Закарпаття: Міносвіти перевірила відокремлені підрозділи українських вишів у краї

У п’ятницю, 22 травня, відбулося засідання регіональної громадської експертної комісії Державної акредитаційної комісії в Закарпатській області. Йшлося про підсумки роботи комісії Міністерства освіти і науки України, яка перевіряла відокремлені підрозділи вищих навчальних закладів, розташованих у Закарпатській області, на предмет дотримання ліцензійних умов.

За тиждень роботи представниками комісії було перевірено 9 відокремлених підрозділів вищих навчальних закладів – Закарпатський інститут ім. Августина Волошина Міжрегіональної академії управління персоналом, Берегівський факультет Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І.Франка, навчально-консультаційний центр Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка у м. Хуст, Хустський навчально-консультаційний центр Інституту дистанційного навчання національного університету "Львівська політехніка", Свалявський заочний факультет Національного університету харчових технологій, Свалявський навчально-консультаційний центр Тернопільського національного економічного університету, Рахівський навчально-консультаційний центр Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Закарпатський навчально-консультаційний центр Рівненського національного університету водного господарства і природокористування у м. Виноградів, Міжгірський консультаційний центр Європейського університету.

Представники комісії, підбиваючи підсумки роботи на Закарпатті, озвучили найбільш характерні порушення, що були зафіксовані у відокремлених підрозділах вищих навчальних закладів. Це в першу чергу порушення, які стосуються кадрового забезпечення, якості надання освітніх послуг та матеріально-технічної бази. Найбільше порушень виявлено у Закарпатському інституті ім. А. Волошина Міжрегіональної академії управління персоналом. За всіма спеціальностями, за якими в закладі здійснюється підготовка фахівців, рівень кадрового забезпечення викладачами з вченими ступенями становить від 2 до 35 відсотків норм. Є в інституті і проблеми із забезпеченням студентів підручниками та комп’ютерами.

– В цьому закладі зафіксовані випадки, коли один викладач читав лекції з тринадцяти дисциплін, – повідомила провідний спеціаліст Державної інспекції навчальних закладів Міносвіти Тетяна Ємець. – Після проведених контрольних зрізів студенти закладу показали майже "нульову" успішність.
Комісією було прийнято рішення пропонувати Державній акредитаційній комісії позбавити заклад права на проведення освітньої діяльності. При цьому, як повідомив заступник голови експертної комісії, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Михайло Мотильчак, студенти матимуть можливість після відповідної атестації якості їхніх знань продовжити навчання у вищих навчальних закладах регіону, що мають відповідну ліцензію.

У Берегівському факультеті Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка представники комісії зафіксували невідповідність правовому статусу. Наразі заклад діє лише як навчально-консультаційний центр без відповідних прав, які має факультет.  На усунення недоліків дано 3 місяці.

Як повідомив голова комісії Василь Брензович, ще один заклад, в якому планувалося провести перевірку, – Міжгірський консультаційний центр Європейського університету – днями буде закрито. Рішення про це прийнято керівництвом закладу.

В інших відокремлених підрозділах вищих навчальних закладів було виявлено незначні порушення, на їх усунення комісія дала відповідний час.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
22 травня 2009р.

Теги: Міносвіти, перевірка, вузи, підрозділи, Ужгород, Берегово

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини