Зокрема, цією постановою Кабмін затвердив порядок етикетування харчових продуктів, що містять ГМО або виготовлені з їхнім використанням, і ввів його в дію з липня.
Маркуванню підлягають харчові продукти із вмістом ГМО понад 0,1%.
Етикетування харчових продуктів, що містять ГМО, здійснює виробник (постачальник) шляхом нанесення відповідної позначки.
У переліку складових харчового продукту після кожного складника із вмістом ГМО в дужках зазначається “генетично модифікований” або “містить генетично модифікований організм або виготовлений з його використанням” із вказівкою найменування організму.
Маркування продуктів із ГМО, реалізованих без упакування, здійснює продавець вказівкою оцінки на ярликах з назвою продукту.
На харчові продукти без ГМО або із ГМО нижче як 0,1% може бути нанесена оцінка “без генетично модифікованих організмів”.
Ця інформація підлягає перевірці в порядку, установленому Державним комітетом з технічного регулювання й споживчої політики.
Харчові продукти із ГМО без оцінки підлягають вилученню з обороту.
Як повідомляло агентство, Міністерство економіки пропонувало встановити маркування продовольчих товарів із вмістом ГМО понад 0,9%.
Держпотребстандарт вирішив створити мережу лабораторій з дослідження продуктів харчування на наявність ГМО.