Закарпатці заквітчують свої обійстя і хати, аби нечисть не мала сили

У моєму рідному селі Малий Раковець на Іршавщині з-давен-давен, відколи себе пам’ятаю, напередодні Цвітної Неділі (це свято у різних селах України називають по-різному – Зелені свята, Свято Святої Тройці, Зелена (Клечальна) Неділя), у п’ятницю, наша покійна баба Марія до схід сонця ходила у гущу, неподалік, і приносила оберемок ліщинових гілок, які потім тикала у всі закутки обійстя. Вдень ми із сестрами і братами з топориками йшли у ту ж гущу і вирубували кілька невеликих берізок, які у нас називають "попами", і приносили додому.

Закарпатці заквітчують свої обійстя і хати, аби нечисть не мала сили

Навпроти кожного вікна і вхідних дверей, навіть хлівних, прилаштовували їх у попередньо виколупані металічним ломиком ями. Наша баба, як і всі старожили села, казала-пояснювала-повчала, що саме до світанку Русальної п’ятниці це треба зробити, аби ніяка нечисть не мала моці (сили) зайти на обійстя. У п’ятницю заборонялось робити будь-які польові, городні роботи чи прати у потоці. Казали так: то є Русальна п’ятниця і ґаздинями того дня є русалки. Забороняється цього дня працювати на будівництві, бо Русалка може двигнути людину.

П’ять років тому жестянщик Петро впав з шестиметрової висоти і лише дивом залишився живим, правда зазнав багато травм і був терміново госпіталізований до лікарні, де йому наклали гіпс на руку, зашили рвані рани.

У суботу зранку хтось із сім’ї ішов у центр села, де ростуть розлогі липи, і приносив декілька липових гілок. Ними та ароматними польовими квітами – чебрецем, ромашкою, м’ятою, волошками, конюшиною – оздоблювали підметені кімнати. Наші хати упродовж наступних днів (лише наступної середи прибирали все зілля, трави, гілки і несли у хлів) набували й справді казкового вигляду, що випромінювало якусь незбагненну радість. Ми, діти, все це залюбки робили, бо вірили, що усяким там босорканям, мавкам, русалкам, яким нема спокою і їхні чари набувають сили, особливо напередодні та у ці великі християнські празники, ми приготували "добрі страви", від яких вони затулятимуть носа і тікатимуть у скаля.

Власне кажучи, ми з братами і сестрами ще й сьогодні стараємося відвідати рідне село, побувати у ці свята у батьківській хаті, аби вдихнути аромат чебрецю, подивитися, як стоять "попи", пригадати, як цього свята ми чекали у дитинстві, наїстися колачів, файно одягнутися і піти до церкви. Благо, що звичаї й обряди, які успадкували християни ще з язичницьких часів (У дохристиянські часи Трійця означала пошанування Сонця, Зеленого Дива, Води та Землі), зберігаються у Малому Раківці, які так радують нас, уже дорослих.

Кілька років тому я знімала кімнату в одному з особняків Ужгорода. Наближались Зелені свята. Господарям розповіла про звичаї та обряди у моєму рідному селі. Вони, як християни, також дотримувалися народних звичаїв, але через зайнятість господиня відклала клечання до суботи.

У Русальну п’ятницю я затрималась допізна на одному з мистецьких заходів. Там розмова була цікавою, змістовною, отож і додому не поспішали. По домівках розійшлись пізно, близько одинадцятої ночі.

Зайшовши на обійстя свого орендованого житла, раптом на мене вискочив наш сторож – пес Чопік і почав дивно лаяти. З переляку і несподіванки я блискавично опинилась на самому вершечку розлогої яблуні. До цих пір не можу збагнути, що мене угораздило туди задертися і як я звідти не звалилася на землю. Так добру годину протремтіла на дереві, періодично гукаючи імена-по-батькові своїх господарів і годуючи скаженілого пса тістечками, які прихопила з шведського стола. Околиця переповнилася псячим гавкотом і моїм репетуванням-галасуванням.

Не знаю, що на мене більше вплинуло – страх, що до ранку доведеться сидіти на вершечку дерева, лічачи зірки і милуватися повним місяцем, чи думки, що господарів вбили, і тут без міліції не обійтись, але я почала хреститися і молитися. І раптом мене за волосся і за праву ногу хтось чи щось смикнув, а пса ніби током ударило – занімів і кулею побіг поза маєток.

Я зіскочила з дерева – і до воріт, а далі до готелю, що знаходився неподалік. Адміністраторка, огрядна жінка, не йме віри, що сталося, а я кілька хвилин не могла слово промовити. Коли пані промовила "Господь з тобою", я ніби ожила і попросила скористатися телефоном. Здавалось, що господиня ту слухавку підняла через декілька годин.

За мить вона зустріла мене біля воріт, а ще за кілька хвилин нас обох із Чопіком кропили свяченою водою. А наступного ранку було покроплено і заклечано все обійстя.

Дві жінки, які були зі мною на тому мистецькому заході, розповіли, що вони, ідучи додому, заблукали. Своїх домівок дісталися о другій ночі.

Майже у всіх населених пунктах України збереглося клечання домівок та обійсть. У неділю у церквах святять зілля. Після богослужіння свяченою водою коплять криниці.

Тетяна Грицищук, "Неділя"
11 червня 2009р.

Теги: Іршавський район, Малий Раковець, Свята Трійця, звичаї, Русальна п’ятниця, культура

Коментарі

Раковицькый 2011-01-23 / 20:08:00
Я тоже із Ракювця

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини