Філософ Ловачки

Відомому закарпатському журналістові Юрію Клованичу виповнилося 50

Юрій Клованич на дачі з погарчиком вина
Юрій Клованич на дачі з погарчиком вина

До Дня журналіста хочеться розповісти про людину, яку через власну скромність практично не знає широкий загал. Хоча сучасну закарпатську журналістику вже важко уявити без його посмішки з напівсивої бороди. І не тому, що Юрій Клованич вже 12 років очолює унікальний мукачівсько-ужгородський проект – обласну газету "Старий Замок "Паланок". А тому, що через шпальти цього видання пройшло десятки новинарів, чимало з яких стали обличчям закарпатської журналістики.

Кожен редактор має свій стиль керування газетою. Юрій Федорович уособлює найдемократичнішу її форму. Його журналісти мають максимальну творчу свободу. Працювати з ним – одне задоволення. У цій довірі до людей, доброзичливості, філософському сприйнятті світу, уникнення зайвої емоційності та конфліктності  -- сильні сторони редактора-Клованича.

А народився він за іронією долі у Всесвітній день солідарності журналістів – 3 травня 1959 року в селі Бороняво на Хустщині. Це велике поселення утворилося в основному переселенцями з Верховини. І про своїх предків – Клованичів та Остолошів (за мамою)  – Юрій Федорович знає, що походять з Міжгірщини та Лисичева. Прадід Федір, який дякував у церкві, дав землю в центрі села під будівництво мурованого храму. На честь нього нарекли і батька майбутнього редактора Федором.

Остолоші (з мадярської – столяри) були ремісниками, працювали в Лисичеві в мануфактурі біля славної нині водяної кузні "Гамора". На той час ремісник був поважним фахом. Недарма й дід Іван закінчував Хустську гімназію.

Цікаво, що обидва діди Юрія Клованича зустрілися в таборі для військовополонених у Румунії. Як більшість закарпатців, вони здалися в полон при першій можливості. Тоді ще вони були не сватами, а просто земляками. Михайло Клованич страшного табірного голодування не витримав і помер на руках свого молодшого брата Йосипа, який дивом теж опинився у цьому ж таборі. Від великого жалю за братом незабаром пішов у сиру землю і молодший. А Іван Остолош повернувся в Бороняву з сумною звісткою для Клованичів.

Там лишилася дружина Михайла з чотирма діточками та великим ґаздівством: воли, коні, корови. Федору, батькові майбутнього журналіста, йшов тоді одинадцятий рік. Не дивно, що праця в цій родині є найвищою цінністю. Чи не все життя, як і більшість закарпатських чоловіків, провів Федір Михайлович на заробітках, годуючи чотирьох дітей.

Вояк Юрко Клованич з молодшою сетсрою Світланою та бабкою Анною, 1981 рік

Юрко був найстаршим, бо первісток помер ще немовлям. Через це мати за народним звичаєм ніколи не їли яблука до Спаса. Бороняво, котре мало свій греко-католицький чоловічий монастир, здавна славилося релігійністю. Бабка Анна Клованич ревно стежила, аби діти перед сном молилися та в неділю ходили до церкви.

Після 4-х класів Боронявської школи малого Юрка віддали до Хустської школи-інтернату. На той час це був один із кращих навчальних закладів на Мараморощині. Випускники цілими класами вступали до вишів. Вчитися сюди приїжджали не лише з Хустщини, але й з інших районів. Закінчували Хустську школу-інтернат такі відомі люди, як академіки, видатні вчені Юрій Глеба, Вільгельм Фущич, брати Каневські.

Та Юрко мав своїх "академіків". Адже разом із ним вчився Петро Мідянка, на рік молодший був Василь Габор. Обидва стали відомими українськими літераторами. Корову пасти не треба було, ріпу копати теж, тож хлопці під пильним оком вихователів мусили вчитися. Зате на суботу-неділю їх відпускали додому, на село.

Редактор хустської районки Іван Губаль викладав у школі-інтернаті українську мову. Та й сама редакція "Ленінської правди" знаходилися навпроти. Ось так Юрко й причастився до журналістики. Спочатку писав замітки та кореспонденції, а у випускних класах вже й репортажі, котрі творив на пару з ще одним хустським "неофітом" Мирославом Дочинцем. Щоправда, далі їхні долі розійшлися. 

Мирослав після першої невдалої спроби вступити на львівську журналістику пішов у робітники лісокомбінату, а Юрко зайво не ризикував і став студентом УжНУ.  Вирішив, що українська філологія – це майже теж саме.

Тут сформувався свій творчий осередок. Адже однокурсниками були Петро Мідянка, Василь Зубач. На молодших курсах вчилися Іван Ребрик, Любомир Белей, Василь Кіш. На старших – Андрій Дурунда, Павло Чучка, Михайло Носа, Василь Маровді, Юрко Ковач. Одне слово, ціле покоління.

На останньому курсі виникла колізія з Петром Мідянкою, в якого "викрали" щоденник. Показали його автору вже в обласному КГБ, з червоними підкресленнями підозрілих фраз. Петро витримав непрості "профілактичні" розмови, а вони всі – ще одне підтвердження, в якій країні живуть. 

У студентські роки й Юрко перехворів літературною болячкою. Під впливом латиноамериканців Маркеса, Карпентьєра, Льоси, тодішніх російських авторів Астаф’єфа, Распутіна, Бєлова, які оспівували глибинку, сам почав писати. Назбиралася збірка новел, яку й передрукував власноруч на машинці. Але молодість – пора крайностей. Почувши різкий відгук, піднявся у виноградники над гуртожитком і пустив з димом те, що так важко створював. Тоді й пообіцяв собі більше нічого "такого" не писати.

Хоча літературу й далі любив. Збирав власну бібліотеку, купуючи все, що представляло цінність. На щастя, вже забезпечував себе сам. Підпрацьовував кочегаром, розвантажував вагони.  На літо щороку їздив з батьком на шабашку та в студентські будзагони. Там, у Підмосков’ї, Тюмені, Ростові, Вологді освоював будівельні спеціальності: мурував, бетонував, штукатурив. А головне – пізнавав світ. За два місяці міг заробити тисячу рублів – величезні гроші на той час. Так що й помагав батькам, які в той час будувалися.

По закінченню університету – новий поворот. Молодого вчителя направляють вчити української мови у російську школу міста Жданов (тепер – Маріуполь). Більше року він не витримав і пішов просити в завоблвно відкріплення. Той поспівчував і сказав, що не заперечуватиме, якщо знайде роботу вдома.

Працював два роки у школі-інтернаті в Липчі, а далі подався інструктором на турбазу "Нарцис". Вчив пішохідному туризму, підіймаючись у крутогори, велосипедному, лижному і навіть сплаву по Тисі. Поміж тим досліджував історію Хустського антифашистського підпілля, опублікувавши власну версію у 4-х номерах "Молоді Закарпаття". Статтею зацікавилися спеціалісти з "недремного ока". Чому це ви такі розумні? Що хочете вияснити? Давайте з нами співпрацювати! Он у вас скільки туристів щодня. Знаєте, скільки серед них ненадійних?

Після будзагону другого курсу української філології, 1978 рік.

Та Юрко всі спроби про "співпрацю" м’яко погашав. А тим часом товариш дитинства Мирослав Дочинець закінчив львівський журфак, одружився і опинився власкором "Молоді Закарпаття" в Мукачеві. Розвідавши ситуацію в місцевій районці, порекомендував туди земляка. Так Юрко вперше став двома ногами на журналістську ниву. Це було 25 років тому.

"Прапор перемоги" мав тоді 22 тисячі накладу. Про такі тиражі наші обласні газети вже й не мріють. Спочатку спецкором, а далі заввідділом сільського господарства  пережив із новинкою дуже цікавий період – з 1984 по 1991 рік: від глибокого застою до перебудови, гласності, демократії і зрештою – падіння останньої імперії Європи. Все відбувалося на його очах. До речі, працюючи заввідділом, Юрко умудрився не вступити до комуністичної партії.

Живучи у гуртожитку для молодих спеціалістів, прозваний у народі гумористично-ласкаво "тепшою", познайомся з лікарями, вчителями, юристами, архітекторами, яких направляли на роботу до Мукачева.  Тепер вони – цвіт міста над Латорицею. Всіх їх Юрко знає особисто, по спільних гуртожитських буднях.

У 1991 році крутий період переживала не тільки країна, але й самі її мешканці. Інфляція, дефіцити, брак елементарного та ще й родина з трьома дітьми вимагали нових рішень. Навіть найнесподіваніших.

А тут якраз знайомий попросив підшукати робітників для роботи в Чехії. "Я теж іду" -- відказав Клованич, потрапивши у першу чергу новітніх українських заробітчан на Заході. З 1991 року по 1994-й  будував у Брні, Карлових Варах, Простєйові, Кійові, Празі.

Після традиційної служби Божої в українській греко-католицькій церкві біля Карлового мосту познайомився із закарпатцями, які давно стали пражанами. Довго живучи далеко від Батьківщини, вони продовжували залишатися свідомими українцями. Серед них – і Василь Клочурак, рідний брат президента Гуцульської республіки. З останнім не раз потім зустрічалися на пиві в кав’ярні "Метро". Бував він і вдома у знаменитого закарпатця, чия донька – Галина Павловська стала відомою чеською письменницею.

Чехія теж переживала цікавий період – перехід від соціалізму до капіталізму. Тож щоранку купував чеські новинки, уважно вивчаючи, що і як пишуть чехи. "Пане Їржі, ви не виглядаєте на робітника?" -- якось підозріло запитав його власник. "Та ні, я просто люблю читати", -- віджартовувався Юрко. Але, зрештою, доробився й до бригадира. Знання чеської мови плюс природний розум, працьовитість, уміння ладити з людьми, самодисципліна далися взнаки.

Та матеріалу довкола було стільки, що руки просто чесалися. Причому в Україні про це нічого не знали. Приїхавши у відпустку, пише великий нарис "Наші в Празі", який друкується в чотирьох номерах "Новин Закарпаття". Кілька інформацій навмання надсилає до найкрутішої тоді української газети "Киевские ведомости". Аж тут раптом дзвінок з Києва: "Пишіть заяву. Беремо вас власкором". Ось так із робітника знову став журналістом.

Його журналістські розслідування і репортажі мали чималий резонанс. І зараз пригадую статтю "Ліжко для Президента", в якій описувалися фантастичні гроші, викинуті на меблі для Кучми. Писав, не озираючись на авторитети. Тому й не раз погрожували.

А далі знову стався несподіваний поворот. У 1997 році тодішній мер Мукачева Віктор Балога запросив на розмову і запропонував створити потужну газету. Адже гріх, що таке місто не має свого інформаційного голосу. Так і народився "Старий Замок "Паланок", якому нині вже дванадцятий рік.

Вік для газети в наших умовах – немалий. Всього було – і кількарічний поділ на дві редакції, і судові позови, які в сумі сягали півмільйона гривень, і заборона продажу газет, коли редакція сама змушена була стати за прилавки, і арешт рахунків та опис квартири. До речі, пошук в Інтернеті на ім’я Юрій Клованич видасть вам тільки одні судові переслідування, про які писали чи не всі центральні ЗМІ.

Зрештою, він хотів внести і щось свіже у закарпатську журналістику, розширити її обрії. Так виник кольоровий спецпроект "Закарпаття на зламі тисячоліть", додатки "Вечірній Ужгород", "Вечірнє Мукачево", "Вечірній Мараморош". Клованич не видумував велосипеда, а йшов давно протореною дорогою цивілізованих ЗМІ: приходити до читача з місцевою, найцікавішою для нього інформацією. На жаль, цим проектом не судилося довге життя.

Ми розмовляли з Юрієм Федоровичем на його дачі, куди він вже давно перебрався жити. Купив її на гроші, зароблені в Чехії. Розповідає, що якось подивився зі свого балкону у Росвигові на гору Ловачку, яка цвіла навпроти, і запалився думкою купити там землю. За десять хвилин перейшов через трасу на Ужгород, зустрів діда і запитав: "Чи ніхто не продає тут ділянку?". "Я продаю", -- відповів старий. Одразу і вдарили по руках.

Нині тут двоповерхова ошатна садиба, зведена власними руками. У каменистому грунті ростуть такі екзоти, як ківі, лимон, гранат, мигдаль, інжир, хурма, лаврове дерево. Справжній ботанічний сад! Що зробиш, любить Юрко землю, свято шанує її, як і його предки-селяни.

  Юрій Клованич. Позаду -- 50.

У чорному ковбойському капелюсі "Колорадо", який привіз з Америки разом із військовими черевиками підрозділу "морські котики", в тьмаво-зеленій майці, з погаром власного червоного вина та сигаретою, яка димить у весняне небо, Юрко після паузи кидає: "Таке враження, що з 50 років треба починати все по-новому".

Я йому вірю, бо він ніколи не боявся змін. Ні коли водив туристів навпростець до Усть-Чорної, ні коли стояв на риштуваннях чеських новобудов, ні коли починав газету, яка вже стала історією крайової журналістики.

От тільки який поворот у своїй долі Юрій Клованич започаткує на цей раз?

Олександр Гаврош, Ужгород
06 червня 2009р.

Теги: Юрій Клованич, Мукачево, "Старий Замок "Паланок", журналіст

Коментарі

Микола Б. (Б.-це не професія, а прізвище) 2009-06-13 / 15:30:00
Славного Юрія Федоровича щиро вітаю з першою третиною земного життя! Кращому журналістові не тільки Закарпаття, а і всієї України і...бажаю міцного здоров'я. терпіння і витривалості, мужності і любові не тільки у власній родині, але і в колі друзів...Ми, "київські закарпатці", пишаємося тим, що маємо такого земляка і таку газету("Ст.з. "П"), яку ми інколи навіть читаємо (бо у нас її нема...). А щодо "50!" - то Ви праві, це тільки початок справжнього життя, початок "свідомого усвідомлення" самого себе, як складової частини ЛЮДСТВА... Хай Вам Бог! Микола, Київ.

Народ 2009-06-12 / 16:08:00
Юрій Федорович!

Хоч із запізненням, але вітаю !!!!- дуже важко в наш час бути християнином і не забувати про хороших людей.:)))

Не зважаючи на будь-які обставини - добрі чи погані - бажаю здоровя в першу і другу і третю чергу. А все інше само прийде....

ember 2009-06-09 / 09:57:00
Jurko, vitaju! Kansas City za tvoim vinom plache:)

A za tvoim zdorovym jumorom vsja pudkarpatska zhurnalistyka!


Shche raz: éljél soká!!!!!!

*** 2009-06-09 / 07:21:00
Цілковито погоджуюся з останнім коментарем.

pfr 2009-06-08 / 23:44:00
Трикрапочний, ти зроби у 80-тисячному місті нормальну серйозну газету (не агітбюлетень), а тоді разглагольствуй, хто жертва режиму, а хто - ні. Робити таку газету - це приректи себе на вічну війну із цензорами, тими, хто хоче ними бути і тими, на кого вони мають вплив. Клованич балансує на грані своїх можливостей. А не помиляється лише той, хто нічого не робить.

*** 2009-06-08 / 21:09:00
І у Вас така прохвесія? Щодо того, хто як живе, як мається (з числа журналістів) – зробіть адресно-анонімне опитування. Хоча й це дурня, бо панчуки від журналістики відповіді не дадуть.

Урзус 2009-06-08 / 15:43:00
"На Закарпатті жоден журналіст не розкошує, всі перебувають на межі виживання." - ой,не кажіть. Є такі, що й непогано влаштувались. Але мушу погодитись із Соррі - Балога до цього прямого відношення не має. Продажні "заслужені" були й до нього, і будуть після нього. В них ніс дуже чутливий, знають, коли і кому служити. От Віктор Андрійович, щойно був Месією, а вже сьогодні закликають його йти геть та ганьбитись. Або таврували режим "янучарів", а потім - оппа! - і вже за "каоліцію". А як обламалися, то знов таврують. Така вже в них прохвесія :)

*** 2009-06-08 / 15:27:00
Ой, "тезко три крапки" ви говорите дурницю, в яку самі навряд чи вірите.


Можна подумати, в інших областях інакша ситуація. Чи й там Балога всіх нагнув?

сорри 2009-06-08 / 12:31:00
Я не фанат Балоги. Але коли бачиш, як дехто аж захльобується в своєму партійному антибалогізмі - стає тошно. До чого тут Балога? Які "наслідки балогівського режиму"? Яким чином Балога впливав на матеріальний стан закарпатських журналістів, окрім того, що, справді, дав якійсь кількості з них роботу і, відповідно, зарплату? Але ж це робить і Ратушняк, причому - одразу аж у трьох газетах плюс у своєму кишеньковому сайті. То чому би не говорити про "наслідки ратушняківського режиму"? Принаймні, в розрізі Ужгорода? Або про " наслідеи тимошенківського режиму"? В масштабах всієї країни? Бо хіба не ЮВТ зараз прямо впливає на наповненість наших гаманців?



Дістали вже такі замовні партійні горе-коментатори. Час від часу зарікаюся коментувати ці глупості, але знову і знову зриваюся. Не можу байдуже пройти мимо ідіотів, які претендують на статус пупів Землі...



Ну не можу, і все тут...

*** 2009-06-08 / 11:18:00
*** 08.06.2009 11:02 Ми всі жертви цього режиму. На жаль, матеріальна складова нашого життя переважує решту – працюємо, щоб мати що їсти. На Закарпатті жоден журналіст не розкошує, всі перебувають на межі виживання. І це також наслідок балогівського режиму – з нас поробили слуг, які мають радіти одноразовим подачкам і всякчас ставити підніжки своїм же колегам, якщо є можливість отримати і другу, і третю, і т.д. подачку.

*** 2009-06-08 / 11:02:00
Знаєте, товаріщі, ніхто Клованича силою не примушував працювати на Балогу та Єдиний центр. А ви з нього ледь не жертву режиму робите.

Урзус 2009-06-07 / 12:25:00
Ото почитав коменти і думаю собі - щоб таке хорошого написати про "Старий Замок", аби не образити пана Клованича, напевно, хорошу людину. Але й щоб не втрачати свого стилю "любові" до Балоги. І додумався - є таки щось хороше у "Старому Замкові". Там хороша телепрограма, із кадрами і описами деяких фільмів. І на тому спасибі :)

Олекса 2009-06-06 / 22:42:00
Všechno nejlepší! Дам собі пивка в Празі за закарпатських колег Юрка та Сашка, ну й інших класних гуцулів-верховинців! :)

rasta 2009-06-06 / 19:10:00
А я згадав, що наш великий еротоман Гаврош як раз швиденько і перемітнувся до того дублікату "Старого замку", який Берец (той ще хлоп) випускав. А тепер у Клованича типу дружнє interview бере. Отакої. Ко ще скаже, же закарпатські журналісти - криштально чисті і пухнасті? Соромно...

*** 2009-06-06 / 16:31:00
rasta, Гаврош місяць чекав, щоб написати правду про нищення Клованича Балогою. Раніше, тобто на Юрків ювілей, сиротятко, не міг. Бо Балога на той момент ще не подав у відставку.


А так, звісно, усе правильно. Юра, а не Подолячка (тим паче не Мигалина) заслуговує бути заслуженим журналістом України. Загалом ці державні відзнаки Юркові не потрібні. Йому потрібне товариство тих колег, з ким би він зробив виняткову газету, відмінний ринковий продукт, а не кишеньковий балогівський РІА "Простір".

Юро, тримайся!

Бєломорець 2009-06-06 / 14:55:00
У мене особисто скверний характер, то факт. На нереалізованість не жаліюсь, і якщо ОДА не вручила мені в День журналіста якусь побрякеньку, то якось легко можу пережити. А Ви стрілки не переводьте, факт є факт: Клованич - чудова людина, але "Старий Замок - Паланок" згубив Паліха та його "Простір". Колись я пишався, що мав до неї відношення, тепер ганьблюсь казати :(

сорри 2009-06-06 / 13:18:00
Ага, тепер, коли Юля з Януковичем кохається, ви уже всі не бютівці...:)



А взагалі, у вас що, всередині накопилася критична маса лайна, яку обов"язково треба вихлюпнути на інших, аби зіпсути їм святковий день?.. :)



Своє ставлення до журналістики, і закарпатської - зокрема, я тут уже висловлював. Тоді ви мовчали. А нині, коли у людей свято, у вас - внутрішня необхідність його зіпсути.



Це все - від скверності характеру?.. Чи від особистої нереалізованості?.. :)

Бєломорець 2009-06-06 / 13:04:00
Пане Соррі, де Ви бачите БЮТівців? Може, у Вас вже паранойя (не раз бачив ваші коменти на цьому сайті)? Я мав безпосереднє відношення до "СЗ", і жодного - до БЮТу. Газета нині зійшла на пси, але Юрій Клованич не став від того гіршою людиною. Просто так ся склали обставини. І хочеться ще раз побажати, аби вони склалися інакше, аби за "Паланок" не було соромно перед колегами :(


rasta 2009-06-06 / 13:00:00
Ср..тися я хотів і на їх бют, і на ваш єц, і на "іже с німі". Просто політичне розмежування нашої преси вже дістало капітально. Повністю залежна, абсолютно аморфна, нецікава і часом просто ганебна. Ще скажіть, що немає цензури (пак самоцензури) у журналістів. Яке тут свято - плакати треба з цього приводу...

сорри 2009-06-06 / 12:35:00
Панове бютівці без ложки політичного дьогтю в бочці святкового меду обійтися не можуть. Ота здатність гадити у самий невідповідний момент - це характерна риса всього БЮТу, чи лише окремих його представників?.. :)




Хай щастить, пане Юрку! Здоров"я вам, творчої наснаги, невичерпної життєвої мудрості, якої не знайдеш у журналістській професії загалом, а хіба на Богом благословенній Ловачці чи в інших подібних місцях, і доброї матеріальної віддачі від професії за максимального ступеню внутрішньої і зовнішньої свободи!..



Вас - із днем народження, а всіх журналістів разом із вами - з професійним святом!



Удачі!

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини