Ужгород: Що і де будують?

На початку року міська газета “Ужгород” на прохання читачів надрукувала матеріал про новобудови міста. Тоді ця тема була надзвичайно актуальною, оскільки на вулицях Ужгорода тривав будівельний “бум”, а мешканців цікавило, що за об’єкти зводять поблизу їхнього житла і який вигляд вони матимуть.

Ужгород: Що і де будують?

Тоді редакція газети звернулася до міського управління архітектури та містобудування, начальник якого Олена Стричик докладно розповіла про кожен об’єкт і надала ескізи проектів. Але читачі продовжували телефонувати в редакцію, запитуючи про майбутнє щораз іншої новобудови. Зокрема багатьох цікавило не лише те, який кінцевий вигляд матиме та чи інша будівля, а й чому деякі будівельні майданчики так довго стоять огородженими “без діла”. Таких прикладів читачі наводили дуже багато. Згадували площу між універмагом “Україна” та “Смерічкою”, де ще позаминулого року повинно було розпочатися зведення 4-поверхової будівлі пасажного типу з 10-поверховою баштою посередині та 2-рівневою парковкою під усією площею Кирила і Мефодія. Поки інженери працювали над складним проектом, думаючи яким чином оминути прокладені під землею комунікації, світ вразила економічна криза, тож інвестор вирішив перенести будівництво на кращі часи. Так само чекає покращення економічної ситуації інший інвестор, той, що вже також кілька років намагається почати реалізацію складного проекту — будівництво 9-поверхового житлово-офісного комплексу на Студентській набережній. Не демонструють діяльності й безліч інших будмайданчиків: біля загальноосвітньої школи № 6, на місці колишньої “Пікової дами” на вулиці Мукачівській тощо. Ми поцікавилися в Олени Стричик, чи має міська влада право з часом (за умови, що будівельний майданчик стоїть огороджений роками) повернути землю в комунальну власність чи передати її тому інвестору, котрий готовий вкласти гроші в заплановане будівництво. Головний архітектор Ужгорода пояснила, що міська влада має такі повноваження лише в тому випадку, якщо земля надана інвесторові в оренду, а орендні умови ним не виконуються. Якщо ж інвестор уже розпочав на землі будівництво, але з певних причин мусив відкласти його на невизначений термін, йому належить першочергове право викупити в міста цю ділянку. А коли будівельний майданчик уже знаходиться у власності приватної особи, міська влада, ясна річ, не може диктувати, в які строки слід закінчити облагородження території будівництва.

Криза дійсно змусила багатьох підприємців заморозити будівельні проекти, але є й такі, що продовжують роботу і, відповідно, викликають інтерес ужгородців. До редакції неодноразово телефонували читачі, котрі просили розповісти на сторінках газети, що саме будують на перехресті вулиць Легоцького—Заньковецької. В міському управлінні архітектури та містобудування розповіли, що в спальному районі повинна “вирости” друга ужгородська 16-поверхівка, 3 нижніх поверх якої займатиме торгово-розважальний центр, в інших розмістяться житлові приміщення. Інвестор цього проекту нещодавно відвідав головного архітектора міста й повідомив, що наразі може здати лише 3 нижні поверхи будівлі (там, імовірніше за все, будуть супермаркет та різні торгово-офісні й розважальні заклади), а зведення житлових приміщень вимушений тимчасово заморозити — знову ж таки через фінансові складнощі, пов’язані з економічною кризою.

Цікавилися мешканці й частковою перебудовою телеграфу, що знаходиться на набережній Незалежності. Нещодавно старовинну будівлю, яка ще за чехословацьких часів слугувала ужгородським євреям за хасидську синагогу, а потім була перетворена на телеграф, почали добудовувати. Олена Стричик розповіла, що це приміщення планують зробити 3-поверховим, причому надбудова буде квартирою для приватної особи, котра викупила в “Укртелекому” горище будівлі. На жаль, нам не вдалося отримати від прес-служби “Укртелекому” бодай якийсь коментар стосовно причин продажу горища, але міське управління архітектури та містобудування запевняє, що будівельні роботи відбуваються законно і проект добудови пройшов усі необхідні погодження.

На жаль, цього не можна сказати про наступний проект, який втілюється на місці колишньої підземної громадської вбиральні на початку вулиці Собранецької. В минулому матеріалі ми згадували про те, що до міської влади звернувся інвестор, котрий забажав вкласти кошти в перебудову підземного приміщення під сучасний кафетерій. Міськвиконком тоді пішов підприємцеві назустріч і надав дозвіл на реконструкцію, однак попередив, що дозвіл не буде дійсний без погодження в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Інвестор чомусь про цю умову забув і фактично незаконно розпочав роботи. Як розповіла головний архітектор міста, майбутня будівля не мала виходити за межі дитячого майданчика, так, аби той зберіг цілісний вигляд. Натомість тепер над ним височіють стіни, які вже (і це без даху) значно перевищують його загальну площу. Міське управління архітектури та містобудування неодноразово надсилало інвесторові приписи з вимогою негайно припинити будівництво і погодити проект — можливо, саме це стало причиною того, що роботи на цьому будмайданчику призупинили, а отже, ми так і не змогли дізнатися в розпорядника будівництва, чому він нищить площу перед школою № 4.

Час від часу читачі телефонують також, щоб дізнатися, чи буде таки на площі Б.Хмельницького зводитися торгово-розважальний комплекс. Олена Стричик відповіла, що будівництво на місці зеленої зони між Київською набережною та проїжджою частиною планується: інвестор мав розпочати роботи ще в кінці минулого року, але відтоді так і не з’являвся. Можливо, його задуми теж попсувала фінансова криза, в усякому разі подальша доля зеленої зони на площі Б.Хмельницького наразі міським архітекторам невідома.

Зате повним ходом ведеться будівництво на площі Корятовича,1, де наразі зводять торгово-офісний центр в архітектурному стилі австрійської доби. Який вигляд він матиме, можна побачити на ілюстрації, але вже тепер зрозуміло, що ця кутова будівля гідно розпочне ряд новобудов, котрі з часом, імовірніше за все, кардинально змінять звільнену від ринку вулицю Фединця.

І насамкінець читачі цікавилися, що з’явиться на місці колишнього рибного ресторану “Нептун”, який у радянську добу був одним з улюблених місць відпочинку ужгородців. Олена Стричик розповіла, що ця будівля на площі Петефі реконструюється під приміщення банківської установи. Замовник проекту за умовою мусить привести до ладу не лише фасад нижнього поверху, а й відремонтувати старовинний балкон та другий поверх будівлі, тож і ця площа поступово почне осучаснюватися.

Тетяна Літераті, Ужгород
17 червня 2009р.

Теги: Ужгород, будівництво, земля, інвестори, управління архітектури й містобудування

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини