Чому ужгородським дітям-ромам не видають шкільні дипломи?

Кажуть, що нині ніхто не може лишитися осторонь того, аби його особу не внесли до обліків, завівши при цьому купу документі в та додавши трохи кодів. Виявляється, що у нашій країні й досі є люди, котрі не зв'язують себе зайвими, на Тхню думку, паперовими проблемами і таких людей справді багато.

Чому ужгородським дітям-ромам не видають шкільні дипломи?

Прикладом цього є проблема, яка нещодавно сколихнула все управління освіти Ужгорода. Як стало відомо, деякі міські школи не можуть видати атестати кільком десяткам цьогорічних випускників через те, що вони не мають свідоцтв про народження. Найбільше такихдітей навчається у школах № ІЗта № 14 і є ромами. Реєструвати своїх малят при народженні переважна частина закарпатських ромів раніше навіть не думала, адже більшість із них ледь не все життя живе поза усіма реєстрами. Саметому ніхто в нашій країні не знає достеменно, скільки ж насправді ромів проживає на території України.

В першу чергу це стосується Закарпаття, якоднієї з областей з особливо щільною в Україні громадою ромів. В Ужгороді, до речі, за останнє десятиліття без дозволу уряду "виріс" цілий район зведених ромських будиночків. Територію вулиці Прикордонної вони облюбували собі вже дуже давно, живуть в побудованих нашвидкуруч з різних підручних матеріалів хатинок, а офіційно зареєстрований лише один будинок.

Оскільки територія Прикордонної закріплена за школами № 13 та № 14, її персонал щороку проводив по табору рейд, під час якого освітяни шукали дітей шкільного віку. Звісно, примусити ромських дітей навчатися у школі дуже важко, але ще важче знайти розуміння в'їхніх батьків. Тому їх радо приймали, незважаючи нате, що вони не приносили повного пакету документів, серед яких повинно бути і свідоцтво про народження дитини. А без нього дитина не зможе отримати ані паспорта громадянина України, ані атестата про середню освіту, отже фактично ніякого підтвердження про освіту не матиме.

Цього року освітяни Ужгорода вирішили не допустити того, аби діти залишилися без атестатів і заздалегідь перевірити, скільки таких "незадокументованих" школярів навчається в обласному центрі. Виявилося, що їх є мало не 50 і більшість із них цьогоріч закінчують навчання в школі.

Нещодавно батьків цих дітей запросили на загаль-ношкільні збори, на яких їм поставили одне питання: чому у ваших дітей до сих пір немає свідоцтв про народження? Відповіді батьків були дуже різними і з кожної можна малювати окрему життєву історію. Більшість із них свого часу не пішли реєструвати новонароджену дитину, бо хворіли, не мали часу, нехотіли, не були в місті, хоча за законом вони зобов'язані це зробити не пізніше одного місяця після народження малюка, інакше їх буде притягнуто до адміністративної відповідальності (ст. 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Тепер же для того, аби виходити цей важливий документ, батькам слід поїхати до пологового будинку, в якому вони народжували, представитися, взяти випискузархівних документів проте, що тоді-то й тоді вони справді народжува-ли дитину, відвести її до міського відділення РАЦСу, який і видасть свідоцтво про народження.

Ця процедура багатьох батьків занепокоїла тим, що за довідкою слід їхати до пологового, адже народжували вони, переважно, не в обласному центрі. Ромські барони, котрі також були присутні за зустрічі, розповіли, що вже кілька років працюють над тим, аби всі їхні "підопічні" отримали документи - навіть гроші їм виділяли для того, аби поїхати за паперами, куди треба. Вагомих результатів це, щоправда, не приносить, оскільки роми гроші беруть, а документів як не було, так і немає. Окрім того, багатьом батькам не сподобалося, що у переліку документів, які необхідні для оформлення свідоцтва про народження дитини, є пред'явлення паспорта матері або батька. Виявилося, що роми масово не мають цих важливих документів, які не можуть оформити через те, що не мають своїх свідоцтв про народження, які в свою чергу не можуть зробити тому, що їхні батьки не мають ані паспортів, ані свідоцтв про народження... Отже, у найскладніших випадках для того, аби цьогорічний випускник отримав атестат зрілості, документи слід поробити усій його родині!

Влада обіцяла ромам всіляко посприяти тому, аби усі діти отримали необхідні документи, але ініціатива повинна йти саме від їхніх батьків, які не надто люблять різноманітну "паперову" тяганину. Директори вищеназваних шкіл повідомили, що завдяки проведеним зборам свідоцтва оформило вже близько 20 учнів.

За їхніми прогнозами, проблема незареєстрованих при народженні малюків повинна з роками значно покращитися, але пов'язаний цей процес зовсім не з тим, що закарпатські роми стають свідомішими батьками. Річ у тім, що державна допомога, переважно задля отримання якої роми влаштували у пологових справжній "бебі-бум", видається лише за наявності усіх необхідних документів, тож новонароджених малят нині реєструють в обов'язковому порядку.

Мирослава Лойко, "Закарпатська правда"
30 квітня 2009р.

Теги: Ужгород, школи, роми, дипломи, випускники

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини