Упродовж півріччя на Закарпатті міліціонери викрили в бюджетній сфері 86 злочинів

Можливо, на Закарпатті масштаби для чиновницьких зловживань у бюджетній сфері не такі великі як, скажімо, у столиці, Дніпропетровську чи Криму. Але факти свідчать: на рахунку місцевих посадовців також зловживань та розкрадань є навіть на мільйонні суми. Тепер про це дещо детальніше.

Упродовж півріччя на Закарпатті міліціонери викрили в бюджетній сфері 86 злочинів

У поле зору працівників управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУ МВС України в Закарпатській області потрапили службовці одного з товариств Свалявського району. Як з'ясувалося, посадовці вирішили заробити додаткові гроші. У цьому нічого погано не було б, якби не одне але... В актах виконаних робіт махінатори незаконно завищили вартість виконаних робіт "всього" на 64 тисячі гривень. Та цю "липу" чиновникам не вдалося приховати від правоохоронців. Не уникнули зустрічі з "безівцями" й службові особи одного з лісництв на Тячівщині. Вважаючи, що їхні скромні персони навряд чи зацікавлять працівників міліції, лісові "боси" здійснили незаконну порубку деревини, що належала державному підприємству, й реалізували покупцям. А виручену суму -- понад мільйон гривень -- тихцем привласнили. Далі все відбувалося доволі прозаїчно: зустріч з оперативниками, порушення кримінальної справи, бесіда зі слідчим.

Вирішили скористатися своїм державним кріслом і службовці управління соціального захисту населення однієї з райдержадміністрацій краю. Замість того, щоб опікуватися соціально незахищеними громадянами, посадовці більше переймалися наповненням власних кишень. Як з'ясували оперативники, чиновники створили стійку злочинну групу. Одна з організаторок цієї афери склала фіктивний список жителів району на виплату державної допомоги малозабезпеченим сім'ям та передала своєму керівнику, котрий, відаючи про цю фікцію, спокійно її затвердив печаткою та власним підписом. Звісно, не за так. Далі зловмисники надали документ банківській установі й отримали відповідні кошти. Так комбінатори отримали понад 60 тисяч гривень, котрі й привласнили. Та одного дня їм довелося розповідати про свої "подвиги" правоохоронцям. Слідство вже завершилося, і тепер чиновники чекають свою участь на лаві підсудних.

В одному з гірських районів у поле зору оперативників потрапив приватний підприємець. Як з'ясувалося під час проведення оперативних заходів, цей чоловік без докорів совісті надав у податкову інспекцію "липові" дані та заяви про повернення суми бюджетного відшкодування на 226 тисяч гривень. Однак апетит підприємця до дармових грошей швидко зник, коли йому довелося зустрітися з "безівцями". За зібраними матеріалами порушено кримінальну справу. Триває розслідування.

Під час перевірки документації комунального господарства однієї з міських рад краю працівники міліції викрили злочинні дії службовців цієї контори. Всупереч чинному законодавству вони укладали договори з підрядними організаціями на більші суми, ніж були виділені кошторисні призначення на вказані цілі. Внаслідок таких махінацій чиновники завдали державі збитків на суму понад мільйон гривень. Але й це ще виявилося не все. Управлінці, зловживаючи своїм службовим становищем, приймали та підписували акти про виконані роботи, в які вносили вартість всіх витрат в обсягах, що не відповідали даним бухгалтерського обліку підрядної організації. Таким чином була завищена вартість підрядних робіт на загальну суму 872,5 тисячі гривень, службовцям з працівниками підрядних організацій виплатили зайві кошти на суму понад 150 тисяч гривень. За цим фактами порушено кримінальну справу.

Не менш актуальною і гострою проблемою є невиплата заробітної плати. З початку року за матеріалами органів внутрішніх справ Закарпаття порушено 27 кримінальних справ за фактами порушення законодавства щодо виплати заробітної плати. До кримінальної відповідальності притягують 16 осіб, 13 з яких -- керівники установ, підприємств, організацій та два фінансово-бухгалтерські працівники. Встановлена сума безпідставно невиплаченої заробітної плати за викритими злочинами становить понад 437 тисяч гривень.

 Всього ж упродовж півріччя підрозділи УДСБЕЗ ГУМВС викрили в бюджетній сфері 86 злочинів, з яких 67 кваліфіковані, 40 тяжких. 47 кримінальних справ вже направлені в суд.

Серед основних напрямів роботи співробітники служби БЕЗ є також і боротьба з хабарництвом та корупцією. На Мукачівщині, наприклад, за перше півріччя цього року до адміністративної відповідальності за зловживання своїм службовим становищем притягнули головного бухгалтера однієї із сільських рад. А проти голови іншої сільради порушили кримінальну справу за те, що він підробляв заяви громадян про відмову від земельних ділянок і видавав фіктивні рішення, затверджені сесією сільської ради. Крім цього, виявлено два факти хабарництва, за якими прокуратура порушила кримінальні справи. Зокрема, службовець одного з лісгоспів надавав незаповнені бланки товарно-транспортних накладних, завірені круглою печаткою, які є документами суворої звітності, місцевому приватному підприємцю. За цю послугу він отримав хабар у сумі 2800 гривень. В іншому випадку контролер з енергозбуту отримав "відкупне" 850 гривень за не складання акту за фактом втручання в електролічильник.

До речі, про підсумки роботи працівників ОВС щодо протидії хабарництву йшлося також і на недавній прес-конференції за участю міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. За словами головного міліціонера держави, цього року загальна сума хабарів, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, збільшилася у півтора рази і досягла понад 63 мільйона гривень. На жаль, наголосив міністр, хабарництво наскрізь пронизало українське суспільство і покарання практично не несе. Щоправда, органи внутрішніх справ та прокуратури зуміли викрити 1611 злочинів про хабарництво, 1368 злочинів обліковано як економічні. У суди за п’ять місяців цього року скеровано кримінальні справи за 795 злочинами щодо хабарництва.

Боротьба з липкорукими чиновниками триває, повідомили "Закарпаття online" у ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області.

10 липня 2009р.

Теги: бюджетний, злочин, зловживання, розкрадання, чиновники, кримінальний

НОВИНИ: Кримінал

01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
» Всі новини