На Закарпатті зустрілися 15 католицьких ієрархів Європи Східного обряду

На Закарпатті зустрілися 15 католицьких ієрархів Європи Східного обряду. З 12 по 14 травня в Мукачівській греко-католицькій єпархії -- зустріч єпископів Східних Католицьких Церков. У ній беруть участь Єпископи з Греції, Словаччини, Росії, Чехії, Румунії, Болгарії, Білорусії, Угорщини, Італії, Франції, Польщі, Німеччини, Кіпру і України

Герб Мукачівської греко-католицької єпархії
Герб Мукачівської греко-католицької єпархії

Це дев’ята зустріч католицьких ієрархів Європи. Задум проведення таких з'їздів зродився під час прощі представників греко-католицьких Церков Європи до Італії.

“Проведення зустрічі європейських єпископів східного обряду вже стало доброю традицією, – каже отець Йосип Ловська, парох Успенського греко-католицького собору, декан греко-католицької громади Мукачева. – Хоча особливості служіння у Єпископів європейських країн нині різняться, та нас єднає одне спільне коріння Візантійського обряду. Міжнародні зустрічі єпископів проходять раз на рік, 2006-го Ієрархи греко-католицького обряду збиралися на Тернопільщині, наступними роками -- в Угорщині та Словаччині. Нинішній рік Бенедикт 16 проголосив – роком священства. Це і стало провідною темою Мукачівської зустрічі Європейських єпископів. Робота розпочалася урочистою Службою Божою, відтак розпочалися робочі засідання”.

Упродовж трьох днів європейські владики відвідають греко-католицькі святині Закарпаття. 12 травня – спільно відслужили Божественну Літургію у Вознесенському соборі Хуста. Наступного дня о 18.00 -- в Успенському соборі м. Мукачева. А 14 травня, у четвер о 18.00 к.ч. – призначено Божественну Літургію у Хрестовоздвиженському кафедральному соборі м. Ужгорода. 14 травня також заплановано провести ще одну знакову подію. На Ужгородській Кальварії (поблизу каплиці Розпяття) о 15.45 к. ч. -- урочисте освячення пам’ятника Виходу з підпілля Мукачівської єпархії.

Подібні зустрічі дозволяють ієрархам східного обряду спільно обговорити та вирішити нагальні питання різних європейських єпархій. А проходять вони у вигляді практичних курсів та реколекцій. Робочі зустрічі та практичні конференції проходитимуть в Ужгороді. Це раніше греко-католицька Єпархія розміщалася в Мукачевому, та ще у минулому століттю резиденцію Єпископа Закарпаття було перенесено до обласного центру.

“У неділю церква відзначила День матері, -- каже отець Йосип. – Зазвичай тиждень по тому у нашому храмі тривають урочисті родинні Богослужіння. Щороку на них ми запорошуємо родини вірників, які вінчалися у нашому соборі, відтоді у вірі, любові та злагоді прожили десятки років. Протягом року у храмі реєструємо понад 120 шлюбів вірників з міста та району. А цього року ми розіслали понад 500 запрошень подружнім парам які брали шлюб у нашому храмі протягом останніх 10 років і нині мешкають у Мукачевому. Після Божественної літургії кожна родина отримає Благословення від єпископів Європи”.
На ці богослужіння до храму приходять цілими родинами: дідусь з бабусею, їхні діти, онуки та правнуки. Просіть і вам воздасться, говорить Біблія, та коли над родиною читають благословення – отримуєте Благодать від Господа нашого через іншу людину, а це дає родині захист, мир, любов та злагоду.
“Наш храм вміщає понад 2 тисячі вірників. Очікуємо значно більше людей, тому для зручності у дворі виставлять лавиці”, -- каже церківник Успенського греко-католицького собору Мукачевого Іван Ціптак.
“Для багатоконфесійного Закарпаття проведення зустрічі католицьких єпископів Європи Східних Церков є важливою і історичною подією, яка свідчить про те, що Греко-Католицькі Церкви є животворною спільнотою, покликаною єднати Схід і Захід у лоні Христової любові, -- зазначив Владика Мілан Шашік, Апостольський Адміністратор Мукачівський. – Наші єдиновірці з різних країн Європи хоч і різняться мовами та мають спільний обряд і спільну віру в Господа нашого Ісуса Христа. Запрошуємо всіх вірників разом з їхніми духовними отцями взяти участь в Богослужіннях”.

Елеонора Савицька
13 травня 2009р.

Теги: католицький, східний обряд, ієрарх, Європа

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини