Закарпатські податківці запрошують громадськість допомогти їм у подоланні проявів корупції

Без змін у свідомості побороти таке явище як корупція неможливо. У цьому 26 травня на прес-конференції у Державній податковій адміністрації у Закарпатській області переконував журналістів начальник відділу по боротьбі з корупцією в органах ДПС Віталій Антонович Яценюк.

Закарпатські податківці запрошують громадськість допомогти їм у подоланні проявів корупції

На його думку, потрібно виховати у людей переконання, що будь-який корупціонер рано чи пізно відповідатиме перед законом, і відповідатиме за всією суворістю Закону. Саме тому основне завдання відділу по боротьбі з корупцією в органах державної податкової служби ДПА у Закарпатській області – залучення широких верств громадськості до подолання  проявів  корупції та профілактична робота з працівниками податкової служби. 

Узагалі діяльність такого підрозділу – не тільки складова відповідної системи взаємодії усіх ланок податкової служби, а й додатковий застережний і профілактичний чинник. Відділ по боротьбі з корупцією в органах державної податкової служби ДПА у Закарпатській області функціонує вже 12 років і основними його завданнями визначено попередження корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, посадовими та іншими злочинами співробітників органів податкової служби області. Наразі у відділі працює дев’ятеро кваліфікованих фахівців. Також варто наголосити, що відділ є свого роду автономною одиницею з прямим підпорядкуванням ДПА України. До того ж, наглядовим органом за діяльністю відділу по боротьбі з корупцією в ОДПС є  прокуратура. З керівництвом облДПА є тільки узгодження певних дій, тобто про якийсь вплив на місці говорити не можна.

За словами Віталія Яценюка, працівники очолюваного ним підрозділу чітко виконують покладені на них обов’язки, законодавством передбачено для цього достатньо повноважень.  Приміром, з початку року проведено вже 56 службових перевірок та розслідувань щодо працівників ОДПС. У результаті складено та направлено до суду 3 адміністративні протоколи стосовно працівників органів ДПС області про порушення вимог Закону України "Про боротьбу з корупцією", виявлено 5 злочинів, скоєних працівниками органів ДПС. Крім того, внесено 39 подань керівництву ОДПС для вжиття заходів реагування та усунення виявлених недоліків, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 працівників податкової служби,  в т.ч. трьох звільнено.

Виявлення порушення, вчиненого податківцем, це вже констатація факту. Як підкреслив В.Яценюк, з одного боку, це позитивний момент у діяльності підрозділу по боротьбі з корупцією, з іншого – недобросовісний податківець дискредитує податкову службу. Тому дуже  важливим напрямком роботи відділу по боротьбі з корупцією є проведення профілактичної роботи серед працівників ДПС для попередження злочинних дій та дисциплінарних проступків. Працівники підрозділу систематично проводять лекції, бесіди, виступають у колективах державної податкової служби, зокрема, щодо роз’яснення положень чинного кримінального законодавства та Закону "Про боротьбу з корупцією". Дуже важливу роль у проведенні такої роботи відіграють засоби масової інформації, які допомагають доносити до громадян позицію підрозділу та висвітлюють діяльність ВБК.

За словами Віталія Яценюка, надзвичайно важливим у роботі підрозділу, крім того, аби попереджати та виявляти факти корупції, є не допустити до роботи в органах податкової служби випадкових і несумлінних людей. До прикладу, у цьому році було проведено 66 перевірок  кандидатур на вакантні посади в ОДПС. Після ретельної перевірки відомостей, наданих претендентами, відмовлено в призначенні 10 кандидатам.

Також однією з функцій підрозділу є захист працівників податкової та членів їх сімей, адже для тиску на людину можуть використовуватися різні методи. В.Яценюк, наголосив, що працівники відділу зацікавлені у безпеці  працівників  податкової служби,  їх  чесності та позитивному іміджі органів ДПС в очах громадян і закликав звертатися на телефон довіри 3 52 70, якщо виникають сумніви щодо дій податківців. Громадянам варто також знати, що жодне звернення не залишиться без розгляду. Однак слід пам’ятати, що анонімні звернення не розглядаються. І якщо ви справді хочете, аби вам допомогли, аби винних було покарано - представляйтеся. Конфіденційність гарантується.

Як свідчить практика, документувати корупційні діяння дуже складно. Тому потрібно зрозуміти, що лише суспільство разом із правоохоронними органами може протистояти і проявити нетерпимість до корупції.

Віталій Яценюк відповів на численні запитання журналістів, з якими вийшов  щирий  діалог.  Тож є сподівання, що такого ж діалогу буде досягнуто з усіма  платниками  податків.

27 травня 2009р.

Теги: корупція, ДПС, закон, податковий, ДПА

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини