Після знесення "Зеленого" базару вулицю Фединця реконструйовують і міняють схему руху транспорту

Суттєво змінити ситуацію з транспортним перевантаженням наших старих і вузьких вулиць, не розрахованих для теперішньої кількості автомобілів та позбавлених надійних основ, взялися у Департаменті міського господарства Ужгорода. Його начальник Віктор Мартин у прес-центрі "Нове Закарпаття" в середу дав вичерпні відповіді на запитання представників крайових ЗМІ.

Вулиця Фединця в Ужгороді одразу після ліквідації "Зеленого" ринку
Вулиця Фединця в Ужгороді одразу після ліквідації "Зеленого" ринку

ВУЛИЦЯ ФЕДИНЦЯ ГОТУЄТЬСЯ ЗАПРАЦЮВАТИ ЗА СВОЇМ ФУНКЦІОНАЛЬНИМ ПРИЗНАЧЕННЯМ

Нарешті одна з найбільших центральних вулиць міста, вул. Фединця, що має 14-метрову проїжджу частину, без перебільшення, приходить до тями. Забетоновані майданчики посеред вулиці вже зняті, на їхньому місці покладено плитку і за кілька днів косметичний ремонт має завершитися. Розробляється проект проїжджої частини, облаштовується в’їзд на вул. Фединця з боку вул. Собранецької, де продавали квіти. Відновлення проїжджої частини вулиці й комунікацій наразі є першочерговим завданням, це дозволить цій магістральній вулиці запрацювати за своїм функціональним призначенням, акцентував начальник Департаменту міського господарства Ужгорода Віктор Мартин. Стару добротну бруківку там, де є потреба, відновлюють із відповідних запасів, а ось тротуари змінять свій "убитий" вигляд кардинально.

Адміністрація "зеленого" ринку дотримала слова щодо ремонту фасадної частини павільйону, її також зобов’язали заборонити розвантажування товарів по вул. Корятовича перед центральним входом до ринку. Як наслідок, на сьогодні автомобілістам вже не доводиться мордуватися тут по півгодини в очікуванні руху. КП "Міськсвітло" розробляє проект сучасного освітлення вулиці, проект розглянуть за участі художників, які мають цікаві пропозиції. Цікавим обіцяє бути озеленення: насадження у великих контейнерах ростимуть обабіч вулиці. Тож, без перебільшення, відроджена вул. Фединця має уподібнитися центральній вулиці у м. Кошице: за озелененням, освітленням, загальною естетикою. На так звані "косметичні" роботи виділено 140 тис. грн., поінформував Віктор Іванович. Надалі відповідно до проекту реконструкції вул. Фединця буде зрозуміло, які кошти і на якому етапі (освітлення, озеленення тощо) будуть необхідні.

Вже сьогодні очевидним є те, що завдяки звільненню вул. Фединця від базарних будок транспортне навантаження знизилося, легше доїхати до центру, виїхати з центру, автомобілям стало простіше розминутися. ( Принагідно нагадуємо, що завіз товарів до магазинів і кафе, розташованих безпосередньо в центрі міста, дозволений із боку м-ну "Едельвейс" у відведені на це години і тільки малогабаритною технікою).

ВИЗНАЧЕНІ ДЛЯ КОМУНАЛЬНОЇ СФЕРИ ЗАВДАННЯ ВИКОНУЮТЬСЯ НА 75—80 % ПОПРИ ВІДСУТНІСТЬ НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ РОЗВИТКУ ТА ЗАГАЛЬНОГО БЮДЖЕТУ

Як і обіцялося, з метою зменшити транспортне навантаження центральної частини міста закрито також кільцевий рух транспорту по вул. Легоцького на вул. 8 Березня (тут буде знак про заборону в’їзду вантажного транспорту), а автомобільний рух здійснюватиметься в об’їзд через вул. Можайського у напрямку на Минай. На сьогодні це поки що перша нова дорожня розв’язка. Начальник Департаменту міського господарства поінформував ЗМІ, що в середу були прибрані блоки по вул. Можайського, які виставили мешканці приватного сектора (а також блоки, що перекривали ч-ну вул. Челюскінців).

Заплановано також провести так звану зв’язку доріг у напрямку від вул. Богомольця до вул. Грушевського. Проведені необхідні розрахунки оновлювальних робіт по вул. Гранітній, де очікує великий шмат роботи, передусім через засмічену каналізацію. Доведеться прокладати нову зливову каналізацію вздовж вулиці аж до виїзду на об’їзну дорогу, що потребуватиме реалізації коштів на суму близько 1,5 млн. грн. Зате це суттєво розвантажить місто від машин-важковаговиків: рух буде через Радванку, по вул. Гранітній у напрямку на об’їзну дорогу. На сьогодні вже працює інвестор, який за сприяння міського голови розпочав відродження колишнього заводу залізобетонних конструкцій (ЗБК), що розташований тут. Відродження виробництва триватиме паралельно з відновленням залізничного сполучення з цим заводом. Вже у близькому майбутньому підприємство має забезпечити нові надходження до бюджету, виробництво місцевих будматеріалів, робочі місця для майже півсотні працівників. На наступний рік заплановане оновлення вул. Станційної, що дозволить зняти транспортне навантаження з вулиць Минайської, Грушевського. Відомо, що асфальтне покриття наших доріг не такої якості, як, скажімо, за кордоном, ужгородські (як і закарпатські) дороги не мають належної основи, однак ними їздить 30—40-тонний транспорт. До того ж мало не повсюдно розриті ділянки дороги. Стосовно останнього (розкопані дороги в нас вже давно стали болючим питанням як для водіїв, так і для пішоходів) Віктор Мартин поінформував, що протягом місяця в Ужгороді з’явиться спецтехніка для підземного горизонтального прокладання мереж, кабелю тощо. І тільки ця техніка надалі матиме право на ведення підземних робіт. Дозволів на риття вулиць просто не надаватимуть, а за свавільне розкопування винуватці нестимуть кримінальну відповідальність. Тож кому треба — замовляйте спецтехніку для підземного горизонтального прокладання, це обійдеться дешевше як фірмам, так і місту, і однозначно — комфортніше для громадян, якім остогидли перекопані двори, дороги і тротуари.

Начальник Департаменту міського господарства Ужгорода поінформував також про те, що визначені для комунальної сфери завдання на сьогодні виконуються на 75—80 %. Проблеми через відсутність наповнення бюджету розвитку (з цих коштів планувалося відкрити 20 котелень для бюджетних закладів), а також загальний бюджет. За словами Віктора Івановича, ситуацію врятували кошти, акумульовані на спецфонді від продажу землі (25 грн. за кв. м). За них проводяться ремонти внутріквартальних територій, частину спрямували на дороги, дахи, комунікації. Подали документи на компенсацію різниці в тарифах за минулі роки згідно з рішенням Кабміну, а це близько 8 млн. грн. КП "Уж-тепло", що компенсує заборгованість населення за попередні роки. Наразі міська влада розглядає можливі варіанти отримання цільового кредиту в Ощадбанку — безпосередньо під будівництво автономних котелень.

10 липня 2009р.

Теги: Ужгород, базар, вулиця Фединця, транспортна розв'язка, рух транспорту

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини