Справжній Біров

В автобусі дорогою до закарпатського Вилока довелося почути чимало неймовірних історій, з яких на правдивість претендують максимум 10%. Люди розповідали один одному і про розвалені будинки в Мужієво, і про стелю Виноградівської гімназії, яка завалилася прямо на дітей. Про жінку з Берегова, яка вистрибнула під час землетрусу з третього поверху будинку. Народ з точністю до хвилини «спрогнозував» усі наступні землетруси і розрахував їхню силу за шкалою Ріхтера.

Справжній БіровОднак найбільше вразила жіночка на Ужгородському автовокзалі, яка о шостій ранку зі сльозами на очах чекала на Виноградівський автобус.
Стурбована, хотіла дізнатися що коїться у місті і чи не постраждали її діти, адже сусідка сказала, що землетрус там сягнув 8-ми балів! Разом з водієм ледве вдалося заспокоїти бідолашну, однак вона залишилася чекати на вокзалі наступного виноградівського автобусу.

Однак історії про землетрус – це лише ремарка, в Петрово я їхав аби поспілкуватися із легендарним Антоніном Біровим, який незважаючи на те, що вся його сім’я переїхала жити в Угорщину, відмовився покидати рідну домівку. Та ба… В той день Антонін Біров, якому вже за вісімдесят, дуже погано себе почував. Тому довелося обмежитися лише розповідями про нього і той спадок, яке він залишив своїм землякам, голови Петрівської сільської ради Степана Ійлеша. За його словами, Бірова, коли той був головою колгоспу, так не цінили як нині. Сьогодні ж в селі не раз доведеться почути: «А от за Бірова…» і згадувати справді є що. В той час село переживало справжній розквіт. «Все, що ви бачите тут, — розповідає сільський голова — створено його руками». І справді, хто таке бачив, щоб у селі був свій спорткомплекс, картинна галерея, музей, кегельбан, 50 метровий тир і навіть… сільський парк атракціонів із величезним «чортовим колесом». У Петрово і навколишніх селах, що належать до Петрівської сільради діють п’ять шкіл, два дитячих садки та ще й школа мистецтв.

До розвалу Радянського Союзу у Петрово функціонували цегляний та консервний заводи, підприємство, яке виробляло оптику і навіть завод із виробництва рибальського знаряддя.

Усе вищеперераховане – плоди роботи колгоспу-мільйонера. На той час господарству належало 6,5 тис. га земель, з них 1027 – оброблялися. В селі був автомобільний парк, який налічував 120 одиниць різнопрофільної техніки. І це, не враховуючи понад 100 тракторів різних видів.

Після 1991 року майно оцінили у 8,5 мільйонів гривень, а згодом усе розпаювали. За словами Степана Ійлеша, з колишнього великого колгоспу не залишилося практично нічого, однак під час розпаювання майже нічого не знищили, окрім трьох корівників і тютюносушилки. «Нині люди кажуть, що тоді легко було, бо Біров був депутатом і йому допомагали з центру, — розповідає сільський голова. — А я кажу — чому ти не став депутатом і не досягнув того рівня як Біров? Хто тобі забороняв? Повірте, і йому не легко було адже на той час в колгоспі працювало понад 3 тисячі людей. В селі будувалися цілі нові квартали. Створювалися нові вулиці. А нині що? Маємо на території села 152 юридичні особи, в тому числі 85 фермерських господарств. В сумі працює близько тисячі чоловік – всі інші на заробітках».

Та все ж чимало із збудованого Антоніном Біровим вдалося зберегти до нині. Продовжує функціонувати один із найбільших обласних спорткомплексів, куди приїжджають займатися спортсмени з навколишніх сіл і навіть районного центру. У робочому стані знаходиться і парк атракціонів, який в будь-який момент можна запустити в дію, однак дуже дорого коштує дозвіл, а тому ця справа наразі збиткова. Минулого року парк функціонував, однак залишився в боргах.

Коли в Бірова просили гроші то він завжди казав, що гроші розходяться і нічого не залишається. Всі кошти він вкладав на розвиток села, будував нові об’єкти. І тим, що він створив, може похвалитися не кожне місто, не кажучи вже про село. Що тут скажеш – справжній біров.
Андрій ГАНУСИЧ, "Старий Замок "Паланок"
30 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини