Розширення меж Карпатського біосферного заповідника досі не узаконено

Стан виконання в Закарпатській області Указів Президента України з питань розвитку природно-заповідної справи обговорювали на нараді, в якій взяли участь в.о. голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, голова облради Михайло Кічковський, заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Михайло Попович, керівники та начальники окремих управлінь облдержадміністрації, облради, лісгоспів, національних парків, районів, сільських та селищних рад та інші.

Розширення меж Карпатського біосферного заповідника досі не узаконено

Володимир Гоблик нагадав результати всеукраїнської наради з питань розвитку природно-заповідної справи в Україні під головуванням Президента України Віктора Ющенка, в якій взяли участь і представники Закарпаття.
Глава держави висловив занепокоєння тим, що досі не узаконено розширення Карпатського біосферного заповідника. Президент поставив вимогу ближчим часом вирішити це питання. Крім того, – каже в.о. голови облдержадміністрації, – Глава держави у тридцятиденний термін очікує на конкретні пропозиції щодо розширення регіональної мережі територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Також під час наради Президент порушив питання відсутності актів на землю, облаштованих кордонів та проектів організації територій. Глава держави вимагає до кінця 2010 року у співпраці з обласними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування забезпечити встановлення у натурі меж заповідників та парків, а також виготовлення документів, що посвідчують право на надані їм земельні ділянки. Відповідними Указами Президента України передбачено створення 43 нових національних природних парків, розширення території 9 об'єктів природно-заповідного фонду.

Про ситуацію в області доповідав начальник відділу регуляторної політики, надрокористування, регулювання біологічних та земельних ресурсів Державного управління охорони навколишнього  природного  середовища в області Анатолій Поляновський. За його словами, в краї є 453 об’єкти загальнодержавного і місцевого значення, загальною площею 159,6 тис. га. Основне завдання – закріплення їх межевими знаками, нанесення на картографічні матеріали. Наразі маємо винесених на картографічний матеріал 447 об’єктів (98,6% від загального реєстру), – повідомив Анатолій Поляновський. – Залишилось винесення 6 об’єктів на площі 5,6 га. Територія ця не значна, але є проблема з винесенням об’єктів загальнодержавного значення, що підпорядковані Мінприроди України. Це, зокрема НПП "Синевир" та Карпатський біосферний заповідник.

Як повідомили "Закарпаття online" в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації, основна причина такого стану речей в НПП "Синевир" – протистояння місцевого населення, яке використовувало угіддя, що тепер належать до території національного парку без вилучення. У  Карпатському біосферному заповіднику – немає коштів на завершення цих робіт. А от Ужанський НПП  відповідні кошти від Міністерства отримав і повністю всю територію виніс в натуру, забезпечив її відповідними межевими знаками.

Щодо проектів організації територій, то, зокрема для НПП "Синевир" і Карпатського біосферного заповідника, вони вже затверджені й функціонують.

– Держуправлінням охорони навколишнього  природного  середовища в області погоджено та передано дирекції Ужанського НПП проект організації територій для затвердження у відповідному Міністерстві. Отже, очікується, що вже найближчим часом цей проект буде втілено в життя, – запевнив доповідач.
Стосовно розвитку екологічної мережі, повідомив Анатолій Поляновський, в краї працюємо відповідно до програми   перспективного розвитку природно-заповідної справи та екомережі на 2006-2015 рр. – Наразі відповідно до об’єктів місцевого значення облрадою прийнято рішення  про створення лісового заказника місцевого значення на базі Воловецького лісгоспу на площі понад тисячу гектарів. Згідно із досягнутими у минулому році домовленостями між Президентами України та Угорської Республіки держуправлінням на доручення обласної державної адміністрації й відповідно до сесії облради, доопрацьовано і в повному обсязі подано матеріали на створення регіонального ландшафтного парку „Притисянський” загальною площею понад  10 тис. га. Очікуємо, що найближчим часом створення природно-заповідних територій в басейні ріки Тиса також розпочне втілюватися, – висловив сподівання Анатолій Олександрович.

Крім того, на розгляді Мукачівської  міськради знаходиться ботанічний заказник „Чернеча гора” – невеликий об’єкт, проте він є складовою регіональної екомережі.

Найпроблемніше питання – виконання двох Указів Президента України про впорядкування території Говерли, розширення мережі НПП та інших природно-заповідних об’єктів, зокрема території Карпатського біосферного заповідника. З цього приводу виступили в.о. голови Рахівської райдержадміністрації  Михайло Фірка, сільські голови Лазещини, Луг, Ясіня, керівництво Карпатського біосферного заповідника, лісівники, науковці. Найбільше суперечки виникли через віднесення всієї території Говерли до природоохоронного фонду.
Наприкінці в.о. голови облдержадміністрації Володимир Гоблик закликав присутніх спільно опрацювати питання, що викликають суперечки, й якнайшвидше вийти на оптимальне рішення.   Адже питання організації природно-заповідних територій потребують постійної уваги і спеціалістів, і влади.

14 липня 2009р.

Теги: Карпатський біосферний заповідник, НПП "Синевир", "Чернеча гора", Віктор Ющенко

НОВИНИ: Соціо

11:28
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини