Закарпаття: Чи дали віднереститись рибі ненажерливі браконьєри?

Основна увага в проведенні рибоохоронної роботи на період весняного нересту 2009 року була направлена на дотримання правил рибальства та природоохоронного законодавства в частині забезпечення нересту риби, збереження недоторканності нерестових ділянок, виявлення та припинення незаконної господарської діяльності на рибогосподарських водних об'єктах Закарпатської області, контролю за основними забруднювачами водойм області, протидії" застосуванню заборонених засобів добування "мешканців" водойм та їхньої реалізації на ринках.

Закарпаття: Чи дали віднереститись рибі ненажерливі браконьєри?

Із метою забезпечення охорони найважливіших для відтворення водних живих ресурсів ділянок водойм та місць їх скупчення перед ходом на нерестилища було організовано практично цілодобове чергування, що значно перешкоджало браконьєрам здійснювати незаконний вилов риби та звужувало зону їхньої діяльності. Завдяки проведеній масово-роз'яснювальній роботі, залученню до цієї роботи громадських інспекторів, членів громадських організацій вдалося належно організувати інформаційну роботу громадян краю (за інформацією рибалок та відпочиваючих припинено 12 випадків браконьєрства, в 1 випадку самостійно затримали порушників і передали інспекторам).

За період нересту інспекторським складом з 5.04.2009 по 15.05.2009 року спільно з взаємодіючими структурами проведено 28 рибоохоронних рейдів (спільно з МВС - 5, прикордонниками - 4, співробітниками екоінспекції - 3, вод. господарства - 1), під час яких виявлено та припинено 253 порушення (затримано 238 порушників) природоохоронного законодавства, основна частина котрих пов'язана з порушенням правил рибальства та порушеннями ведення господарської діяльності на водних об'єктах за ст. 85 ч.З КУпАП - 210 порушень (із них за господарську діяльність 66 випадків: вибір гравію, помивка автомашин і т.п.).

Яскравими прикладами ефективної рибоохоронної роботи можна назвати затримання у двох випадках "електровудочників" на Свалявщині Верхньолаторицьким відділом (державний інспектор О.Бауман), затримання кількох групи браконьєрів на озері Анд-ріївське-Леанка та "багровиків" на р.Боржава поблизу с.Вари Берегівського району Ужанським відділом рибоохорони (ст. державний інспектор І.Меденцій, державний інспектор І.Бочкор). Таким чином затримано за проведення "браконьєрського лову риби" та передано у суди матеріали за ст. 85 ч.4 на 24 порушники, передано у слідчі органи для порушення кримінальних справ у 2 випадках на 3 чоловік (за браконьєрство з використанням електровудочки).

За порушення правил продажу "сїгко-снастевих" матеріалів передано на притягнення до відповідальності судом - 3 чол., за незаконний продаж риби - 2 чол.

По складених протоколах за різні порушення природоохоронного законодавства накладено 11050 грн. штрафу, з яких за участю ДВС області стягнуто в бюджет країни в 154 випадках 8041 грн.

За завдану шкоду під час заняття незаконним рибним промислом, проведення господарської діяльності нараховані на відшкодування збитки державі на суму 15637,9 грн. Виявлено та вилучено 95 знарядь незаконного вилову риби (у т.ч. 2 елек-тровудочки), вилучено риби - 86,2 кг та 2 транспортних засоби, одна пневматична рушниця, 2 комп. гідрокостюмів. За весь період інспекторами видано 11 приписів по усуненню порушень природоохоронного законодавства, у 2 випадках призупинялось проведення господарської діяльності по забору піщано-гравійної суміші, що здійснювалась із порушенням або незаконно.

Інспектори рибоохорони висловлюють щиру вдячність громадянам та гостям краю, котрі з розумінням поставилися до заборони вилову риби у нерестовий період і всіляко сприяли в охороні водойм із метою збагачення їх рибних запасів.

"Закарпатдержрибоохорона"
29 травня 2009р.

Теги: риба, нерест, річки, браконьєри, гравій, електровудочки, незаконний вилов, рибоохорона

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини