохи свіжого молока і ставлять на вогонь. Невеликі згустки виловлюють ковшем. Вурда - дуже ніжний сир, за смаком чимось нагадує ароматне солоне м'яке масло.
Втім, всі ці смачності можна купити чи не в кожному селі Закарпаття.

Ганна Тарасова, "Вечерние Вести"
14 липня 2009р.

Теги: сир, бринза, вурда, чабан, будз, полонина, гуцульський

Коментарі

Юрій 14.07.2009 / 20:36:00
До Адміну - в заголовку помилки, і в тексті - також. Для отримання сиру овече молоко викисає, а не закипає. З закипілого молока сир вже не получиться ніколи! А от вурда відварюється, а для бринзи кришиться і солиться сир (будз).

НОВИНИ: Соціо

18:13
На Говерлі знепритомнів турист із Закарпаття Фото новина
16:22
На кордоні зупинили закарпатця з технікою на пів млн грн Фото новина
14:16
На Гембі заблукав 25-річний турист із Запорізької області Фото новина
12:44
Закарпатські прикордонники вилучили в угорця ножі та мачете Фото новина
11:02
У Мукачеві з’являться тактильні мініатюри історичних пам’яток
09:17
На Закарпатті попрощалися з полеглим прикордонником Віталієм Щубелко із Подобовця Фото новина
16:55
/ 1
На Закарпатті затримали 64-річного чоловіка, який йшов пішки до Словаччини Фото новина
15:21
На Закарпатті чоловік підробив документи, щоб уникнути мобілізації
13:19
На Закарпатті вихідні будуть спекотними, але з грозами
11:34
УЗ запустила продаж квитків на міжнародні поїзди з Ужгорода євроколією
10:25
У Чопі провели в останню путь полеглого Захисника Максима Пасхалова Фото новина
09:14
На Закарпатті стартував конкурс на найоригінальніший сувенір 2025 Фото новина
23:13
/ 3
В Ужгороді відкрили ділянку євроколії до Чопа
22:53
/ 1
В Ужгороді на учасників мітингу проти забудови вітряками гір поліція склала протоколи Фото новина
18:55
/ 4
На Закарпатті судитимуть підприємицю за спробу незаконного відшкодування ПДВ на понад 1 млн грн
17:18
Рятувальники розповіли деталі масштабної пожежі на базі відпочинку в Нижній Апші Фото новина
15:58
/ 1
На Закарпатті затримали чоловіків, які мали перетнути кордон за $53 тис. Фото новина
14:49
/ 4
Під час візиту Зеленського в Ужгород, місцеві вийшли на протест проти вітряків на Полонині Руна Фото новина
10:45
У Мукачеві стартували змагання з настільного тенісу серед воїнів Нацгвардії Фото новина
09:27
На Закарпатті стартував конкурс екодокументалістики на честь Героя Романа Жука Фото новина
18:28
На війні з рф поліг Захисник з Оноківської громади Володимир Куля Фото новина
17:39
На Закарпатті 24-річна жінка намагалася переправити до Румунії п’ятьох чоловіків Фото новина
17:33
/ 3
У Калинах на Тячівщині розпочався безстроковий протест проти незаконного будівництва мініГЕС Фото новинаВідео новина
15:25
На Берегівщині з пожежі врятували 5-річного хлопчика Фото новина
14:29
У Карпатах гірські рятувальники допомогли вагітній жінці з Дніпра Фото новина
» Всі новини