Василь Русин: „Контроль за фінансуванням медичних закладів – одна з умов ефективної діяльності системи охорони здоров’я в умовах кризи“

Чи залежить здоров’я населення від поліпшення фінансування медицини? Здавалося б, відповідь відома й вона – однозначна: поліпшення фінансування галузі медицини може лише сприяти здоров’ю людей завдяки якіснішому наданню послуг з обстеження хворих, забезпеченню хворих медикаментами тощо. А як воно насправді? Про це – у розмові з головою комісії з питань охорони здоров’я Закарпатської облради Василем Русином.

Василь Русин: „Контроль за фінансуванням медичних закладів – одна з умов ефективної діяльності системи охорони здоров’я в умовах кризи“

    - Василю Івановичу, Ви – досвідчений фахівець медичної галузі, знаний науковець краю. Як на Вашу думку, наскільки політична ситуація в суспільстві впливає на здоров’я його громадян?

     - Впливає і досить відчутно, але в основному, на жаль, негативно. Нестабільність взагалі позначається на здоров’ї будь-якої нації. У непростій економічній і політичній ситуації люди, передусім, похилого віку, потребують суттєвої соціальної підтримки. Через це мене сьогодні найперше непокоїть стан вітчизняної системи охорони здоров’я.

     - Конкретніше, будь-ласка?

     - Як на мене, а такої думки і члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, яку я очолюю, без реформи у медицині змін на краще нам не бачити. Криза поглиблюється, а це, у свою чергу, не додаєж здоров’я нашим співвітчизникам, а навпаки, маємо збільшення числа серцево-судинних захворювань, онкозахворювань, туберкульозу, ВІЛ/СНІДу тощо.

     У період реформування системи охорони здоров’я, переходу на загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування своїм основним завданням наша постійна комісія вважає збереження досягнутого позитивного досвіду, корисних напрацювань і здобутків. Система охорони здоров’я повинна неодмінно базуватись на профілактичній діяльності, а медико-санітарна допомога – мати чітке, професійне спрямування, бути ефективною і якісною.

     Тому в планах роботи депутатської комісії передбачено участь у розробці галузевих програм та рішень обласної ради, що спрямовані на вивчення стану справ у системі охорони здоров’я, зміцнення матеріально-технічної бази медичних установ, поліпшення медичного обслуговування населення, вдосконалення надання первинної невідкладної медичної допомоги, насамперед, в умовах переходу на загально обов’язкове медичне страхування тощо.

     - Що в умовах фінансово-економічної кризи є найбільш ефективним для поліпшення медичного обслуговування населення?

     - Найперше – це контроль за фінансуванням галузі охорони здоров’я, медичних закладів, галузевих програм тощо.

     Саме тому в березні 2009 року постійна комісія заслухала інформації управління охорони здоров’я ОДА про хід виконання рішень обласної ради за 2008 рік, які знаходяться на контролі у постійної комісії.

     Завдяки контролю, який постійно здійснюється комісією, припинено практику недофінансування галузі охорони здоров’я чи перекидання коштів на інші галузі, яке це мало місце в діяльності ради попередніх скликань.

     Зокрема, на виконання рішення обласної ради (№232 від 23.09.03 р.) „Програми розвитку нефрологічної, гемодіалізної служб та імуносупресивної підтримки реципієнтів з нирковим, печінковим та іншим трансплантатом на 2006 – 2010 рр.” із змінами та доповненнями (загальна вартість програми на період дії – 16877,4 тис.грн.) в обласному бюджеті на 2008 було передбачено фінансування в сумі 2564,0 тис.грн., із них на придбання розхідних матеріалів для проведення штучного гемодіалізу та перитонеального діалізу – 2364,0 тис.грн., придбання апаратів „Штучна нирка” – 200,0 тис.грн.

     За 2008 рік кошти використано в повному обсязі, зокрема, хворих з пересадженими нирками забезпечено витратними матеріалами для проведення штучного і перитонеального діалізу стовідсотково та закуплено 2 системи для проведення гемодіалізу.

     На виконання рішення обласної ради (№343 від 18.03.04 р.) “Про Програму зміцнення матеріально – технічної бази закладів охорони здоров’я комунальної власності області на 2004-2010 рр.”(загальна вартість програми на період дії 85359,4 тис.грн), із змінами та доповненнями в обласному бюджеті 2008 року затверджено 6036,4 тис.грн., з них на придбання обладнання – 4354,2 тис. грн., на проведення капітального ремонту та реконструкцію закладів охорони здоров’я області – 1037,7 тис. грн., на придбання м’якого інвентаря – 644,5 тис.грн.

     За 2008 рік кошти на реалізацію заходів регіональної програми використано стовідсотково, зокрема, придбано комп’ютерної техніки, медичного та іншого обладнання на загальну суму 3364,6 тис.грн.

     Рішенням сесії обласної ради V скликання від 14.12.07 № 420 затверджена Регіональна програма “Репродуктивне здоров’я населення Закарпатської області на період до 2015 року”.

     Загальний обсяг коштів, передбачений на реалізацію регіональної програми, становить 26970,7 тис. грн., у т.ч. 19868,9 тис. грн. – за рахунок обласного бюджету та 7101,8 тис. грн.– за рахунок бюджетів районів та міст. Фінансування програми розпочалося у 2008 році.

     Крім коштів, передбачених безпосередньо на реалізацію програми, ряд заходів здійснюються за рахунок коштів, передбачених у бюджетах інших регіональних програм та за рахунок коштів, передбачених у кошторисах обласного центру здоров’я, обласного центру планування сім’ї та обласного центру профілактики та боротьби із СНІДом.

     Зокрема, у рамках співпраці з Проектом „ Здоров’я матері й дитини ” з березня 2007 р. проводяться тренінги для працівників пологових залів, витрати на які частково, а саме: проїзд і проживання слухачів, закупівля для слухачів канцелярських товарів тощо, здійснюються за рахунок місцевого бюджету та позабюджетних коштів.

     Працівниками Центру з профілактики та боротьби із СНІДом та Обласного Центру здоров’я постійно розробляються інформаційно-просвітницькі матеріали для закладів освіти щодо пропаганди здорового способу життя, правил безпечної поведінки для різновікових груп дітей та молоді. Видані брошури та буклети розповсюджуються під час проведення лекцій та семінарів у навчальних закладах. При зверненні навчальних закладів за допомогою в інформаційних матеріалах заклади охорони здоров’я надають їх по мірі можливості.

     З учнями та студентами проводяться заняття на теми: “Фізіологічний розвиток підлітків”, “Профілактика статевих інфекцій”, “Сучасні методи контрацепції”, “Гігієна дівчат - підлітків”, “Консультування по контрацепції”, „Психічне здоров’я як компонент здоров’я в цілому”, „Психогігієна статевого життя”.

     Здійснюється розповсюдження інформаційних матеріалів в місцях масового перебування молоді.

     За ініціативою ОДА управлінням охорони здоров’я та відділом у справах національностей проводяться зустрічі керівників та спеціалістів управління охорони здоров’я, керівників обласних лікувально-профілактичних закладів з лідерами ромських общин області, на яких обговорюються актуальні питання щодо організації надання медично-санітарної допомоги 30-тисячному ромському населенню області.

     Починаючи з 2007 р. громадська організація “Школа здоров’я”, управління охорони здоров''я та управління освіти і науки ОДА реалізують проект за підтримки Мережі нідерландських благодійних фондів для країн Центральної та Східної Європи під назвою „Збережемо репродуктивне здоров’я жінок Закарпаття”, який передбачає проведення просвітницької роботи серед дівчат-підлітків та жінок. Беручи до уваги багатонаціональність мешканців регіону, просвітницькі матеріали, призначені для дівчат випускних класів середніх шкіл та середніх спеціальних навчальних закладів області, видаються різними мовами.

     За рахунок коштів, передбачених на реалізацію програми “Репродуктивне здоров’я населення Закарпатської області на період до 2015 року” протягом 2008 р. для підрозділів охорони материнства і дитинства ІІ та ІІІ рівня закуплена діагностична апаратура, перинатальної допомоги, в т.ч. створення умов для виходжування новонароджених з надзвичайно малою вагою на суму 1196,5 тис грн., для закладів області закуплені ін’єкційні препарати заліза для лікування тяжких форм анемії у вагітних на суму 13,8 тис грн., антибактеріальні засоби з метою попередження септичних ускладнень у породіль та новонароджених на суму 111,0 тис грн. , препарати для лікування дихальних розладів новонароджених на суму 73,9 тис грн., для здійснення заходів про ранньому виявленню раку шийки матки у жінок закуплено розхідних матеріалів для цитологічного скринінгу на суму 300,0 тис грн. (за рахунок видатків, передбачених по Програмі профілактики, діагностики та лікування злоякісних новоутворень населення області на 2007-2010 роки), на суму 20,0 тис грн. закуплені матеріали для оперативного лікування жіночих захворювань.

     На виконання рішення обласної ради (№716 від 16.03.06р.) “Про Програму медикаментозного забезпечення ветеранів ВВв на 2006-2010 рр.” із змінами та доповненнями передбачено в обласному бюджеті 2008 року кошти в сумі 900 тис.грн., в т.ч. на придбання слухових апаратів – 300,0 тис. грн., пільгове медикаментозне забезпечення – 600,0 тис.грн.

     Рішенням сесії Закарпатської обласної ради (№ 498 від 12.03.08 р.) видатки на забезпечення ветеранів Великої Вітчизняної війни пільговими медикаментами по вищеназваній програмі були передані райміськбюджетам, як інша субвенція.

     Крім того, у 2008 році на придбання слухових апаратів для пільгової категорії населення використано 295,6 тис.грн., зокрема, закуплено 161 слуховий апарат для дорослих та 112 – для дітей.

     Також, заслухано інформації про виконання рішенням 13 сесії IV скликання Закарпатської обласної ради (№413 від 14.09.04р.) „Про Програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2004-2008 роки“ із змінами та доповненнями у 2008 р. передбачено кошти в сумі 427,8 тис. грн. – усі заходи профінансовано в повному обсязі.

     Рішенням сесії обласної ради (№652 від 22.12.05р.) затверджена „Обласна програма Цукровий діабет на 2006 – 2008 роки”. Загальна вартість фінансування з обласного бюджету на весь період дії програми 3725,3 тис.грн., з них на придбання медикаментів та виробів медичного призначення у 2008 році передбачено 680,0 тис.грн.

     Кошти, передбачені у 2008 р. на виконання заходів вказаної програми, використано повністю, зокрема, для придбання цукрознижуючих препаратів – 445,9 тис.грн., виробів медичного призначення (візуальні тест – смужки, тест – смужки до глюкометрів) – 234,1 тис.грн.

     Крім того, відповідно до орієнтовного плану роботи постійної комісії на 2009 рік, у ІУ кварталі поточного року планується заслухати інформацію управління охорони здоров’я ОДА про хід виконання регіональних програм з питань охорони здоров’я за 9 місяців 2009 року.

     - Окресліть, будь ласка, коротко завдання постійної комісії, на які необхідно звернути особливу увагу на обласному рівні.

     - Найперше – це сприяти у подальшому поліпшенні матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я І і ІІ рівнів надання допомоги, зокрема, реанімаційного, рододопоміжного та приймальних відділень районних та центральних районних лікарень, а також забезпечення санітарним транспортом, насамперед, закладів сільської місцевості.

     - І – насамкінець. Щоб ви хотіли побажати своїм колегам напередодні професійного свята?

     - Користуючись нагодою, хочу привітати всіх медиків з наступаючим святом. Сподіваюсь, що кожен, хто приходить працювати в медицину, зрештою, усвідомлює свою важливу місію: стояти на сторожі найціннішого – людського життя. Ми всі чудово розуміємо, що сьогодні медики опинилися в непростій ситуації через недофінансування системи охорони здоров’я, дефіцит медикаментів. Однак ми повинні бути оптимістами. Бо ж слово лікаря, як і письменника, покликане повернути тому, хто потре¬бує, втрачену гармонію з оточуючим світом, віру у те, що завтра буде краще. Воно може підбадьорити, стати „щитом і бальзамом для ран“ як фізичних, так і моральних, і навпаки, перекреслити всі сподівання людини. Тому від усього серця бажаю вам міцного здоров’я, сили, терпіння і наснаги у розбудові медичної галузі, Божого благословення у ваших домівках.

Інтерв’ю вела Марія Кажмір, Закарпатська обласна рада
12 червня 2009р.

Теги: Ужгород, здоров’я, медична галузь, фінансування, профілактика, Василь Русин, медикаменти, ліки

Коментарі

Калмик 2009-06-12 / 13:10:00
Другими словами,ВОРОВАТЬ МЕНЬШЕ НАДО, как это делается в ужгородской районной медицине!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини