Голодомор-33: Як це було

Тема голодомору 1933 р. стає все актуальнішою – обговорюється вже не тільки у приватному порядку, а й у кулуарах Верховної Ради. Сподіваємося, що скоро вона постане і на пленарному засіданні. Подія дуже епічна, багатоаспектна, розібратися у ній непросто. У цілій Україні є буквально кілька спеціалістів з тієї доби, котрі більш-менш вільно орієнтуються в усіх хитросплетіннях тієї заздалегідь спланованої акції масового терору.

Голодомор-33: Як це було        Водночас інтерес до відповідних матеріалів охоплює мільйони людей. На сьогодні практично не лишилося байдужих до даної теми. Написано з неї теж чимало, але шматочками. Це як притча про кількох сліпих, що торкнулися слона, аби знати, що це таке.

Надалі один уявляв, що слон – це товсті ноги, інший – що велике черево, третій знав лише про широкі вуха, четвертий – про довгий хобот, п’ятий – про міцні бивні. Цілісної же картини так і не виникло. Так і про голодомор. Кожний з різних джерел щось знає про нього, але...

Чи був голодомор взагалі як щось єдине, чи це тільки поодинокі трагічні факти, не пов’язані між собою? Які його масштаби (розходження цифр у різних публікацій просто величезне)? Чи свідомо чинився голодомор з боку радянського керівництва, чи це просто збіг обставин? Чи був це геноцид, спрямований конкретно проти української нації, чи просто якась сліпа стихія, за котру ніхто не відповідає?

Чи багато є людей, здатних не просто на розбурханих почуттях, а зі строгими аргументами відповісти на ці й багато інших подібних питань? Отож-бо. Зорієнтувати широке коло людей у всьому різноманітті проблеми могли би спеціальні довідники, які поки тільки починають з’являтися. Серед них – бібліографічний покажчик О.Лютої й Л. Смочко “Голодомор 1932-1933 рр. в Україні”, який щойно вийшов другим, доповненим виданням. Тепер у ньому обліковано 1153 публікації, згруповані у 11 розділів. Довідник стане у пригоді всім, хто захоче самостійно розібратися у складному історичному феномені. Він далеко не вичерпний, охоплює переважно те, що зберігається у бібліотеці Ужгородського університету, але навіть такі матеріали вражають. Подібний довідник мала би підготувати академічна бібліотека ім. Вернадського. Але поки нам відомі тільки два такі покажчики, видані регіональними бібліотеками – в Одесі й Ужгороді. Їхнє спрямування цілком практичне – дати вже сьогодні максимум необхідної інформації тим, хто її потребує.

А потреба, як свідчать останні парламентські перипетії, немала. Бо при обговоренні поки надто багато порожніх слів і надто мало звернень до точно встановлених фактів. Найважливіший же розділ довідника зветься “Архівні джерела. Збірники документів” (його логічно було би поставити найпершим). У ньому аж 101 позиція. Серед них – добрий десяток грубих збірників по 500-800 сторінок кожний, окремі документальні добірки у журналах і газетах, статті про ще не опубліковані архівні справи. Матеріали відклалися у десятках архівах – київських, обласних, московських, навіть західних. Сюди же долучено розділ зі спогадами очевидців – більш суб’єктивних, емоційних, ніж документи, але не менш вражаючих. Таких налічено 195. Найперший з поді-бних мемуарних збірників було видано ще 1963 р. у Мюнхені. На сьогодні зібрано спогади по десятках районів, по добрій сотні сіл. Серед них свідчення і колишнього викладача УжНУ В.Чумака (родом з Наддніпрянщини), котрий хлопчиком пережив цей голод, чия мати ледве не була репресована за спробу принести з поля харчі для порятунку сина. Розділ “Голодомор в художній літературі” налічує 179 позицій. Спочатку відповідні вірші та оповідання друкувалися у пресі нашої діаспори, а з дев’яностих років – і в Україні. За кожним із тих текстів теж стоять конкретні реальні факти.

Окремо обліковано матеріали про долю під час голодомору дітей, котрі стали його найвразливішими жертвами. Є розділ і про найбільш дискусійну проблему, пов’язану масштабами голоду, величиною демографічних втрат. Голодомор давно вже фігурує окремим питанням у шкільних і вузівських програмах з історії України, тому в довіднику зібрано і відповідні методичні розробки для викладачів та учнів.

Подібні довідники дозволяють піднести розмови про голодомор на новий, більш серйозний рівень, чого давно вже потребує наше суспільство.
Сергій ФЕДАКА, "Трибуна"
26 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини