Закарпатська рибінспекція не має спокою ні вдень, ні вночі

Закінчення нерестового періоду не принесло реального затишшя в роботі інспекторів Закарпатдержрибоохорони.

Закарпатська рибінспекція не має спокою ні вдень, ні вночі

Не дивлячись на активну і масову профілактику порушень з питань рибальства через всі засоби масової інформації в т.ч. і через телевізійні канали, кількість порушень особливо в частині незаконного рибальства з використання заборонених засобів не зменшилась. Так, за період з 1 червня за грубе порушення правил рибальства за ст..85 ч.4 КУпАП (браконьєрство) затримано та передано в суди для прийняття рішення 12 справ, за якими для відшкодування збитків нараховано суму в 1 365 грн. На відміну від минулого року в зазначений період збільшилась кількість порушень, пов’язаних з незаконною реалізацією риби – 3 випадки, на що в певній мірі впливає і економічний фактор. Під час затримання порушників за рибальство з використанням сіткоснастевих матеріалів (сіток-путанок, бредні, ятіра і т.п.) виникала полеміка і неволення самих "браконьєрів" продажем цих сіток на базарах: за принципом , якщо продається і можна купити, то дозволено і ловити. На "невгамовний біль справедливості рибалок – професіоналів" інспектори рибоохорони прореагували і провели рейдові перевірки по ринках області в м.Мукачево,Виноградово,Чоп. Результат: складені протоколи, котрі направлені в суди для прийняття рішення та вилучені сітки ( в переважній більшості "зяброві") . Під час проведення зазначеного заходу не обійшлось без скандалів (м.Мукачево) але, дякуючи адміністрації ринку, напруги вдалося уникнути. Самим цікавим фактом, що серед продавців сіток були і "знані рибаки любителі", котрих знає майже все Закарпаття. Таким чином в червні місяці з продажу та у браконьєрів було вилучено 66 шт. сіток.

Велику роботу було проведено і в плані збереження середовища існування водних живих ресурсів , основна складова якої протидія засміченню,вибору гравійно-піщаної суміші,миття автомашин та інше. Так в червні місяці за ініціативи групи школярів с.Квасово Берегівського р-ну було проведено день довкілля, коли діти разом з вчителями намагалися прибрати завали з сміття та пластикових пляшок на р.Боржава і шкода , що дорослі "працівники установи", що несуть відповідальність за це, віднеслись поверхово. В матеріалах інспекторів рибоохорони вже неодноразово висвітлювалися проблеми, пов’язані з забором гравію на річках. На сьогоднішній день, дякуючи розумінню проблеми керівництвом області, є позитивний результат, але не обійшлось без "ложки дьогтю". ВАТ Виноградівський ПМК-78, котрий виборов конкурс на право проведення робіт на р.Тиса поблизу с.Вілок і с.Бобове Виноградівського р-ну, за умовами проекту мав перерахувати компенсаційні кошти для відшкодування збитків рибному господарству. Зазначені кошти можуть бути витрачені тільки на зариблення водойми в тій місцевості, де проводяться роботи. Кошти повинні перераховуватись до початку робіт (проектні вимоги). Керівництво ВАТ Виноградівський ПМК-78 попросило рибінспекцію перенести термін сплати на квартал в зв’язку з тяжким економічним становищем і підписало гарантійного листа і зобов’язання про оплату в другому кварталі.

Хочеться зазначити , що завчасне внесення коштів зумовлено підготовчим періодом на вирощування посадкового матеріалу для зариблення , адже це не "морожений хек" і потребує дуже турботливого ставлення до себе, і в магазині його не продають.

Але в другому кварталі компенсаційні кошти не були перераховані, а керівництво ПМК-78 взагалі віеде дуже цікаву "політику" і перебрало на себе функцію контролюючого органу по можливому перерахуванню коштів. Виходить, коли треба були возити гравійну суміш в "нерестовий період", коли інші працювати не могли, економічних проблем у ВАТ не було, а коли стало питання про виконання проектних вимог ,тоді їх спіткали негаразди. Станом на 2.07.2009 року роботи по проекту в руслі р.Тиса зупинено інспекторами в зв’язку з порушеннями проектних вимог та можливим зривом зариблення ділянки р.Тиса з компенсаційних коштів.

Не дивлячись на всі негаразди , ми "вийшовши на природу" відчуваємо себе її частинкою і болісно сприймаємо проблеми, пов’язані зі збереженням краю і від щирого серця радіємо кожній краплинці відтворення, що зроблено нами – людьми, чи то посаджене дерево, незірвані квіти, випущена риба, вилікувана тваринка. Це наш край і хай він процвітає та гордо тримає назву "Срібної Землі".

Головне управління Закарпатдержрибоохорони
08 липня 2009р.

Теги: рибінспекція, рибалка, браконьєри, сміття, річки, рибохорона

Коментарі

Ribinspectsya 2012-04-18 / 21:13:40
Нема на вас бивщого начальника Онуфрія Б.М. той би навів порядок

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини