Закарпаття: Перший в Україні Дитячий музей літератури й журналістики одержав Диплом Міжнародного благодійного фонду "Україна 3000"

Це лише початок подальшої роботи юних літераторів та журналістів, митців малюнку і фото, художньої вишивки та прикладного мистецтва.

Закарпаття: Перший в Україні Дитячий музей літератури й журналістики одержав Диплом Міжнародного благодійного фонду "Україна 3000" За час заснування першого в Україні Дитячого музею літератури і журналістики, що діє на громадських засадах у селі Рекіти, що на Міжгірщині його ініціатори та вихованці проводять цікаву історико-краєзнавчу роботу. Вони досліджують визначні особистості, зокрема, діяльність Президента Карпатської України, отця, Героя України – Августина ВОЛОШИНА.

... Вже два роки поспіль продовжується історико-краєзнавча акція „Посадимо кущ калини з батьківщини Августина Волошина„ у містах та інших населених пунктах у яких діють літературно-мистецькі відділення та осередки Малої академії літератури і журналістики. Міжгірська калина росте на американській землі біля приміщення українського осередку у Чикаго, а також у польському місті Перемишлі, у прикордонних Мостиськах та княжому Львові...

Триває робота щодо вивчення рідкісних експонатів, які потрапляють до нашого музею. Є серед них чимало унікальних. Ось хоча б фотоапарат „Смена-8” – журналіста Георгія Гонгадзе... А ще концертний рояль до якого торкались пальці рук відомого композитора Анатолія Кос-Анатольського. Цей доволі рідкісний експонат привезли сюди зі Львова. Важко було знайти йому місце у крихітних приміщеннях музею. Але ж і не залишати його на вулиці?! Хотіли було передати цей безцінний інструмент Міжгірській музичній школі. Але тоді рекітський музей позбувався дорогої реликвії. Гарна думка прийшла тамтешньому директору школи (на громадських засадах керівникові музею) Раїсі ТАРЧИНЕЦЬ – вона запропонувала перевести рояль до місцевої школи. Більше того – закріпили пильнувати за роялем саму старанну ученицю Іринку ГУБАРЬ, яка пише вірші і у майбутньому мріє стати вчителем музики, а хто знає може колись відомою поетесою чи композитором.

Цьогоріч Міжнародний благодійний Фонд „Україна 3000”, головою наглядової Ради якого є дружина Президента України Катерина ЮЩЕНКО спільно з Українським Центром розвитку музейної справи започаткували програму підтримки музейних працівників до якої із самого початку долучився Дитячий музей літератури і журналістики МАЛіЖ.

Представлені нами аналітично-дослідницькі документи виявилися цікавими і за підсумками роботи ми удостоїлись диплома учасника. Така оцінка нашої скромної праці додає нам впевненості у тому, що ми робимо корисну справу і намагаємось привернути до неї чимало прихильників. Щоправда, їх не так вже й багато.

На наше прохання відкликнувся начальник закарпатської міліції генерал РАХІВСЬКИЙ – сприяв встановленню у всіх музейних кімнатах охоронно-пожежної сигналізації, за що ми йому дуже і дуже влячні. Проте й досі невирішеною проблемою залишається виділення із обласного чи районного бюджету однієї ставки для музейного працівника, який би мав утримувати музейні приміщення у відповідному стані, проводити екскурсійну та методичну роботу. Наразі у музеї нараховується понад 500 експонатів, багато з них зберігається в музейному архіві. Не бракує також і охочих відвідати дитячу історико-літературну та журналістську оселю і навіть із-за кордону.

На привеликий жаль, поки що немає такої змоги, бо приміщення колишньої Рекітської початкової школи, де зараз знайшов собі притулок Дитячий музей літератури і журналістики напіваварійне – прогнила підлога і стеля, протікає дах. І що найгірше – за відсутністю коштів не опалюються музейні приміщення у результаті чого можуть зіпсуватись безцінні історичні реліквії.

Звичайно, ініціатори заснування першого в Україні Дитячого музею літератури і журналістики не білоручки. Вони самі провели косметичну побілку музейних приміщень, щоразу скидають сніг з даху взимку, інколи протоплюють кафельні пічки, а коли навесні та влітку йдуть дощі – рятують будівлю від потопу. Та все ж на одному інтузіазмі довго не протримаєшся. А тому благаємо небайдужих, особливо керівників влади допомогти нам у нелегкий час – зберегти безцінні експонати у рекітській музейній світлиці і зробите все можливе аби про них знало якомога більше людей.
Василь ТАРЧИНЕЦЬ, ректор МАЛіЖ, письменник, заслужений журналіст України.
27 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини