Ужгород: Дещо про “наболілий” перерахунок “дитячих” грошей

Останнім часом у пресі все частіше порушується питання перерахунку виплат допомоги по догляду за дитиною до 3-х років згідно з рішенням Конституційного Суду. Прокоментувати ситуацію щодо цього ми попросили начальника відділу соціальних допомог управління праці та соціального захисту ужгородського міськвиконкому Дмитра Свирида.

Ужгород: Дещо про “наболілий” перерахунок “дитячих” грошей

За квітень цьогоріч в Ужгороді допомогу по догляду за дитиною до 3-х років отримало 3570 сімей на суму 520,2 тис. грн. Це в середньому 130 грн. на місяць — саме така сума закладена в Держбюджеті України на 2009 рік, і жодних перерахунків згідно з рішенням Конституційного Суду № 6-рп/2007 від 9.07.2007 р. наше управління не проводить, оскільки не має на це повнова-жень. Хоча все одно городяни звертаються до нас з вимогою зробити перерахунок та надати довідку про розміри нарахованих і виплачених сум допомоги, починаючи з дня їх призначення, задля подальшого звернення до суду. Нині вже маємо 13 рішень на користь громадян, на які управління подало апеляційні скарги. Чекаємо наступного рішення апеляції, хоча, зважаючи на завантаженість суддів, це станеться не раніше як за рік.

— Але, погодьтеся, 130 грн. — занадто мала сума для догляду за дитиною.

— Звичайно. 130 гривень — це мінімальний розмір допомоги. Проте із 1 січня 2009 року допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується в розмірі, що дорівнює різниці між 75 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. Для призначення допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, в установленому порядку подаються: довідка про склад сім’ї, декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї); залежно від статусу заявника копія або витяг із наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки (для працюючих осіб); копія трудової книжки (для непрацюючих осіб); довідка з місця навчання (для осіб, які навчаються); довідка про те, що виплата допомоги по безробіттю або матеріальної допомоги по безробіттю не проводиться (для непрацюючих осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості); довідка, видана особі органами державної податкової служби про те, що вона не провадить підприємницької діяльності (для суб’єктів підприємницької діяльності). Усиновлювачі та опікуни подають також копію рішення про усиновлення або встановлення опіки. У довідці мають вказуватися доходи за 6 попередніх місяців. Виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом 6 календарних місяців.

— Виходить, кожна родина може провести свої особисті розрахунки та з’ясувати право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з урахуванням доходів сім’ї?

— Так. Наведемо один приклад. Сім’я складається з чотирьох осіб: жінка, чоловік і двоє дітей (6 та 2 роки). Дружина доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку й отримує мінімальну допомогу 130 гривень, а чоловік працює, отримуючи заробітну плату в розмірі 800 гривень. У червні цього року жінка звертається за державною допомогою…

Визначимо середньомісячний сукупний дохід сім’ї за останні 6 місяців із розрахунку на одну особу: (800 грн.х6 міс.)/6 міс./4 особи = 200,0 гривень. Підрахуємо розмір допомоги для сім’ї: 501,75 грн./ 75 % прожиткового мінімуму/ – 200,0 грн. = 301,75 грн. Отже, сім’я щомісячно впродовж червня—листопада отримуватиме 301,75 грн. Після чого необхідно буде знову донести довідку про доходи за попередні 6 місяців. Додаткову інформацію можна отримати за тел.: 3-22-00.

— А якщо жінка виходить на роботу?

— У разі, коли отримувачі виходять на неповний робочий день, ця виплата зберігається. Але якщо на повний — припиняється. Тому переконливо прошу в будь-якому випадку повідомляти нас про вихід на роботу для запобігання непорозумінням. Трапляються випадки, коли жінка виходить на роботу, не написавши відповідної заяви до управління. Таким чином виникає переплата, яку потрібно буде повернути. У разі, якщо жінка відмовляється це зробити, управління змушене звертатися до суду, щоб повернути переплату в бюджет. Нагадую керівникам та бухгалтерам: якщо застрахована особа вийшла на роботу в режимі повного або неповного робочого часу до закінчення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — страхувальник-роботодавець обов’язково повинен протягом п’яти днів з дня видання наказу про припинення зазначеної відпустки повідомити про це орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання застрахованої особи.

Ужгород
02 червня 2009р.

Теги: Ужгород, догляд за дитиною, мами, гроші, виплати, допомога

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини