Закарпаття: Життя у Зняцьові "дало тріщину" через бочки з небезпечною сільгоспхімією

Близько двох тижнів тому до редакції "Новин" звернувся мешканець села Зняцьово Мукачівського району. Чоловіка не на жарт схвилювало те, що він знайшов на околиці 45 бочок на піддонах без етикеток. І від них, до слова, ще й йшов неприємний хімічний запах.

Закарпаття: Життя у Зняцьові "дало тріщину" через бочки з небезпечною сільгоспхімією

Раніше на цій території був склад отрутохімікатів, зараз -стихійне сміттєзвалище. Відтак, зрозуміло, що місцеві жителі заходять сюди не часто. Тому і появу підозрілих бочок не виразу виявили.

"В гості до мого сина прийшли друзі, — каже Михайло Товтин. - І вони, знаючи, що це мене може зацікавити, запропонували піти на тік. А там, виявляється, уже не перший місяць стоять оці бочки без маркування. Причому чотири з них уже розібрані. Очевидно, хтось металобрухт шукав, але злякався смороду, то так їх і покинув".

Ситуація небезпечна ще й тому, що поруч - меліоративний канал, стічні води з якого можуть забруднити річку Стара. За сто метрів від закинутого складу місцеві жителі випасають худобу. А варто тільки перейти дорогу - і ви опиняєтеся на городах. Крім того, Зняцьово в цьому місці перетинається з селами Червеньово та Драгиня. Тому причин для хвилювання таки вистачає.

З цього приводу "Новини" звернулися до Державної екологічної інспекції в Закарпатській області. Перший заступник начальника Ігор Щербак каже, що таких місць, як у Зняцьові, в області загалом одинадцять. Річ у тім, що ще за часів Радянського Срюзу за колгоспної системи агропрепарати завозилися масово - не за потребою, а радше — за рознарядкою. Тому ці речовини впродовж років просто накопичувалися.

"І хоч інвентаризація проводиться щороку, були й такі препарати, про які ніхто не знав, — каже Ігор Семенович. - За винятком, хіба що, агрономів та працівників колгоспів. Добре, що вони не викинули їх у старий колодязь чи десь не закопали. Й от тепер, коли відходами почали займатися на державному рівні, потроху з'являються усе нові партії. Якщо загальна початкова кількість була десь до 250 тонн, то зараз додалося ще 100 тонн".

Чимало закарпатців ще пам'ятають випадок, коли в 2004 році в урочищі Тубча (Мукачівський район) загорілися міндобрива. Тоді причиною стало те, що невідомі почали різати газозваркою цистерну, в якій і зберігалися відходи. У результаті - виникла пожежа. Після цього стало зрозуміло, що подібні препарати без нагляду більше залишати не можна. Проте знищити їх теж не було можливості. Тому Мінприроди замовило залізобетонні контейнери, в які, власне, і перезатарили відходи (виробник, до речі, гарантував 20 років зберігання).
Згодом, коли кошти для утилізації з'явилися (на ці потреби було виділено близько 16 мільйонів гривень), Міністерство охорони навколишнього середовища України уклало договір із ТОВ "Науково-виробниче товариство "Динаміка" (м.Запоріжжя). Ця фірма відповідала за перезатарення, вивезення та утилізацію хімічних засобів захисту рослин, не придатних до подальшого використання. А оскільки в Україні немає обладнання, на якому можна було б здійснювати утилізацію, то препарати мали вивозити в Німеччину. І вже там спалювати.

"Не відомі, не придатні та заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин зберігалися там, де раніше вже були склади сільгоспхімії, — зауважує Ігор Щербак. - Тому вивозити їх із місця, яке вже певний час забруднювалося, в якесь інше -недоцільно. Спочатку була така ідея - централізовано вивезти пестициди з кількох районів (а таких точок на Закарпатті було майже 30. — Авт.) в один. Але проти була і влада, і місцеве населення. Адже чуже сміття, тим більше таке небезпечне, ніхто у себе не хотів зберігати. Тому там, де воно раніше знаходилося, там же його і перезатарювали".

Відтак, "Динаміка" перезатарила понад 258 тонн відходів у металеві бочки. З них на утилізацію в Німеччину вивезли 105 тонн. Решта ж 153 тонни так і залишилася на Закарпатті. Конкретно у Зняцьові зараз зберігається майже 8 тонн пестицидів.

У запорізької фірми є тому чітке пояснення. "Виконавець відповідав за зберігання відходів у період дії договору до 31.12.2008. У зв'язку з тим, що договір із початком 2009 року втратив чинність, "Динаміка" не має права здійснювати будь-які дії з відходами, що зберігаються в Закарпатській області", — йдеться в офіційній відповіді.

Причина ж того, що договір не встигли виконати в строки, банальна - "зі зростанням курсу евро у замовника не вистачило коштів". "Наче причини об'єктивні, —  каже Ігор Семенович. - Але я вважаю, що "Динаміка" відповідальна за свою роботу. Адже можна було не перезатарювати всю кількість, а тільки частинами. І відразу відправляти їх до Німеччини. Тоді, можливо, і коштів би вистачило. А те, що було у бетонних контейнерах, могло ще певний час там залишатися".

Непокоїть ще й той факт, що бочки не призначені для тривалого зберігання. Вони тонкостінні, бо при утилізації мали згоріти разом із речовинами всередині. "Місяць-два вони напевно можуть витримати, але далі - руйнуються, — додає заступник начальника. - Під агресивним фактором бочки стають непридатними, а небезпечні препарати починають витікати з них. Тим паче, що процес хімічної корозії може прискоритися у зв'язку з настання спекотної погоди. Що ж саме у цих бочках — визначити зараз важко, — підсумовує.

- Там можливо і пестициди, і якісь невизначені міндобрива, й інсектициди. Словом, будь-яка сільгоспхімія, не придатна до використання. Ситуація тривожна - однозначно. Кожен день витікання десь триває. Ми вже підготували матеріали і в природоохоронну прокуратуру. Тому є надія, що найближчим часом проблему таки буде вирішено".

Людмила Олійник
25 травня 2009р.

Теги: Мукачівський район, бочки, сільгоспхімія, утилізація, отрута, хімія

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини