В Ужгороді вже більше 60 років живуть нащадки царського роду Романових (ФОТО)

Царський рід Романових, незважаючи на часову відстань, досі цікавить багатьох із нас. Та мало хто, навіть із корінних ужгородців, знає, що в місті над Ужем живе одна із нащадків дворянського роду Романових. Тетяна Данилівна не лише Велика княгиня, голова правління Закарпатських дворянських зборів, а ще й поетеса, композитор та художниця.

Ужгород. Тетяна Романова із царського роду Романових
Ужгород. Тетяна Романова із царського роду Романових

Із Тетяною Романовою зустрічаємося в старому центрі Ужгорода. Вона приносить із собою старовинну родову книгу 1788 року, яка була писана з благословіння Катерини II, і є підтвердженням того, що жінка належить до знатного роду.

"В Ужгороді я живу з народження, - починає свою розповідь. - Тут закінчила школу №4, художнє училище. Пізніше - Ленінградську Академію мистецтв. В Ужгороді я вийшла заміж та народила двох дітей. Причому, і донька, і син носять дворянське прізвище - Романови".

Тетяна Данилівна розповідає, що коріння її роду походить від російського царя Олександра II. Той мав синів Миколу, Олександра, Володимира, Сергія, Павла та Олексія. Останній народився у 1850 році і був предком ужгородських Романових.

"Олексій Олександрович доводився мені прадідом. Він одружився з на 21 рік молодшою від себе Вірою Михайлівною. Хоча сім'я Романових виступала проти одруження Олексія і Віри, та закохані всупереч усім поїхали у містечко Сичовку і обвінчалися в одній із тамтешніх церков. Потім у них народилися три сини. Та тільки Іванові Олексійовичу- моєму дідові -пощастило залишитися живим. Двох його братів розстріляли ще дітьми, - розповідає Тетяна Романова. - Згодом дід одружився із князівною Марією Василівною Погодіною і народили двох синів та доньку. Проте, на жаль, щось м істичне було в роді Романових - всім їм ніби судилося померти від кулі.Так, трохи згодом, у 1942 році, діда Івана, як і його родичів, поставили над урвищем і розстріляли, а маєток, де жила його сім'я під Москвою - забрали".

Після смерті батька його доньку Антоніну Іванівну запроторили до німецького концтабору. Та німці, дізнавшися, що вона походить зі знатного царського роду, потайки передали 20-літню дівчину в сім'ю німецького священника, де вона й прожила деякий час.

"Та невдовзі до Німеччини підступили радянські війська. Перше питання, яке постало перед мамою після звільнення - куди йти далі? І відповідь на нього знайшлася швидко: їй хотілося передусім повернутися в Росію, до рідної матері".

Але доля вирішила по-своєму: у липні 1946 року брат матері, князь Погодін, який ще у 20-х роках переїхав на Закарпаття, яке відносилося тоді до Австро-Угорщини, дізнався, що його племінниця знаходиться в Німеччині. Він одразу висилає їй виклик-запрошення і таким чином вже через місяць Антоніна Іванівна приїжджає в Україну. В Ужгороді вона влаштовується на роботу - на посаду заввідділу скарг міського поштамту. Через якийсь час виходить заміж за ужгородця Данила і від цього шлюбу народжується донька Тетяна.

"Коли мені виповнилося дванадцять, удвох із мамою ми поїхали до Росії, провідати бабцю Марію. Вона після смерті чоловіка оселилася недалеко від нашого колишнього маєтку-Якось одного дня бабця обійняла мене, пригорнула до себе і мовила: "Дорога моя онучко, якби ти тільки знала,якого ти роду!". Але я не розуміла тоді ще цього, хоча тон, яким було промовлено оте речення, запам'ятала на все життя. Пізніше почала звертати увагу на манери та поведінку членів нашої сім'ї. Помічала, що в родині є звичка збиратися разом і виконувати романси, а мамині брати, наприклад, незважаючи на поважний вік, роблять манікюр. Це насторожувало і дивувало. Коли повернулася в Ужгород і подорослішала - почала усе розуміти".

Зі свого дитинства Тетяна Романова пригадує, як мама любила читати. Часом вона могла віддати за хорошу книгу останні свої гроші. Згодом художниця намалювала навіть портрет мами з розгорнутою книгою, символізуючи цим її любов до читання.Антоніна Іванівна, вихована як донька славного роду за всіма князівськими канонами, попри суворі радянські часи, дбала, щоб і її донька виросла освіченою людиною. Тому з юних літ віддала Тетяну на заняття з балету, музики, образотворчого мистецтва.

"Пригадую, якось мама прийшла увечері додому і каже: "Таню, у нас є кілька рублів, тож вирішуй: чи йдемо на фільм "Журналіст", чи купуємо книгу про дворян "В лісах". Ятоді не задумуючись мовила, що краще б піти в кіно. Та досі шкодую про цей вчинок. Адже фільм мені страшенно не сподобався, а купити книгу вже не було за що. Я багато років потому шукала цю книгу, але так і не змогла знайти її".

У 1970 році Тетяна Данилівна виходить заміж за ужгородця російського походження Володимира Прогораєва.
"Уперше побачила Володю у шкільному театрі старшокласників, - пригадує. - Запозичивши від батька акторські здібності, оскільки той був професійним актором, син із однокласниками розігрували різні сценки, спектаклі, п'єси. Я завжди милувалася ним, спостерігаючи за аматорською грою артиста-початківця. Та йшли роки і я вже навіть забула про цього юнака зі шкільного театру... Володя відслужив службу в армії і повернувся додому, в Ужгород. Та якось одного разу його товариш Марк запросив мене до себе в гості. Щойно розчинилися двері, і я побачила сидячого на дивані Володимира. Пізніше він зізнався, що як тільки вперше побачив мене, вирішив: "Вона стане моєю дружиною". Цього ж дня - 31 травня 1970 року - ми вирішили, що одружимося, а вже 31 грудня гуляли весілля. Шкода було тільки Марка, який ще довго страждав від нашого з ним розлучення, і не раз довго, чекаючи чогось, стояв під дверима моєї квартири".

Через рік у Тетяни Данилівни народився син Олександр, пізніше - донька Юлія. Сама ж Романова почала професійно займатися мистецтвом, музикою, літературою. Тепер у її колекції - ікони, живопис, зібрання романсіву виконанні самоїжавторки, поезія. Час од часу Тетяна Данилівна буває у німецькому місті Дармштадт, де знаходиться церква, в якій зберігаються реліквії Романівського роду, у Парижі. Та більшість часу творить вдома, у стінах рідної домівки.

Настя Федина, "Закарпатська правда"
24 червня 2009р.

Теги: Ужгород, Тетяна Романова, царський рід Романових, фото

Коментарі

tetiana Konarzewski-Volk 2024-01-11 / 03:49:58
навряд ми будемо вшановувати рід романових, повязаний з тортурами і притисненням народу України при царській рашцм...

потеряная душа 2015-11-18 / 10:17:03
моє сердце пално ужстной неописаемой болі за смерть ничом неповинних детей Романових............єщо із 3 лет я где услиша об етой істории заливалась слезами сама непонимая пачему................

Елена 2015-07-14 / 11:15:30
Татьяна Даниловна пусть рассчитается за коммунальные услуги около 2 000 гривен и вернет мебель, неужели княгини способны присваивать чужое? Я соседка по коммунальной квартире в Одессе

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини