Закарпатський ВВІР про закордонні паспорти, "нелегалів" та інше

Управління громадянства і реєстрації фізичних осіб (УГІРФО) більшість людей, як раніше, називає – ВВІР. Люди, зазвичай, пов’язують цю службу з виготовленням закордонних паспортів. Насправді це тільки одна з функцій підрозділу.

Закарпатський ВВІР про закордонні паспорти, "нелегалів" та інше

Днями завершилася загальнодержавна оперативно-профілактична операція під умовною назвою "Мігрант", котру проводили працівники УГІРФО ГУМВС України в Закарпатській області спільно з іншими правоохоронцями. Мета цього заходу – запобігання порушенням законодавства про правовий статус іноземців, розкриття і припинення злочинів та інших правопорушень, що скоюють зарубіжні "гості" та особи без громадянства, зміцнення контролю за створенням і функціонуванням спільних підприємств та компаній, сфера діяльності яких пов'язана з іноземним туризмом, навчальних закладів, котрі здійснюють підготовку іноземців тощо. Під час проведення спецоперації працівники міліції затримали 14 "нелегалів". В основному це вихідці з  Грузії, Афганістану, Сомалі. Проти організаторів та перевізників "живого товару" порушили три кримінальні справи, на іноземних громадян склали  43 адмінпротоколи.  Крім цього, прийнято рішення щодо скорочення терміну перебування у нашій державі ще 17 іноземцям.

Загалом з початку року працівники закарпатського УГІРФО спільно з іншими службами затримали  чотири  групи "нелегалів" у складі 45 нелегальних мігрантів, за межі України видворили 14 зарубіжних "гостей", розкрили 14 злочинів по лінії карного розшуку.

Частина іноземців добирається до нашої держави легальним шляхом. Скажімо, під приводом  навчання чи працевлаштування. Відтак, щоб потрапити до країн Євросоюзу, вони переходять на нелегальне становище.   Більшість мігрантів потрапляє до нас з Російської Федерації. Територією нашої держави вони їдуть, як правило,  автомобільним транспортом у нічний час, оминаючи пожвавлені автотраси.  Але  працівники УГІРФО наголошують:  варто розділяти  тих іноземців, котрі утікають не від доброго життя у країни Західної Європи, від тих,  котрі використовують своїх співвітчизників як "живий товар".

Нині проблем з мігрантами вистачає,  особливо додалося  їх після закриття табору для нелегальних мігрантів у селі Павшино на Мукачівщині. Закон забороняє розміщувати "нелегалів" у  приймальнику-розподільнику для осіб, затриманих за бродяжництво,  а найближчий пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства знаходиться на Волині.  Проте, щоби їх доставити туди,  потрібно знайти гроші.  Не менш гострими є й проблеми видворення іноземця-правопорушника за межі держави, пошуки перекладачів, адже  затримані, вихідці з азіатських країн, крім рідної, часто не володіють жодною іншою мовою. А знавців китайської,  в'єтнамської, тамільської, пенджабі та й інших мов, погодьтеся, не так багато.  Тому для роботи з іноземцями залучаються ті мігранти, котрі клопочуть про отримання статусу біженця і володіють англійською або хоч трохи російською чи українською мовами. До того ж, для забезпечення триразового харчування затриманого іноземця в середньому на добу необхідно близько 50 гривень, слід також оплатити оренду автомобіля для перевезення  "нелегалів". А відправлення  однієї людини, скажімо, в Бангладеш обходиться  двома тисячами доларами. Аби  хоч трохи владнати цю проблему, треба  укласти відповідні угоди зі східними сусідами – Білорусією та Росією.

Працівники УГІРФО зауважують:  останнім часом зменшився потік наших громадян, котрі виїжджають на постійне місце проживання за кордон. Натомість побільшало іноземців,  які  приймають українське громадянство. Тільки за  2008 рік  410 іноземців вирішили стати громадянами нашої держави, а за три місяці цього року --  вже 156 осіб. В основному --  це вихідці з Росії, Молдови, Вірменії, у спрощеному порядку Білорусі, Казахстану, Таджикистану.

І, нарешті, про  закордонні паспорти. Бажаючих отримати цей документ  помітно поменшало, але  також  вистачає. Так, протягом трьох місяців цього року закордонний паспорт отримали  близько  13 тисяч закарпатців, видано 1390 дитячих проїзних документів. До слова, у державний бюджет за перший квартал цього року закарпатський підрозділ УГІРФО сплатив понад  два  мільйони гривень.

 Люди цікавляться,  чи можна мати на руках два закордонні паспорти? Можна, відповідають правоохоронці. Щоправда, для цього повинні  бути певні підстави: наприклад,  людина  працює за кордоном,  регулярно виїжджає  за межі  держави  і хоче завчасно оформити закордонні візи. Для отримання другого закордонного паспорта  потрібно додатково подати заяву, в якій  слід обґрунтувати, чому здійснюються регулярні поїздки за кордон.   Можливо, громадянин займається пасажирськими чи вантажними перевезеннями, бере участь у спортивних змаганнях чи концертно-театральних гастролях, здійснює  підприємницьку, туристичну чи журналістську діяльність  тощо. Ця послуга, до слова, є платною.

Окремі особи висловлюють  претензії щодо оплати за  виготовлення закордонного документа. Але правоохоронці не встановлюють розмір оплати  за виготовлення паспорта, а лише контролюють її.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
30 квітня 2009р.

Теги: Ужгород, ВВІР, закордонні паспорти

Коментарі

pfr 2009-05-01 / 15:10:00
ага, отримав я другий закордонний паспорт. Років 4 тому - безкоштовно, заплатив лише за отриманя (мито 90 грн. та інші "побори", усього десь 300 грн.) Тепер минулого року прийшов, кажу, що треба паспорт поміняти. Такий собі Шимон у ВВІРі каже - лишайте мені 400 грн і все буде гаразд. Питаю - а це офіційно чи як? Каже - канєшно! Лишив йому 400 грн. Приходжу через кілька годин, а він дає мені підписану заяву і квитанції на... 60 грн. І після цього вони - не хабарники...

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини