Закарпаття: Черешні й горіхи стали найнебезпечнішими деревами для людського життя

Сезон вишень-черешень практично закінчився. Можна підбивати підсумки. До речі, дуже невеселі. Оскільки під час зривання урожаю на землю падали не лише червоні ягідки, але й ті, хто їх зривав. І причому досить часто падали. Цього року під час "черешневого" сезону у травматологічне відділення на стаціонарне лікування потрапило 27 чоловік - майже 40% від загальної кількості всіх пацієнтів. А скільки ще відлежали вдома, не звертаючись до лікаря, або тільки звернулися в амбулаторію - ніхто не рахував. Але, думаю, значно більше.

Закарпаття: Черешні й горіхи стали найнебезпечнішими деревами для людського життя

— На стаціонар потрапляють пацієнти з травмами середньої й важкої важкості, — розповідає заввідділенням Виноградівської ЦРЛ Юрій Сігеті. (До речі, спокійно поговорити у травмвідділенні практично неможливо. То викликають на перев'язку, то витягти кліща. А перед зустріччю довелося ще й чекати закінчення операції). — Травми дуже різні, але як правило це перелом ребер, ушкодження тазової кістки, переломи рук, ніг, ушкодження від удару внутрішніх органів. У середньому раз на рік, на жаль, наслідком падіння є або смерть, або довічна інвалідність.

Травми бувають під час різних садових робіт - обрізання дерев, виноградного "лугоша", збирання урожаю різних фруктових плодів. Але у 99 випадках зі 100 головними "винуватцями" травм стають черешні й горіхи. Так що травматологи внутрішньо готуються до двох сезонів - пори зривання черешень і час достигання горіхів. Як правило, зонами підвищеної небезпеки є ті села чи вулиці, де ростуть старі великі дерева - наприклад, Хижа, Черна, Новоселиця та інші. Травми з високих дерев особливо серйозні, а крім того старі гілки в будь-який момент можуть не витримати й зламатися під людиною.

— Люди часто хочуть добратися до самих вершечків черешні, де гілки тонкі, втриматися на них непросто. І як наслідок, люди падають з 6-8-метрової висоти. Що тут можна сказати? Не намагайтеся зірвати все до останньої ягоди. Лишіть трохи пташкам. Особливо важкі переломи стаються у зв'язку з тим, що падіння з великої висоти супроводжується ударами тіла у нижні гілки, від чого воно перевертається в повітрі і може бути небезпечно ушкоджене.

Причиною падіння може бути стара підгнила драбина. Під вагою людини половинки драбини розходяться в різні сторони, що призводить до небезпечної травми.

На жаль, не останнім фактором падінь є алкоголь. Його вміст зафіксовано у третини пацієнтів, які потрапили у відділення внаслідок падіння. У стані сп'яніння, навіть порівняно легкого, втрачається відчуття рівноваги, точність рухів, послаблюються м'язи.

Контингент травмованих якнайширший. Правда, діти років до 16 травмуються дуже рідко (одиничні випадки). А здебільшого це чоловіки й жінки віком від ЗО до 60 років. Бувало потрапляли до нас і в 90 років! Жінок і чоловіків потрапляє в лікарню приблизно 50 на 50...

Хоч черешневий сезон практично закінчився, у відділенні ще лежать пацієнти, яким не поталанило під час збирання врожаю.

— Я упала з вишні, — розповідає жінка з Малих Ком'ят, яка лежить із важким ушкодженням тазової кістки. — Дерево не дуже й високе, молоде і коли я вилізла на нього — стовбур зламався піді мною і я впала з двометрової висоти. Раніше вишні та черешні рвали сини, атеперу кожного з них своя сім'я, свої клопоти, то я вирішила нарвати вишень сама. Коли впала, то почала кричати, кликати людей. Близько був син, який почув мене. Діти перенесли мене в машину й відвезли в лікарню.

— Я упав, коли різав вершок старої черешні, — розповідає чоловік з Неветленфолу. — Однією рукою я держався за дерево, а другою рубав. Гілка підо мною тріснула, і я полетів униз. Від удару я поламав шість ребер. Рву черешні не перший раз. Та й працюю будівельником і на висоті почуваюся нормально. Не раз і падав, але до лікарні не доходило. Це ще нічого, а позавчора звідси виписався чоловік із Букового. Він рвав черешні і упав з дерева прямо на огорожу. Сам він досить повний ітак покалічився, що ще мало — і міг піти на той світ.

Ще один пацієнт прийшов рвати черешні до брата. Звісно, з такої нагоди трохи причастилися, і чоловік виліз на розкладну драбину. Драбина виявилася не дуже надійною - розійшлася під вагою чоловіка - і як наслідок - численні переломи.

Що ж робити? Як нарвати черешень і при цьому не потрапити до рук травматолога?

— Взагалі-то, для роботи на дереві потрібно б мати страховий ремінь. На жаль, його ніколи ніхто не використовує, бо кажуть, що дорогий, та й робити з ним не так зручно. Виходить, здоров'я коштує менше? Не варто тягнутися до самих вершечків, - я про це вже говорив.—Якщо користуватися розкладною драбиною, то треба перевірити її надійність, обов'язково підстрахувати драбину мотузкою - з'єднати посередині, щоб драбина не розійшлася, і драбину слід ставити на тверду основу, тому що м'яка земля може подаватися під вагою, драбина або відхилиться, або знову-таки розійдеться під ногами.

І, нарешті, лізти на черешню варто на тверезу голову. Алкоголь у такий момент - дуже поганий помічник, завершив розмову Юрій Степанович, поспішаючи на виклик до нового пацієнта.

Василь Горват, Виноградівський район
09 липня 2009р.

Теги: Виноградівський район, сад, черешні, вишні, небезпечні для життя, травми

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини