Закарпатець Олександр Кеменяш вибиває державні кошти собі на бізнес за рахунок шкіл і лікарень краю

Торік уряд Тимошенко недофінансував протипаводкову програму "Тиса" на 124 мільйони. І хоч минулорічна липнева стихія дала змогу пересвідчитися, що об’­єкти, які були захищені, не постраждали, хоч Тимошенко на Закарпатті особисто обіцяла стовідсоткове фінансування, – цього року на протипаводковий захист передбачено лише 38 млн грн з 214, які мали бути за програмою, та ще 50 млн мали б надійти зі Стабілізаційного фонду. Про Солотвинський солерудник обласна влада просить уже котрий Кабмін: змилуйтеся, або рятуйте, або віддайте, може хто купить, поки ще є, що купувати. Кожної сесії обласної ради депутати направляють урядовцям звернення цілими пачками – бо бачать проблему, але не в змозі її на місцевому рівні вирішити. На яку ж із цих больових точок області бодай на словах звернув увагу єдиний від Закарпаття народний депутат – представник фракції Прем’єра Олександр Кеменяш? Чи взагалі хоч якось потурбувався про свій край?

Закарпатець Олександр Кеменяш вибиває державні кошти собі на бізнес за рахунок шкіл і лікарень краю

Потурбувався. І саме про свій, буквально зовсім свій, край. А коли ще точніше – про власний бізнес. Бо протипаводковий захист, Солотвино, потреба будувати й ремонтувати школи, лі­карні – для Олександра Михайловича це далеко, складно й клопітно. Тим паче, що є справи нагальніші, бо особисто ближчі. І чому б їх не вирішити коштом державного бюджету? Та й вибори останнім часом не рідкість, того й гляди, залишишся поза фавором по­літичного лідера або й лідер так наґаздує, що виборці його залишать без голосів, отож треба встигнути скористатися можливостями нардепства.

Статус народного депутата  надає можливість уносити пропозиції щодо передбачення фінансування за рахунок коштів Стабілізаційного фонду у 2009 році інвестиційних проектів соціально-економічного розвитку в Закарпатській області. Бо ж апріорі розуміється, що парламентар добре знає, на що насамперед потрібні кошти і в яких обсягах у його області і що дбатиме він про своїх виборців. Однак пан Кеменяш вирішив попіклуватися передусім про себе. Особливий же цинізм у тому, що на той час уже був ухвалений державний бю­джет, фінансово-економічна криза була не примарою з далеких країн, а реальністю й уже було добре відомо, що уряд не передбачив у бюджеті жодної копійки субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів. Кошти, і вкрай мі­ні­мальні, обіцяли знайти тільки в мі­фічному Стабілізаційному фонді – коли вони там з’являться і якщо з’являться взагалі.

Хто просить, а хто – працює


 Ще 9 лютого цього року Олександр Михайлович звернувся до голови фракції БЮТ у Верховній Раді Івана Кириленка зі своїми пропозиціями щодо виділення Закарпаттю державних коштів. Усі вони звелися до 4 пропозицій, три з яких стосуються потреб самого нардепа. Зокрема, першим пунк­том Кеменяш поставив "підсилення водопостачання с. Солочин Свалявського району Закарпатської області". Технічна документація для цього, зазначено в листі, виготовлена 2007 року, загальна потреба в коштах – більше 4,4 млн грн, на цей рік Кеменяш просить 3,963 млн. Цікаво, що досі ніякі роботи не виконувалися, натомість ще у своїх пропозиціях щодо державних субвенцій на 2008 рік Кеменяш просив профінансувати це будівництво.

Водопостачання й водовідведення частини с. Солочин (ур. Біласовиця) – другий пункт пропозицій. Секрет у тому, що тут міститься родовище мінеральної води Лужанська (Голубинське родовище). Документація теж виготовлена ще 2007-го, вартість проекту – понад 2 мільйони гривень, Кеменяш просить із бюджету 1,8 млн. Обґрунтовує свої пропозиції "сердечний" депутат так: "Гостра необхідність підсилення водопостачання й здійснення каналізування с. Солочин викликана тим, що на його території розміщуються курортно-санаторні заклади "Квітка Полонини", "Кришталеве джерело", "Сузір’я" та ін.".

Б’ютівець "забув" тільки зазначити, що серед санаторіїв, які забирають воду вище, ніж ті, для яких проектувалася система водопостачання, і "рід­не" Кеменяшу "Кришталеве джерело". Та й інші виросли на цій території не без його "благовоління". От тільки на стіни й меблі в таких закладах бізнесмени знаходять кошти, бо це дозволяє качати гроші одразу, а інфраструктуру намагаються зробити за рахунок держави. А при просторікуваннях про нібито надходження до державного бюджету, які зростуть із побудовою водогону та водовідведення, "забувають" про прибутки у власну кишеню, особливо коли тримають санаторій як мале під­приємство на фіксованому податку, "світять" не всі отримані кошти й ви­плачують зарплати "в конвертах".

Схожа на солочинську ситуація склалася і в Шаяні на Хустщині – кілька останніх років тут теж іде масова забудова санаторно-рекреаційними закладами, які, відповідно, треба постачати водою і забезпечити її відведення. Однак місцева влада не сидить, чекаючи, доки хтось принесе гроші, та ще й за­бравши їх із інших соціальних об’єктів. Як пояснив голова Хустської РДА Володимир Кащук, ця проблема нині одна з першочергових для районної і сільської влади і, щоб її вирішити, постійно працюють у кількох напрямках. Зокрема, акумулюються кошти суб’єктів господарювання, які вже працюють у Шаяні, тих, що тільки будують тут нові заклади, й від продажу земельних ділянок. Уже вдалося близько півмільйона гривень використати на прокладення біль­ше кілометра нового водогону від сверд­ловини до 40-квартирного будинку, розробляється проект нових каналізаційно-очисних споруд. Загалом на вирі­шення "водної" проблеми цього ку­рорт­ного куточка потрібно біля 10 міль­йонів гривень, і, щоб їх знайти, місцева влада активно працює, наполегливо стукає в усі двері.

"Не знаєте,  де взяти? Заберіть від інших!" 

 Третя пропозиція партійному чіль­нику від Кеменяша стосується теж рідного йому об’єкта: "Реконструкція напірно-каналізаційного колектора та водопроводу від каналізаційної станції по вул. Головній до КОС (каналізаційно-очисних споруд. – Авт.) м. Свалява". На це нардеп просить більше 650 тисяч із 700 тис. загальної вартості. Все-таки Свалява – епіцентр його бізнесу і гавань від політичних вітрів, які невідомо коли й куди повіють. Та й саме у Сваляві, відомо всім, рідне Кеменяшу, навіть за іменем, підприємство "Алекс", де розливається мінеральна вода.

Лише у четвертій пропозиції від нардепа йдеться про Рахів – "переведення на електроопалення житлових будинків, установ та організацій". На це Кеменяш просить на цей рік 25 млн  грн з необхідних майже 48. При цьому у зверненні немає жодного слова, чому слід переводити весь Рахів саме на електроопалення, а не на інші енергоно­сії, скажімо, відходи деревооброблення, адже саме цей район один із най­більш лісистих. Як пояснення наводиться тільки лист Кеменяшу від мера Рахова. Чи то й там нардеп має якісь бізнесові зацікавлення, чи просто про людське око удає, що його цікавить іще щось, крім себе, коханого.

Відтак на останній сесії обласної ради наприкінці квітня прозвучало, що заради вибивання коштів на Солочин Кеменяш готовий навіть підказати, де їх узяти: не особливо мудруючи, пропонує зняти мільйон гривень із реконструкції підземного водозабору в Минаї, який постачає воду для Ужгорода. Стільки ж – із водозабору в Чинадієві для водопостачання Мукачева, 1,6 млн грн – з будівництва школи у Новоселиці Тячівського району, 1,2 млн – зі спорудження школи у селі Вишка на Великоберезнянщині й стільки ж – із майбутнього акушерсько-гінекологічного корпусу в Іршаві.

Отак з миру "по нитці" – дивись, і облаштується "бідному" нардепу-б’ютівцю курортне село й процвітання бізнесу.

Степан Мар’янович, "Старий Замок "Паланок"
14 травня 2009р.

Теги: Олександр Кеменяш, БЮТ, депутати, державні кошти, школи, лікарні

Коментарі

свалява 2012-11-18 / 14:04:30
Який дурень написав таку брехню,та ще і закарну.Чи знає він,писака,що кошти які нібито виділяються на освіту розпоряджується сам Русин Василь Павлович.Це ж від ремонти ,ніби то , робить на "маленькі"суми,прицьому витрати непевіряються вищим начальством."Писяка"зверни на це увагу , а не описуй те у що сам невіриш.Щодо освіти то давно за державні кошти нічого не придбається треба за власні кошти робити або тільки за спонсорські-це дуже похвально,но інколи вони нас і купують.Цікаво знати,чого цього року на день учителя ,вчителі Свалявського району не отримали премію.Нагадаю,при кризі вони мали, а зараз коли економіка росте то кошти нема.Може деякі кандидати народні їх використали на себе,щоб повернути на затрачене.Так що писяко отримав гроші,спробуй і вибачитися перед людиною яку обплював,бо за це можна і в очі плюнути....ПОДУМАЙ У МАЙБУТНЬОМУ

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини