Секрети оздоровлення у закарпатському санаторії "Теплиця"

Вітчизняні санаторії завжди були на висоті. Згадаймо хоча б, якої популярності вони зажили за часів Радянського Союзу. Після його розпаду і відкриття кордонів у громадян великої в минулому держави з’явилася можливість відпочивати за кордоном. Але менше любити українські санаторії вони не стали. Тому що наші оздоровниці стали вміло поєднувати ефективні засоби лікування на основі чудодійної сили цілющих джерел із високоякісним обслуговуванням і доступними цінами. Яскраве тому підтвердження — кліматобальнеологічний багатопрофільний санаторій "Теплиця", розташований у мальовничому куточку Закарпаття.

Секрети оздоровлення у закарпатському санаторії "Теплиця"

Почну з того, що я чомусь стала вимовляти назву санаторію "Теплиця" із наголосом на перший склад, немовби інтуїтивно відчувала магію місцевого клімату. Щоправда, по дорозі в оздоровницю дізналася від місцевих жителів, що це слово означає не що інше, як... парник, яких у тій місцевості виявилося сила-силенна. Саме тут, на Закарпатті, місцеві жителі вирощують у величезних теплицях перші овочі й фрукти. Тому сприяє місцевий клімат. Адже цей район ніби оперезаний Карпатськими горами, котрі перешкоджають просуванню холодних повітряних мас, тому тут завжди тепло й сухо. До речі, містечко, в околицях якого розташований санаторій "Теплиця", теж має промовисту назву — Виноградів, яке по праву вважається одним із найбільших центрів закарпатського виноробства, адже тут ростуть майже всі відомі українцям винні сорти. Та повернімося до санаторію...

Розташувався він біля підніжжя величної Чорної гори і являє собою мальовничий куточок із квітучими клумбами і тінистими алеями, де навесні зацвітає божественна сакура. Її білосніжні пелюстки осипаються на землю, мов сніг. Це символізує початок "справжньої" весни, котра в Японії асоціюється з юністю і вродою молодої дівчини. Певне, не випадково територія санаторію зажила такої популярності серед дівчат-наречених, які з’їжджаються сюди із сусідніх міст і сіл, щоб у своїх білосніжних сукнях позмагатися красою із квітучою японською вишнею і зберегти цей незабутній момент на фото- і відео­плівці. У зелені і квітах, немов іграшкові будиночки, потопають білі з червоною черепицею споруди — так звані процедурні приміщення. При в’їзді до санаторію відпочивальників зустрічає маленька річечка Салба, котра несе свої води в бурхливу і норовливу Тису. Невеличкий місток через неї поряд із декораціями, встановленими в зеленому скверику, відтворюють самобутність закарпатської культури минулих століть і буквально з перших кроків змушують відвідувачів відійти від мирської метушні, занурившись із головою в незвичайну казку, якою дихає тутешня місцевість.

Та краса краю і м’який клімат — не єдина перевага цього регіону. Мабуть, найбільшим його скарбом можна вважати місцеві мінеральні води "Кушницька" і "Олегівська", котрі пробилися з надр Чорної гори. Унікальним є і термальне джерело, яке б’є з майже кілометрової глибини, температурою в 39°С. Воно отримало назву "Теплиця" і стало знаковим для відкриття 2005 року кліматобальнеологічного багатопрофільного санаторію з однойменною назвою.

Подібні оздоровниці — історія й гордість чеського міста Карлові Вари і німецького Баден-Бадена. Сам термін "бальнеологія" з латинської перекладається як водолікування мінеральними й термальними водами. Коли до цього додати ще й унікальність гірського закарпатського сонця зі збільшеною біологічною активністю ультрафіолетової частини спектра, неповторність місцевого клімату, характерною ознакою якого вважається менша міждобова мінливість основних метеорологічних чинників, а також кришталеву чистоту насиченого негативними іонами гірського повітря, то отримаємо кліматобальнеологічний метод лікування. Його основні принципи і напрями в даному разі ґрунтуються на наукових дослідженнях та оздоровчих програмах, розроблених Одеським НДІ медичної реабілітації та курортології. Бальнеологічне лікування санаторію "Теплиця" — це цілий спектр водних процедур, починаючи від приймання мінеральних вод "Кушницька" й "Олегівська" і закінчуючи купанням у басейні з мінеральною і термальною водою. До речі, у тих-таки Карлових Варах, де мені довелося побувати, не в усіх п’ятизіркових готелях є плавальні басейни, наповнені лікувальною водою. На території санаторію "Теплиця" їх чотири: один просто неба, два — криті (великий і маленький) і один — термальний, із великим умістом солі та йоду.

Не обходиться тут і без сучасних методів оздоровлення у вигляді SPA-процедур, так популярних на Заході. Серед них — ванільна ванна-джакузі "Афродита"; з морськими водоростями — "Нефертіті": з молоком — "Клеопатра" і навіть з вином — "Казанова", що пояснює її популярність серед чоловічої половини відпочивальників. Мені особисто до душі припала SPA-процедура з бальзамом "Наноель". Один з його складників — необхідний для молодості шкіри бета-каротин. Він у парі з ефірними оліями при механічному впливі води (тиск і рух) поліпшує кровопостачання шкіри і пригнічує процеси передчасного старіння. Ефект не забариться — вже після прийняття однієї ванни шкіра набуває втраченої з роками еластичності і свіжості. Коли до цього додати ще й медовий масаж тіла, вібромасаж стіп, підводний душ-масаж, душ Шарко, купання в термальному басейні із солоною йодованою водою, а також арома-, фіто- і синглетно-кисневу терапію (не кажучи вже про численні інгаляції, електро- і теплолікування, а також лікувальну фізкультуру й аквагімнастику), то можна надовго забути про колишні недуги опорно-рухової, серцево-судинної та периферійної нервової систем. Крім того, чудодійна сила мінеральних вод "Кушницької" і "Олегівської" сприяє зціленню від багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту.

Оскільки територія оздоровниці знаходиться на невеликій рівнині, оточеній лісистими горами, у зеленій зоні влаштовуються теренкури. Втім, ходити тут, а точніше сказати — бігати, відпочивальники полюбляють, озброївшись звичайними лижними палицями. Через що такі пробіжки отримали відповідну назву Nordic Walking, що в буквальному перекладі з англійської означає "північна ходьба". Займатися нею до снаги кожному відпочивальнику — досвідченому чи спортсмену-початківцю, молодій чи літній людині. Тому кількість охочих пробігтися плаями щороку зростає. Адже така ходьба сприяє поліпшенню фізичного стану організму, підвищує імунітет і загальну витривалість, а також зміцнює м’язи, підтримуючи їх у тонусі.

Але це далеко не весь перелік процедур, що є в "Теплиці". Такий різноплановий підхід до лікування різних захворювань і загального оздоровлення організму цілком відповідає класифікації "багатопрофільний санаторій". Як на мене, подібною курортно-лікувальною базою може похвалитися не кожна західноєвропейська бальнеологічна оздоровниця, не кажучи вже про українські лікарні. Секрет такої "просунутості", за словами генерального директора Олега Уварова, в тому, що санаторій "Теплиця" приватний, відтак він відкритий для нововведень. "Усі наукові розробки у сфері застосування тих чи інших видів лікування ми здійснюємо разом з Одеським НДІ курортології, — продовжує Олег Анатолійович. — Крім того, активно переймаємо європейський досвід, особливо щодо реабілітації. Позитивним моментом можна вважати невелику кількість місць — 180. Чисельність же працівників санаторію — 112 осіб. Таке співвідношення дає змогу приділяти максимум уваги кожному відпочивальникові. Крім того, у нас абсолютно виключені подарунки, хабарі й інші види незаконного заохочення співробітників. Про факти порушення заведеного порядку ми просимо негайно повідомляти адміністрації санаторію. Адже наша політика — все для відпочивальників!"

Чи так це — постараємося дізнатися в самих відпочивальників.

"Я сюди вже не перший рік приїжджаю, — розповідає Володимир із Чернівців (65 років), — і завжди задоволений. По-перше, тому, що в "Теплиці" уважний, доброзичливий і чуйний обслуговуючий персонал. До речі, це наймолодший колектив медиків та адміністрації санаторію, котрий мені доводилося бачити у вітчизняних оздоровницях. По-друге, мене цілком улаштовує чотириразове харчування у вигляді шведського столу з урахуванням індивідуальних дієт і місцевого колориту закарпатської кухні".

Киянка Наталя (48 років) у санаторії вперше. Приїхати сюди порекомендувала їй подруга, котра регулярно поправляє тут своє здоров’я. За два тижні перебування в "Теплиці" Наталі вдалося не лише оздоровитися, а й скинути зайві 7 кг.

"А мені подобається поєднувати відпочинок із туризмом, — зізнається Микола з Одеси (26 років). — У цьому санаторії постійно організовують цікаві екскурсії по Закарпаттю. Я вже побував у Мукачевому, Ужгороді, на Синевирському озері, спускався в соляні шахти в с. Солотвиному і купався в Тисі. Чув, що для відпочивальників незабаром улаштовуватимуть поїздки до Угорщини та Австрії, тому на наступний рік обов’язково візьму із собою свій закордонний паспорт".

На завершення залишається тільки додати, що працівники санаторію "Теплиця" не збираються зупинятися на досягнутому і вже в травні цього року планують відкрити в екологічно чистому Іршавському районі своє нове — "Боржавське" — відділення з шикарними номерами і сучасною курортно-оздоровчою базою. Отже — далі буде...
 

Олександра Тимощук, "Дзеркало тижня"
23 травня 2009р.

Теги: Закарпаття, санаторій, "Теплиця", здоров’я, лікування, SPA-процедури, Чорна гора

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини