Ужгород: Основним каменем спотикання вступної кампанії є зарахування до вишів на основі сертифікатів ЗНО

9 липня в Ужгороді відбулась прес-конференція на тему "Громадське спостереження вступної кампанії до ВНЗ на Закарпатті", організована Громадянською мережею ОПОРА та Карпатським агентством прав людини "Вестед" в рамках Всеукраїнської кампанії моніторигу вступної кампанії до вищих навчальних закладів. До виступів були запрошені Володимир Феськов, співкоординатор кампанії громадського спостереження, Дмитро Бєлов, відповідальний секретар приймальної комісії УжНУ та Олена Мельник, відповідальний секретар приймальної комісії ЗакДУ.

Ужгород: Основним каменем спотикання вступної кампанії є зарахування до вишів на основі сертифікатів ЗНО

Обговорення розпочали з кампанії спостереження, яка розпочата з 29 червня і триватиме до 29 серпня. Основними завданнями моніторингу є робота приймальних комісій, опитування абітурієнтів на предмет зрозумілості процедури вступу до ВНЗ, а також регулярна перевірка забезпечення роботи та поновлення інформації у он-лайн системі "Конкурс".

Володимир Феськов, активіст КАПЛ "Вестед", заявив, що основним каменем спотикання вступної кампанії, є зарахування до ВНЗ на основі сертифікатів ЗНО. Саме їхні результати повинні в безальтернативному порядку замінити вступні іспити, інакше нема сенсу в тестуванні. Минулого року 6 ВНЗ України поплатилися своїми ліцензіями за альтернативний порядок вступу всупереч вимогам МОН, а 32 сьогодні перебувають під наглядом.

Забезпечити прозорість та відкритість процедури вступу, покликана інформаційна система "Конкурс" (http://www.vstup.info). З її допомогою кожен абітурієнти матиме змогу в он-лайн режимі відслідковувати ситуацію в конкретному ВНЗ за певною спеціальністю, порівнюючи свої результати з данними інших абітурієнтів. До того ж, система цього року стала ще зручніша, та дозволяє здійснювати пошук на основі спеціальностей, окремих ВНЗ чи регіонів.

Контроль за щоденним оновленням інформації приймальними комісіями – одне з основних завдань Опори. Таким чином на веб-сайті можна буде відслідковувати не тільки загальну інформацію про набір на окремі спеціальності, але й повний перелік усіх абітурієнтів, що подали заяви, включно з їх прізвищем, кількістю набраних балів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання та наявністю пільг на вступ. Саме велика кількість останніх вважається ще однією загрозою вступної кампанії, адже кожен такий абітурієнт, проходить поза тестуванням, посуваючи при цьому абітурієнтів із сертифікатами в держзамовленні. В разі суттєвої збільшення кількості "пільговиків" в порівняні з минулими роками, Опора буде подавати запити до компетентних органів на предмет перевірки інформації.

Також, аби процес моніторингу був оперативним та комунікативним – створена гаряча лінія для абітурієнтів, що діятиме до 29 серпня. ЇЇ номери в Закарпатській області:  8(066) 317 36 13 та 8 063 287 34 34. Зателефонувавши по них, вступник зможе повідомити спостерігачів про порушення його прав з боку приймальних комісій ВНЗ.
Окрім того, для уникнення минулорічної проблеми з фальсифікуванням сертифікатів було створено виробничо-інформаційну систему "Освіта", яка функціонує в мережі Інтернет за адресою http://www.osvita.net. Серед іншого, вона дозволить приймальним комісіям оперативно перевіряти подані абітурієнтами документи про освіту.

Олена Мельник, відповідальний секретар приймальної комісії ЗакДУ, зазначила, що університет визначив на кожен напрям підготовки не один фаховий предмет - а кілька, що дозволяє абітурієнту вибрати для участі у конкурсі предмет, з якого він набрав найбільшу кількість балів. Таким чином, вступник може заздалегідь покращивши свій рейтинговий стан.

Дмитро Бєлов, відповідальний секретар приймальної комісії УжНУ, в свою чергу розповів, що перші дні роботи приймальна комісія працювала виключно в режимі консультування, адже профільне міністерство не встигло оформити абітурієнтам документи потрібні для вступу, а саме сертифікати ЗНО та атестати про повну загальну середню освіту. Також, багато з них містять помилки, особливо в прізвищах, іменах та іменах по батькові. Усугубила ситуацію й наявність нашої регіональної полімовності. Сертифікати колишніх учнів румунських та угорських шкіл, часто не відповідали паспортним даним їх власника. Те саме і з атестатами. В такому випадку, приймальна комісія не має право приймати заяви на вступ до вишу. Усіх абітурієнтів з подібними проблемами, в терміновому порядку направлено до УЦОЯО та їхніх шкіл, для усунення усіх розбіжностей. В інакшому випадку, молода людина не зможе вступити до ВНЗ цього року.

Доволі дивним фактом, на думку пана Дмитра, є збільшення кількості абітурієнтів пільгових категорій. І це при тому, що цього року їхній перелік був суттєво зменшений.

Пані Олена Мельник, звернула увагу на те, що до цих пір на сайті "Конкурс" не виставлені дані по державному замовленню. При цьому міністерство, запевнило що вони будуть внесені автоматично, без участі ВНЗ. Пізніше, ним же, було надіслано листа в якому було запрошено представника від закладу до Києва, для отримання інформації, де виявилось, що по ЗакДУ держзамовлення знаходиться на погодженні з акредитаційною комісією, адже нещодавно ВНЗ проходив повторну акредитацію деяких спеціальностей.

Дмитро Бєлов, в свою чергу зазначив, що УжНУ держзамовлення отримав, але в базу даних інформація з невідомих причин досі не внесена. Також, застарілою є оприлюднена на сайті інформація щодо плати за навчання. І це при тому, що нові суми були подані до міністерства вчасно.

09 липня 2009р.

Теги: Ужгород, УжНУ, ЗакДУ, вступ, абітурієнти, ЗНО, сертифікати

Коментарі

Михаил 2009-07-27 / 21:11:00
Что, покрыть нечем? Стыдно коверкать Украинский язык.

Михаил 2009-07-16 / 08:06:00
Простите за оскорбление, но объяснили НЕ доступно.


"вишу" и "вышив"...?? и таких слов нет!! в украинском языке. :(

З.Ы. "вишу" - это как "висіти над землею"...?? )))))

Михаил 2009-07-13 / 19:46:00

Добрый день. Поясните, пожалуйста, русскоязычному, но хорошо знающему украинский язык человеку, с двумя высшими образованиями, значение выражения «поступати до ВИШІ». Заранее благодарю за ответ. P.S. Такого слова как "ВИШІ" в украинском языке нет!! а вы употребляете его постоянно. ((( Чурки не русские...



"Поступати" не "до виші", а "до вишу", "до вишів", тобто - до вищого навчального закладу (-ів). Ви українську мову знаєте "хорошо", а ми, за фахом, досконало.


 


А щодо "чурок"... Якщо ми - "чурки не русские", то ви - "чурки русские". Чим ви, запитується, кращий?.. :(

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини