Колишній радянський ОБХСС наводив справжній жах на "розкрадачів соціалістичної власності"

Нещодавно своє професійне свято відзначили співробітники Державної служби боротьби з економічними злочинами -- однієї з ключових і найбільш дієвих служб української міліції. Про здобутки закарпатських "безівців" розповів під час зустрічі з журналістами заступник начальника УДСБЕЗ ГУМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Сергій ГУНДА.

Колишній радянський ОБХСС наводив справжній жах на "розкрадачів соціалістичної власності"

СПАДКОЄМЦІ ОБХСС

-- Колишній радянський ОБХСС наводив справжній жах на "розкрадачів соціалістичної власності". Сьогодні ви -- їхні правонаступники. А як усе починалося?

-- Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 1993 року було утворено Головне управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю. Саме ця дата вважається днем створення служби боротьби з економічною злочинністю в її сьогоднішньому вигляді.

За роки розбудови Української держави ДСБЕЗ по праву посіла чільне місце в системі правоохоронних органів, задіяних на виконання завдань щодо боротьби зі злочинністю у сфері економіки. Важко оцінити внесок служби у справу зміцнення економічної могутності нашої країни, захисту національного багатства, законних прав та інтересів учасників економічних відносин усіх форм власності, конституційних прав і свобод громадян.

-- Які пріоритети у вашій роботі?


-- Вони практично незмінні з роками. Основними завданнями підрозділів ДСБЕЗ залишаються: боротьба з хабарництвом та корупцією, створення сприятливого клімату для розвитку підприємництва та легального бізнесу, захисту вітчизняного товаровиробника від кримінального впливу, незаконної конкуренції, попередження та викриття зловживань з бюджетними коштами, оперативне супроводження процесів законності роздержавлення, продажу і відчуження державного майна, припинення зловживань під час приватизації землі, попередження втрат держави від протиправної діяльності у паливно-енергетичному комплексі, сфері надро-використання, агро-промисловому комплексі, в тому числі у спиртовій та рибній галузях; боротьба з правопорушеннями у сферах фінансових послуг; захист інтелектуальної власності, боротьба з комп’ютерною злочинністю; протидія легалізації (відмиванню) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом, зокрема контрабандою. Акценти у своїй роботі ставимо на якість і кінцеві результати роботи, зокрема на відшкодування завданих збитків, посилюємо вплив на найбільш криміналізовані і пріоритетні для економіки регіону галузі господарювання.

ВИКРИТО 20 ХАБАРНИКІВ


-- Які результати цьогорічної роботи вашої служби?

-- Співробітники УДСБЕЗ ГУМВС України в Закарпатській області протягом першого півріччя 2009 року викрили близько 390 злочинів економічної спрямованості. У сфері службової діяльності викрито 176 злочинів, у т.ч. 24 факти хабарництва. До кримінальної відповідальності за фактом отримання та дачі хабара з початку року притягнуто 20 осіб. Згідно із Законом України "Про боротьбу з корупцією" складено 15 адміністративних протоколів. За матеріалами співробітників УДСБЕЗ порушено кримінальні справи за 104 злочинами з ознаками корупції.

-- І хто ці грошолюбиві чиновники?

-- Серед підозрюваних -- перший заступник голови однієї з райдержадміністрацій, начальник відділу Держкомзему районного центру нашої області, начальники відділу земельних ресурсів двох міст, колишній та діючий начальники і головні бухгалтери одного з райуправлінь освіти, релігій та у справах національностей, начальник районного БТІ, кілька голів сільських та селищних рад, а також один з міських голів.

-- Які в основному суми збитків, заподіяних державі, фігурують у справах?

-- Викрито 99 злочинів зі збитками понад 100 тисяч гривень, у тому числі 10 злочинів зі збитками понад мільйон гривень. А за викритими протягом 6 місяців співробітниками УДСБЕЗ злочинами сума завданої шкоди становить понад 52,6 млн.грн. Закінчено провадження кримінальних справ щодо 365 злочинів, 296 з яких направлено в суд. Тут сума збитків становить понад 9,6 млн. грн., відшкодовано понад 1,4 млн. грн., забезпечено відшкодування на суму понад 6,3 млн. грн..

-- Які бувають вироки судів за економічними справами? Чи понесли зловмисники заслужене покарання, чи відшкодовано державі заподіяні збитки?


-- У суд направлено кримінальні справи за 22 злочинами економічного спрямування. На сьогодні розглянуто такі справи стосовно 13 осіб. Одному довелося сплатити штраф у розмірі 3400 гривень, чотири кримінальні справи закрито. Засуджено умовно, з іспитовим терміном, начальника відділу земельних ресурсів одного з районів області. Ще суди розглянули 14 адмінпротоколів щодо корупційних дій. У дев’яти випадках прийнято рішення про накладення штрафу, п’ять протоколів закрито.

КРАДУТЬ ВІД ДЕРЖАВИ


-- Нещодавно міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко критикував закарпатську міліцію за слабку протидію злочинам у бюджетній сфері. Як у вас із цим показником?

-- У бюджетній сфері з початку року ми викрили 83 злочини, з них 61 кваліфікованих та 39 тяжких. 32 -- у сфері службової діяльності, у т.ч. 43 скоєні посадовими особами органів влади та управління. Викрито чотири факти незаконного відшкодування ПДВ. З числа викритих злочинів 15 -- із збитками понад 100 тисяч гривень, у тому числі 3 -- зі збитками понад мільйон гривень. Сума збитків за викритими злочинами становить понад 4,8 млн. грн.

Триває відпрацювання місцевих бюджетних програм. Основна увага зосереджена на перевірці бюджетних програм головних розпорядників коштів -- таких, як відділи освіти, охорони здоров’я та фінансових управлінь. Також розпочата перевірка використання субвенцій та дотацій.

Протягом квітня-червня 2009 року підрозділи УДСБЕЗ відпрацювали програми, згідно з якими проводяться фінансування закладів охорони здоров’я, а саме: "Програма забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет", "Програма розвитку нефрологічної та гемодіалізної служби" .

Водночас перевірено використання бюджетних коштів стосовно районних програм поповнення і ремонту наявного музичного інструментарію в школах естетичного виховання, виділених на реалізацію комплексної програми розвитку туризму та рекреації в області, на реалізацію програми реалізації єдиної державної податкової політики на території області, підвищення рівня обслуговування громадян та податкової культури населення, виділених на реалізацію програми розвитку фізичної культури і спорту, на реалізацію програми "Власний дім" тощо.

Перевіряється також стан фінансування і освоєння капітальних видатків із спеціального фонду обласного бюджету на здійснення капітальних видатків на будівництво корпусів та об’єктів загально-освітніх шкіл та інтернатів області, використання субвенції різних рівнів та напрямів. Викрито 14 злочинів, пов’язаних з будівництвом, ремонтом та реконструкцією закладів освіти, у тому числі шкіл та дошкільних закладів.

У сфері земельних відносин викрито 63 злочини, з них 16 -- зі збитками понад 100 тисяч гривень. Мова йде про злочинні дії начальників відділів земельних ресурсів Берегівського району, міст Берегово та Свалява, колишнього міського голови Тячева, кількох голів сільських рад тощо. За цими злочинами сума завданих збитків сягає понад 3,6 мільйона гривень.

У суди направлено кримінальні справи щодо 23-х злочинів. Сім осіб засуджено до різних термінів позбавлення волі зі встановленням їм іспитового терміну. Щодо двох осіб справи закрито.

-- У яких ще сферах виявлено зловживання?

-- У фінансово-кредитній сфері (85), у лісовій (35), у сфері зовнішньоекономічної діяльності (8), в агропромисловому комплексі (4), у сфері інтелектуальної власності (15). Окрім цього, виявлено підпільний цех з виготовлення та розповсюдження контрафактної продукції. 738 дисків із записами аудіовізуальних творів на загальну суму понад 44 тисячі гривень уже вилучено. За цими справами стоять чималі суми завданих державі збитків. Робота у всіх згаданих напрямах з протидії економічній злочинності наразі триває.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
13 липня 2009р.

Теги: Ужгород, ОБХСС, боротьба з економічними злочинами

НОВИНИ: Кримінал

22:39
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 6
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 11
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
» Всі новини