Закарпаття: Депутати Воловецької районної ради відправили у відставку свого голову

Минулого четверга, 23 квітня, депутати Воловецької районної ради від­правили у відставку її голову Олександра Бирковича. "За" проголосували 33 депутати з 39 присутніх на сесії (усього в раді – 45 обранців). До того тривалий час депутати не могли провести сесію через непорозуміння з Олександ­ром Бирковичем. Намагання знайти ком­проміс успіху не мали. Коли обранцям урвався терпець, вони зібрали підписи й провели позачергову сесію під головуванням заступника голови ради. На ній і проголосували за відставку О. Бирковича.

Закарпаття: Депутати Воловецької районної ради відправили у відставку свого голову

А почалося все ще торік у грудні з сесії, де розглядалося питання про оголошену заступникові голови райради Василю Лакатошу догану. Депутати зауважили Олександру Бирковичу, що він не може виносити догану без узгодження з депутатським корпусом. 29 обранців проголосували за те, аби її скасувати. Голова спочатку погодився з цим за­уваженням, але згодом, очевидно, з кимось проконсультувавшись, так і не пристав на їхнє рішення.

17 березня депутати звернулися до голови районної ради із запитанням, чому він не виконав своїх функцій і не скасував догану. Один із обранців за­пропонував провести сесію в закритому режимі, оскільки присутній на за­сіданні брат голови райради, депутат обласної ради Віктор Биркович заважав проводити сесію. Регіонал Василь Фітас попросив поставити на голосування питання про проведення сесії в закритому режимі, однак Олександр Биркович відмовився, мотивувавши тим, що цього не передбачає ні регламент, ні за­кон. У відповідь той зацитував йому пункт, який це дозволяє, але голова ра­ди це проігнорував. Тоді 26 депутатів піднялися й вийшли до іншого залу. Сесія була зірвана через небажання голови ради поставити на голосування пропозицію депутата.

Про те, як розвивалися події далі, нам розповів голова Воловецької райдержадміністрації Михайло Реблян: "Через два тижні 16 депутатів звернулися до голови ради, аби він скликав сесію. На ній, крім скасування догани й деяких фінансових питань внутрішньої роботи ради, мали розглянути й тему фінансування районної газети, за­твердження програми "Турбота", деяких інших питань, що мали бути вирішені ще в січні. Олександр Іванович видав розпорядження провести сесію 23 квітня. А вже 17 числа, напередодні Великодня, у привітальні листівки депутатам із нагоди свята вклав нове розпорядження – про скасування сесії. Депутатів це обурило".

Михайло Реблян каже, що того ж самого дня, 17 квітня, було зібрано підписи 24 депутатів (хоча для проведення позачергової сесії достатньо 16). Депутати звернулися до заступника голови ради й представили підписане звер­нення. Сесія, відповідно до закону, була призначена на минулий четвер.

"Засідання пройшло спокійно, – розповідає Михайло Реблян. – Питання про відсторонення від посади Олександра Бирковича розглядалося другим у порядку денному, його обговорювали закрито, тому я не міг бути присутнім у цей час у залі. Проте згодом нам повідомили, що таємним голосуванням 33 депутати райради підтримали відставку Олександра Івановича з посади голови районної ради. Проти проголосувало п’ятеро депутатів, один бюлетень був зіпсований".

Крім цього питання, депутати також вирішили й згадувані вище – фі­нансування районки, програми "Турбота" та ін. Після того засідання сесію закрили. Обрання нового голови ради не обговорювали. Виконувати обов’язки зобов’язали Василя Лакатоша.

Олександра Бирковича на сесії не було. Він повідомив через секретаря, що хворий. Його реакція на четвергові події поки що невідома. Цікаво, що за відставку голови ради проголосували депутати всіх фракцій, у тому числі й БЮТу. Тільки 5 депутатів фракції цього блоку не підтримали рішення – най­вірніші багнети, які підтримали Олександра Бирковича при обранні головою ради.

Наступного дня, у п’ятницю, в Ужгороді відбувалося засідання сесії обласної ради. На ньому депутат Віктор Биркович намагався пролобіювати звернення з приводу подій у Волівці. Однак колеги його ініціативи не підтримали. Коментуючи ситуацію, голова облдерж­адміністрації Олег Гаваші наголосив, що ця історія тягнеться не перший день, проблему вивчали відповідні комісії, тож не треба здіймати галасу. 

"Хотів би нагадати, що свого часу ця районна рада двома третинами голосів звільнила з посади голову райдержадміністрації, – сказав губернатор. – І ніхто тоді не робив ніяких звернень. Раз депутати прийняли таке рі­ше­ння, то ми його виконали. Аналогічна ситуація була на Берегівщині, де депутати також зняли з посади голову адміністрації. Не перетворюймо все у чергове шоу. Треба вміти програвати. Якщо з тобою не хоче працювати депутатський корпус, треба вчасно піти.

На сесії, наскільки мені відомо, не був присутній ні голова районної адміністрації, ні представники області, депутати самі прийняли таке рішення. Усе – згідно з законом. А голова райради прагнув лиш того, аби сесія не відбулася. Якщо хтось має зауваження чи заперечення, слід подавати в суд. Ми з Михайлом Кічковським зустрічалися з ра­йонними депутатами, обговорювали це питання й запропонували прозвітуватися перед ними й голові райдержадмі­ністрації, і голові райради. Нехай депутати їх заслухають і проголосують. Ми в ці питання втручатися не будемо".

Голова обласної ради підтвердив, що, оскільки виникають ситуації, де є невдоволені, на останньому засіданні координаційної ради вирішили делегувати розгляд таких оказій районним радам. "Обидва керівники є державними службовцями, – каже Михайло Кічковський. – Один найнятий пре­зиден­том, інший – громадою. Не можна допускати того, щоб на фоні, скажімо, особистої неприязні виникали скандали. І ми вирішили: якщо таке буде і в інших районах, проситимемо депутатів райрад зібратися, з’ясувати в чому проблема й надати свої пропозиції. Будь-яке рішення обласної, районної чи сіль­ської ради, відповідно до чинного законодавства, не може бути скасоване обласною владою чи ще кимось іншим. Все це має вирішуватися в установленому законом порядку. Тому до обласної ради ці питання не мають ніякого стосунку".

Голова ж Воловецької райдержадміністрації вважає, що, якби Олександр Биркович не скасував заплановану на 23 квітня сесію, питання про його від­сторонення не порушувалося б. "Кілька разів знехтувавши думкою депутатів, він сам призвів до цього, – каже Михайло Реблян. – Наразі в райо­н­ній раді  все спокійно. Всі полегшено зі­тхнули й тепер сподіваються, що ситуація, коли голова районної ради ігнорує думку депутатського корпусу, не повториться".

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
30 квітня 2009р.

Теги: Воловець, районна рада, відставка, депутати

Коментарі

ййуйуу 2009-06-16 / 12:27:00
страшно стає коли чимтаєш про таке....

невже народ термітиме бандита і грубіяна Щербея ??????

мукачівець 2009-06-11 / 10:12:00
ого і творять урховенці.....

уже собі вибрали бандюка у голови районної ради...

знаю того Славка... який кроме "розводів" більше нич не робить...


Іванна 2009-05-12 / 17:02:00
Коли читаєш такий бруд, аж моторошно стає що такі покидьки як Реблян, Лакатош та їхні "ШЕФИ брати-балоги" творять для того щоб прибрати всю область в "РУКИ" і знущаються над людьми


це не секрет ні для кого що їх ніхто в Закарпатській області ненавидить бо за що ж їх поважати цих бандитів, убійц і злодюг

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини