Півцарства за коня, або Добрий скакун вартує нині понад тисячу "зелених"

Розпаювання колишніх колгоспних земель змусило селян потурбуватися про тяглову силу, бо купити собі трактор чи якусь іншу сільгосптехніку сьогодні мало кому по кишені. Альтернативою техніці виявилися коні, яких у колективних господарствах останніми роками чомусь розводили дуже мало. Зростання попиту на цих тварин спровокувало різке підвищення цін. Так, якщо у дев'яностих роках минулого століття коника можна було купити і за двісті "баксів", то нині його вартість збільшилася вп'ятеро.

Півцарства за коня, або Добрий скакун вартує нині понад тисячу "зелених"

"Без коней у селі ніяк не обійтись, — каже власник тяглової сили Іван Шишканинець із гірської Абранки, що на Воловеччині. - Місцевість у нас така, що якби й була якась техніка, то обробляти суцільні береги нею було б неможливо. Інша справа - гривасті. Вони нам, горянам у великій помочі. 1 дрова з лісу привезти, і сіно та картоплю з городів доставити. А про оранку та боронування земельних наділів уже нічого й не кажу. Ну що, скажіть, вдіяли б селяни, якби, не коні. Вони не потребують ні бензину, ні мастил, ні запасних частин. Мені байдуже, яка ціна "чорного золота" зараз на світових біржах. Доглядати за ними не складно. Правда вихіднихумене ніколи немає, бо навітьурелігійні свята та неділі мушу їх годувати, поїти, чистити конюшню і самих жеребчиків, Влітку, коли роботи обмаль, жену їх на пасовище, а сам заготовляю на зиму сіно, котрого треба чимало. За всі роки догляду за тваринами вони до мене так звикли, що розуміють усі мої команди. Утримувати коней нині хоч і клопітно, але вигідно".

Нещодавно мені довелося побувати у сусідньому з Воловецьким Турківському районі Львівщини. Місцевість там не з такими великими крутосхилами, що могла б вільно обробляти землю і техніка. Однак там багато селян мають на обійсті коней. Косити вручну зараз уже майже ніхто не хоче, тому господарі купують собі кінні косарки та гребілки. "Ви не уявляєте собі, як це зручно, — пояснює житель села Матків Володимир Закревський. - Свої сім гектарів скошую за один день, а ще за два - згрібаю уже повністю сухе сіно. Придба-. ний два роки тому реманент уже себе повністю окупив. У нашому краї роботи ніякої немає, виживаємо винятково з господарки. Отож, якби не худоба, то й життя в нас не було б. Не обійшлися б ми і без коней, котрі нам у всякій роботі підсобляють".

Не уявляють собі життя без коней і роми. Вони з діда-прадіда звикли до цих свійських тварин. У мукачівському ромському поселенні нині понад десяток власників утримують гривастих. "Це мої годувальники, — хвалиться старий Берті-бачі, попліскуючи по шиї сірого Шонія. - Я їм щодня овес даю, бо вони багато трудяться. У місті також робота для коней завжди знайдеться. Хто робить ремонт, той наймає мене вивезти будівельне сміття, привезти піску чи каміння... Навесні їжджу по ближніх селах орати городи. Інколи в тих же населених пунктах збираю металобрухт".

Щонеділі на мукачівській торговиці в кутку, де продають коней, панує велелюддя. Тут можна придбати все — від підкови і спеціальних кінських гвіздків до збруї і навіть воза. Роми добре знаються на кінських справах:
привезли прямо на базар величезний камінь, котрий важить десь півтонни. Його обв'язують ланцюгом і запрягають коня, який продається. Якщо кінь потягне цю брилу, значить він міцний і для будь-якої роботи годиться. Цією процедурою й визначається вартість тяглової сили. Гривастий, котрий не впорається з цим завданням, й коштує відповідно дешевше.

Старі їздові прискіпливо приглядаються до тварин. "Якщо задні кінцівки довші за передні, то такий кінь добре тягтиме. Для роботи - саме те, що треба, — зауважує "котіш" із сорокарічним стажем пан Микола із Нижнього Коропця. Коли ж передні ноги довші за задні, то це добрий скакун. Такого коня можна сміливо запрягати і пускати в далеку подорож". Цієї неділі купити доброго помічника в господарстві на мукачівську торговицю приїхав ґазда з Іршавщини. Він попросив пана Миколу вибрати доброго коника. Цілу годину ходив старий по торговиці, приглядався, обмацував ноги, заглядав у пащу тварини. Врешті зупинив свій погляд на гнідому із зіркою на чолі. "Цей має чорні зуби, значить він молодий,— резюмує пенсіонер.

— Його вік десь шість-сім років. Бери цього і не пожалкуєш, ще не один раз дякуватимеш мені, якщо не вмру". Продавець просить за коника десять тисяч гривень. Торгуються довго. Врешті сходяться на дев'яти тисячах. Б'ють по руках, а далі йдуть "обмивати" оборудку...

Віталій Пумпинець, м.Мукачево
08 липня 2009р.

Теги: Мукачево, Іршава, Воловець, Абранка, коні, скакун, ціна, роми, селяни

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини