Закарпатська облрада: „Однорукі бандити” – серйозна загроза суспільству

Гральний бізнес... За його привабливо-оманливим фасадом, його спокусливими і обнадійливими заманами – тисячі розбитих, понівечених молодих доль, знищених сімей, море материнських сліз, дружин, розпач дітей, яких пагубна пристрасть батьків позбавила шматка хліба, рідної оселі... На жаль, жорстока стихія грального бізнесу не оминула і наш край. Практично не має жодного міста, селища, села, де би спрут грального бізнесу не запустив своє спустошливе коріння.

Закарпатська облрада: „Однорукі бандити” – серйозна загроза суспільству

Така кричуща ситуація викликає глибоке занепокоєння громадськості. По-діловому відреагували на неї депутати Закарпатської обласної ради. Вони першими в Україні вдарили на сполох і звернулись до районних рад, Берегівського, Мукачівського, Ужгородського Хустського, Чопського міськвиконкомів, інших органів місцевого самоврядування, спільно із структурами виконавчої влади до конкретних дій щодо боротьби проти цього соціального і морального зла. Ще у жовтні 2008 року на пленарному засіданні сесії обласної ради було прийнято рішення „Про впорядкування грального бізнесу у Закарпатській області”. Депутати заборонили розміщення гральних автоматів на вулицях та площах, вокзалах та ринках, на майданчиках для очікування громадського транспорту, а також у не житлових приміщеннях багатоповерхових будинків і т.д. Такі жорсткі обмеження зумовлені вкрай критичною ситуацією, що склалася на той час у зоні грального бізнесу. До речі, не лише на Закарпатті, але і в інших регіонах України. На жаль, ініціатива обласної ради тоді залишилася поза увагою Кабінету Міністрів України.

Зазначене рішення обласної ради, як і видане також минулого року розпорядження голови ОДА Олега Гаваші „Про затвердження ліцензійованих умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів і гральних закладів у Закарпатській області та порядку контролю за їх додержанням”, стало для місцевої влади, силових структур регіону основним робочим інструментом у боротьбі із цим соціальним злом. Адже діюча правова база поки що не відповідає сучасним реаліям. Про те, що позиція облради чітка і послідовна, а виконання прийнятого рішення щодо впорядкування грального бізнесу на постійному контролі, свідчать ухвалене 24 квітня ц.р. на пленарному засіданні звернення депутатів обласної ради до прокуратури, управління Служби безпеки, головного управління МВС України в Закарпатській області. У ньому - стурбованість ситуацією, що незважаючи на погіршення економічного становища в країні, бізнес „одноруких бандитів” продовжує свій безконтрольний розвиток. Хоч цей вид підприємницької діяльності достатньо не врегульований чинним законодавством, всі спроби внести відповідні законопроекти до Верховної Ради поки що закінчуються нічим. Враховуючи те, що мешканці краю схвально сприйняли рішення обласної ради і громади повсюдно негативно сприймають розміщення та утримання гральних апаратів у загальнодоступних місцях, обласна рада зажадала від керівництва силовими структурами вжити заходів щодо недопущення порушень чинного законодавства у сфері грального бізнесу, особливо стосовно втягування туди неповнолітніх, а також вжити заходів для повного виконання зазначеного рішення.

Трагедія, що сталася в Дніпропетровську, коли в ніч із 6 на 7 травня ц.р. в одному з гральних закладів внаслідок пожежі загинули та постраждали люди, підтвердила, наскільки небезпечна і складна проблема грального бізнесу. А її вирішення потребує негайного втручання найвищих органів державної влади. Про це свідчать доручення, які дано у зв’язку з цим Президентом України місцевим державним адміністраціям, постанова „Про заходи щодо підвищення рівня безпеки громадян”, відповідне розпорядження уряду України.

На їх виконання, згідно з дорученням голови ОДА Олега Гаваші, в області створена комісія у складі представників органів місцевого самоврядування, територіальних підрозділів МВС, МНС, ДПА, Держгірпромнагляду України, обласної санітарно-епідеміологічної станції. Мета її діяльності полягає в забезпеченні дотримання правил безпечної експлуатації об’єктів грального бізнесу на території області та недопущення при їх функціонуванні трагічних випадків, проведенні відповідних комплексних перевірок дотримання вимог чинного законодавства у роботі гральних закладів, які функціонують в регіоні. Такі вимоги поставлені і в рішенні обласної ради. Як вони виконуються на даний час?

У вівторок, 12 травня 2009 року, перший заступник голови обласної ради Михайло Мартин, заступник голови ОДА Володимир Гоблик провели координаційну ради „Проблеми впорядкування грального бізнесу в області”. У її роботі взяли участь представники обласних управлінь силових структур, податкової адміністрації, обласної, районних рад та відповідних управлінь ОДА.

Відкриваючи засідання, Володимир Гоблик наголосив на актуальності винесеного в порядок денний питання і необхідності наполегливо і послідовно працювати над реалізацією визначеної рішенням обласної ради лінії щодо впорядкування грального бізнесу в області. Завдання координаційної наради – вироблення чітких принципів і шляхів взаємодії усіх гілок місцевої влади і громадськості в реалізації завдань, визначених Президентом України. Настав час діяти конкретно, рішуче, не виходячи за межі законодавчого поля і не дозволяти ділкам ігробізнесу порушуючи чинне законодавство, руйнувати людські долі.

Начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи ОДА Михайло Туряниця охарактеризував ситуацію на даний час в області стосовно виконання зазначених рішень обласної ради та розпорядження голови ОДА та інформував про виконану роботу.

Зокрема, протягом 1 кварталу 2009 року працівниками органів ДПС Закарпатської області проведено 64 перевірки з питань розрахунків у сфері готівкового обігу суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері грального бізнесу. За результатами проведених у цьому напрямку перевірок донараховано узгоджених штрафних санкцій у розмірі 97,8 тис. грн. Крім цього, за матеріалами перевірок, направлених до органів ДПС інших областей за місцем реєстрації основного платника, застосовано штрафних ( фінансових) санкцій на суму 50,7 тис. грн. Проведено 53 перевірки суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері грального бізнесу на гральних автоматах, в результаті чого встановлено 623 гральні автомати, які не переведені у фіскальний режим роботи та застосовано штрафних санкцій у розмірі 81,7 тис. грн.

Також встановлено 3 випадки надання послуг у сфері грального бізнесу без придбання ліцензій на організацію діяльності з проведення азартних ігор.

Крім цього, працівниками відділу контролю за розрахунковими операціями в ході контрольно-перевірочних заходів суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері грального бізнесу на території Закарпатської області, у 6-ти випадках було встановлено надання послуг з використанням гральних автоматів невідомого походження.

Суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у вищевказаних кафе, не представлено жодних документів про походження гральних автоматів, також не представлено жодних дозвільних документів на провадження організації діяльності з проведення азартних ігор, торгові патенти, дозволи місцевих органів влади. Дані про описані випадки передано у підрозділи податкової міліції.

Підрозділом податкової міліції вищевказані гральні автомати у кількості 30 штук, загальною вартістю 600,0 тис. грн., вилучено та передано до ДПІ у Виноградівському районі, ДПІ у Іршавському районі та ДПІ у Тячівському районі на відповідальне зберігання, до подальшого встановлення їх власників або подальшої реалізації безхазяйного майна та стягнення суми в державний бюджет.

Підрозділами органів внутрішніх справ області під час проведення перевірок в період з 1 січня 26 квітня 2009 року було складено 36 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності без державної реєстрації, ліцензії або за інші порушення правил підприємницької діяльності.

- Хоч певні кроки зроблені, однак не створюймо собі ілюзій. Ситуація залишається складною, - підсумував свій виступ Михайло Туряниця.

Про економічні аспекти вирішення питання щодо впорядкування ігрового бізнесу аргументовано вів мову начальник головного управління економіки ОДА Віктор Погорєлов.

Саме тому, Михайло Мартин звернувся до учасників наради з проханням подавати конкретні пропозиції щодо реальних практичних дій в питаннях виконання рішення обласної ради стосовно упорядкування грального бізнесу на Закарпатті.

Начальник управління розвитку підприємництва і ринкових відносин головного управління розвитку підприємництва і ринкових відносин Владислав Міца інформував про роботу комісії з перевірки дотримання ліцензіатами ліцензійних умов діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів.

Про роботу внутрішніх справ щодо впорядкування грального бізнесу йшлося у виступі заступника начальника УДСБЕЗ ГУ МВС України в Закарпатській області Сергія Гунди.

Реалізацію заходів органів податкової служби щодо впорядкування грального бізнесу висвітлив перший заступник начальника управління податкової міліції ДПА в Закарпатській області Михайло Гичка.

Важливі проблеми участі молоді до 18 років у азартних іграх порушила начальник служби у справах дітей Закарпатської облдержадміністрації Світлана Якімеліна.

Про набутий досвід щодо впорядкування грального бізнесу безпосередньо у територіальних громадах поділилися з учасниками наради заступник голови Тячівської РДА Василь Каганець і перший заступник голови Виноградівської РДА Юліус Краснай.

Підбиваючи підсумки координаційної наради, Михайло Мартин підтримав думку стосовно того, аби на подібні заходи запрошувати керівників підприємств ігрового бізнесу. Він наголосив, що подані учасниками пропозиції будуть вивчені, узагальнені і рекомендовані органам виконавчої і самоврядної влад до практичної реалізації.

Ми не можемо залишити наших краян на поталу „одноруким бандитам”. Гральний бізнес повинен бути контрольованим, прозорим. Цього від влади, зокрема і місцевої, вимагають суспільство і сьогодення.

Василь Чорногор, Закарпатська обласна рада
13 травня 2009р.

Теги: Ужгород, обласна рада, гральний бізнес, гральні автомати

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини