Ужгород: Чому КРУ стає пішаком у рейдерських атаках проти медиків?

Оригінальне поздоровленя з Днем медика у вигляді позовної заяви до господарського суду Закарпатської області отримала медична спільнота краю від обласного контрольно-ревізійного управління та Департаменту міського господарства Ужгородської міськради.

Ужгород: Чому КРУ стає пішаком у рейдерських атаках проти медиків?

Медикам Обласного центру здоров’я (ОЦЗ), що розташований в Ужгороді на пл. Театральній, 6 запропоновано звільнити приміщення. Претензії до санітарно-освітньої структури медиків у керівництва КРУ виключно майнові – згідно договору № 907/0 від 15.10.2007 р. укладеним із Управлінням майном міста Ужгородської міськради орендар (обласне КРУ) вимагає передати йому площі, які нині займає ОЦЗ, під офісні приміщення.

Наполегливість, з якою влада міста  вже протягом останніх чотирьох років намагається передати цю будівлю в оренду тій чи іншій структурі (але тільки не медичній!), дуже нагадує  чергову рейдеровську атаку, яка має на меті прихоплення для перепродажу історичної будівлі в самому центрі Ужгорода. І надзвичайно дивно, що черговим виконавцем власних майнових планів високопосадовців міста обране обласне керівництво КРУ. Найвірогідніше, що самі працівники поважної контролючої державної структури навіть і не підозрюють, що в цій ситуації грають роль пішаків у багатоходовій комбінації місцевих нуворішей...

Останній візит до обласного Центру здоров’я представників міськради та обласного КРУ відбувся 2 червня цього року. І якщо представник КРУ доброзичливо завважив що „жодних претензій до медиків немає”, то представниця міськради була налаштована войовничо і пообіцяла, що „ця зустріч не остання”.

Колектив медиків рішуче налаштований захищати  будівлю в якій вже майже півстоліття діє один з найкращих в Україні обласних Центрів здоров’я.

ІСТОРИЧНА БУДІВЛЯ – ДРУГА ДОМІВКА МЕДИКІВ

Обласний Центр здоров’я підпорядкований управлінню охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації, очолює роботу з питань формування здорового способу життя та гігієнічного виховання населення краю і майже півстоліття є фактично координаційним, методичним, організаційним та освітнім центром медично-профілактичної роботи в краї.

Приміщення в старовинному будинку на пл. Театральній, 6 обласний Центр здоров’я орендує ще з 1964 року (до 1998 року під назвою обласний Будинок санітарної освіти). Для всіх медиків Закарпаття – це, без перебільшення, культова споруда. Відомий на весь світ наш земляк Олександр Фединець, якого у 1945 році з радістю прийняли б у будь-якій столиці Європи, обрав подвижницький шлях охорони здоров’я населення Закарпаття, яке на ті часи, особливо у гірських районах, було просто у катастрофічному стані: туберкульоз, псоріаз, рахіт, інфекційні та ендемічні, ендокринні захворювання поставили населення багатьох районів на межу вимирання. Енциклопедичні знання, глибока внутрішня культура та інтелігентність, висока духовність та мораль дозволили професору Фединцю стати не тільки видатним хірургом, але й ідеологом і проповідником здорового способу життя для мешканців краю. В цьому йому допомагав син і соратник Олександр Фединець, який за рекомендацією батька став першим головним лікарем обласного Будинку санітарної освіти.

Упродовж усіх років будинок на Театральній площі, 6 залишається центром професійного і духовного єднання інтелігенції краю з числа лікарів, вчителів, працівників культури, профспілкових діячів, які втілюють в життя благородні принципи профілактики захворювань шляхом санітарної освіти та пропаганди здорового способу життя. Тут постійно відбуваються засідання колегій управління охорони здоров’я, чисельних науково-медичних товариств, атестаційних комісій, а також числені конференції, прес-конфенції, семінари, курси, окремі заняття/лекції для різних цільових груп.

Завдяки співпраці Центру здоров’я з громадськими організаціями по виконанню спільних проектів профілактично-медичного спрямування за кошти грантів, у місто в тій чи іншій формі залучено близько 100 тисяч доларів. До речі, в усіх проектах цільовими групами завжди виступали мешканці Ужгорода, насамперд учнівська та студентська молодь, вчителі, медики, пацієнти лікувально-профілактичних закладів.

Крім того, ці приміщення – єдине місце в області, де медики можуть зібратися за межами лікувальних закладів для обговорення та вирішення своїх корпоративних питань чи проблем, які в кінцевому результаті завжди спрямовані на покращення здоров’я населення краю. Окремо зазначимо, що тільки за останні 12 років обласне управління охорони здоров’я та обласний комітет профспілки працівників охорони здоров’я вклали в реконструкцію, ремонти та утримання приміщень, в яких розташований Обласний Центр здоров’я, понад 700 тисяч гривень!

НЕМАЄ ДОКУМЕНТА – НЕМАЄ ОРЕНДИ?

Цікаво, що в юридичному відділі Ужгородської міськради взагалі відсутній договір оренди данного приміщення обласним Центром здоров’я. Разом з тим, медики ОЦЗ демонструють договір №694/0 (з відповідними підписами і мокрими печатками), який управління майнової політики міста уклало на оренду даних приміщень у 2004 році. Причому згідно пункту 9.2 договору, "... у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення ... Договору після закінчення строку його чинності протягом одного місяця, він вважається продовженим на той самий термін на тих самих умовах, які були передбачені цим Договором ...". Ніяких попереджень зазначеного змісту від управління майнової політики міста Центр здоров’я жодного разу не отримував! Але тільки нещодавно з’ясувалося чому. Річ у тім, що договір в управлінні майнової політики міста чомусь не зареєстровано!? Немає реєстрації документу – отже немає і самого документу. За логікою чиновників міста Центр здоров’я незаконно займає приміщення! Що це - службова недбалість чи далекоглядний злочинний злий умисел? – залишається тільки здогадуватися.

Якщо такий договір оренди відсутній в управлінні майна, то як пояснити походження та наявність рахунку № 32 від 15 березня 2007 р. на сплату оренди, який отриманий ОЦЗ саме з управління майна у березні цього ж року і, відповідно, сплачений до кінця року?!  

І ще про один цікавий нюанс. Згідно рішенню сесії обласної ради ще від 23.12.92 дані приміщення віднесено до комунальної власності області...

Наостанок.

Постановою Верховної Ради від 07.12.2000 № 2123 п. 7 приміщення, які займають медичні заклади, передавати в оренду іншим суб’єктам ЗАБОРОНЕНО. Але схоже, окремим посадовцям Ужгородської міської ради та зацікавленим особам з надмірними майновими і фінансовими амбіціями Закони не писані...

Колектив обласного Центру здоров’я
15 червня 2009р.

Теги: Ужгород, пл.Театральна, обласний центр здоров’я, КРУ, позовна заява, суд, міськрада

Коментарі

Гіляка 2009-06-16 / 00:33:00
Чому, чому? А тому що КРУ в долі з РАТОЮ. Ось роздерибанять черговий будиночок, поділять гроші і далі ще щось зметикують на двох. А хто ж перевірить КРУ? Ось вони і нахабніють. Не сіють, не жнуть тільки кровушку п ють. То з одних установ, то других.

Знавець 2009-06-15 / 23:51:00
Ну чого вони репетують ці медики? Невже думають що Рату зможуть переконати? Пацан собі вирішив і пацан зробить, так як він хоче. Вже маємо декілька прикладів - 1-а аптека, Молочарня... А скільки було галасу! Не допомогли ні журналісти, ні судові позови. Ужгородський мер хоч і лисий, але дуже хитрий і підступний. Так що не витрачайте час панове медики, а краще пакуйте валізи.

Клим 2009-06-15 / 20:11:00
У мене пропозиція - медичний бойкот всій родині Ратушняків. Ані щеплень, ані першої медичної допомоги. Може тоді трохи порухає своїми мізками - що ж за дурниці він робить.

Zorro 2009-06-15 / 20:09:00
Який же він дурненький і тупенький, той бідолашний Ратушняк. Напевно вже набереться і накрадеться тільки на тому світі... Не здивуюсь, якщо наступного разу замість аптек та медзакладів буде торгувати землею старих цвинтарів. От жадібна істота. Скоріше б мерські перевибори...

Іван 2009-06-15 / 19:55:00
Ну и Рата, ну и стратег... Это ж надо додуматься - столкнуть лбами две областные структуры. А бедному КРУ что уж совсем некуда податься, совсем хлопцы без крыши над головой остались?

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини